Boškan: Želimo da se plasiramo na EP

Prvi turnir druge runde kvalifikacija je u Podgorici, od 16. do 18. septembra, drugi u Las Palmasu, od 23. do 25. septembra
105 pregleda 1 komentar(a)
Slobodan Boškan i Miloš Ćulafić, Foto: OSCG
Slobodan Boškan i Miloš Ćulafić, Foto: OSCG
Ažurirano: 08.08.2016. 20:01h

Set ih je dijelio od drugog uzastopnog fajnl-fora u trećoj diviziji Svjetske lige, ali je i prije početka tog takmičenja bilo jasno da su misli odbojkaša ovog ljeta okrenute ka glavnom cilju, septembarskim kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo. Počev od druge runde, a rivali su Njemačka, Španija i Švajcarska...

"Očekujem da ćemo se dobro pripremiti za kvalifikacije. Svjesni smo šta nas očekuje, koliko su one značajne za svakog od nas, za reprezentaciju. Imaćemo mjesec i po da se pripremimo, biće dosta rada", poručio je selektor Slobodan Boškan.

Seniori su se juče okupili u Podgorici, gdje će boraviti do četvrtka, i odraditi neophodna testiranja, kako bi selektor imao sliku pojedinačnog stanja organizma svakog od igrača. Nakon toga slijede visinske pripreme, u Brzeću, u podnožju Kopaonika, a onda kreću i kontrolne utakmice. “Crveni” će u Izmiru odigrati nekoliko kontrolnih mečeva sa Turskom, a po dolasku u Bijelo Polje i dva sa Makedonijom. Povratak u Podgoricu, na završne pripreme, je 5. ili 6. avgusta, a u glavnom gradu će naša reprezentacija dva puta sparingovati sa Hrvatskom…

"Očekujem da spremno dočekamo kvalifikacione turnire u Podgorici i Španiji", kaže Boškan.

Boškan je za pripreme pozvao 16 igrača, tehničare Sima Dabovića, Rajka Strugara i Nikolu Radonića, primače Vojina Ćaćića, Marka Bojića, Božidara Ćuka, Marka Vukašinovića, srednje blokere Gojka Ćuka, Ivana Ječmenicu, Blaža Milića, Bojana Radovića, korektore Miloša Ćulafića, Aleksandra Minića, Luku Babića, te libera Nikolu Lakčevića i Ljubomira Popovića. Bojić prvo, a potom i Ćaćić, međutim, propustiće po 10-ak ili nešto više dana zbog obaveza prema novim klubovima, u Južnoj Koreji odnosno Iranu.

"To je sastavni dio života i priprema, igrači imaju obaveza prema svojim klubovima. Imam razumijevanja za to, ali pokušaćemo da nađemo kompromis između obaveza u klubovima i potreba reprezentacije. Ne očekujem da će nam to napraviti neki veći problem u trenažnom procesu".

Prvi turnir druge runde kvalifikacija je u Podgorici, od 16. do 18. septembra, drugi u Las Palmasu, od 23. do 25. septembra. Prvoplasirana selekcija nakon šest kola ide direktno na EP, a drugoplasirana u treću rundu, u baraž...

"Njemačka je najveći favorit, pa Španija, dok je Švajcarska najslabiji rival. Smatram da smo u rangu sa Španijom, imajući u vidu kvalitet igre, načina kako igramo. Ali, kao selektor želim da idemo na pobjedu u svim mečevima, imam veliku želju da se plasiramo na EP. Vjerujem i momci, jer do sada nijesu imali priliku da igraju EP. Mislim da smo prošle kvalifikacije dobro igrali, bili smo blizu barem baraža. Tada smo imali peh i povredu Ćaćića sedam dana pred kvalifikacije. Imajući u vidu kako smo igrali posljednje tri godine, i kako smo napredovali, smatram da smo kao ekipa sazreli da odigramo dobro oba turnira i plasiramo se na EP. Ali, to treba potvrditi na terenu", zaključio je Boškan.

Ćulafić: Sad je pravo vrijeme da budemo prvi u grupi

Zbog problema sa ramenom Miloš Ćulafić je planski propustio ovogodišnju Svjetsku ligu, a posljednja dva mjeseca je planski radio naporno na rješavanju problema sa ramenom kako bi se što bolje pripremio za kvalifikacije.

"Krenuću malo slabijim ritmom da vidim kako će sve da izgleda. Zadovoljan sam oporavkom, kako se sve to odvijalo. Mislim da ću potpuno spremno dočekati kvalifikacije – rekao je Ćulafić i zahvalio Rajki Adžić i Milanu Kaluđeroviću koji su mu, kako kaže, u Budvi pomogli u oporavku.

Korektor naših odbojkaša ističe da cijela ekipa ima želju da se plasiramo na neko veliko takmičenje.

"Evropsko prvenstvo je najrealnije u toj priči. U posljednje tri akcije sa selektorom Boškanom smo stvarno našli neki pravi ritam, baš ličimo na pravu ekipu. Igrali smo dobro, imali smo i nekih slabih izdanja, što je normalno. Mislim da je sada pravo vrijeme da taj rad krunišemo plasmanom na EP. Svi su, sigurno, motivisani, željni rada, imali su prilike da se odmore. Biće teško, ali smatram da možemo, da je sada pravo vrijeme da budemo, što da ne, prvi u grupi, ako ne prvi, onda da se na EP plasiramo kroz baraž", dodao je Ćulafić.

Bonus video: