Kalići pravosnažno oslobođeni

Apelacioni sud je tako potvrdio oslobađajuću presudu Višeg suda u Bijelom Polju iz decembra prošle godine
255 pregleda 53 komentar(a)
Safet Kalić, Foto: Boris Pejović
Safet Kalić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 21.07.2016. 11:53h

Safet, Mersudin i Amina Kalić su i pravosnažno oslobođeni optužbi za pranje novca, odlučio je Apelacioni sud po žalbi Specijalnog državnog tužioca.

Apelacioni sud je tako potvrdio oslobađajuću presudu Višeg suda u Bijelom Polju iz decembra prošle godine.

Navedenom prvostepenom presudom optuženi Mersudin Kalić, Safet Kalić i Amina Kalić su na osnovu čl.373 tač.2 Zakonika o krivičnom postupku (ZKP-a), oslobođeni od optužbe da su izvršili krivično djelo koje im se stavlja na teret, saopštila je Ivana Kovačević samostalna savjetnica za odnose sa javnošću Apelacionog suda Crne Gore.

Prema optužnici, Kalići su se udružili od 2005. do juna 2011. godine da putem bankarskog i finansijskog poslovanja, prikriju način pribavljanja novca za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga, izvršenim od strane kriminalne organizacije čiji je jedan od organizatora bio Mersudin Kalić. U optužnici piše da su tako stečen novac uvodili u legalne novčane tokove preko bankarskih računa firmi čiji su osnivači okrivljeni i njihovi bliski srodnici čime su prikrili porijeklo novca u ukupnom iznosu od 7.773.127,06 eura.

Žalbu na oslobađajuću presudu Višeg suda u Bijelom Polju uložilo je Specijalno tužilaštvo zbog bitne povrede krivičnog postupka i pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja. Tužilac smatra da vještak u postupku nije utvrdio iz knjigovodstvene dokumentacije porijeklo više od tri miliona.

Bonus video: