Ko to nezakonito snima u Petrovcu?

Kamere u Petrovcu postavljene su na stubovima za rasvjetu. U tom gradu imovinu ima više bezbjednosno interesantnih osoba
112 pregleda 21 komentar(a)
kamere, Petrovac, Foto: Jelena Jovanović
kamere, Petrovac, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 26.06.2016. 06:22h

Šetalište u Petrovcu pokriveno je kamerama, ali država nema ništa sa tim nezakonitim snimanjem.

"Vijesti" su prethodnih dana pokušavale da utvrde ko i za čije potrebe snima mještane Petrovca i turiste.

Iz Opštine Budva saopšteno je da oni nijesu postavili video-nadzor u tom gradskom naselju, a iz Agencije za zaštitu ličnih podataka pojasnili su da nikome nisu izdali dozvolu da snima Petrovčane i njihove goste.

Kamere u Petrovcu postavljene su na stubovima za rasvjetu, gotovo čitavom dužinom šetališta.

Prema nezvaničnim saznanjima, kamere postavljene u tom naselju imaju mogućnost video i audio snimanja.

U tom gradu nekretnine ima više bezbjednosno interesantnih osoba.

“Agencija za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama nije dobijala zahtjeve za davanje mišljenja u vezi sa postavljanjem video-nadzora na javnim površinama u Petrovcu, pa samim tim ni dala saglasnost za postavljanje video-nadzora na šetalištu u Petrovcu", kazao je "Vijestima" predsjednik Savjeta Agencije Muhamed Đokaj.

Đokaj pojašnjava da kontrolor Agencije nije vršio nadzor u Petrovcu, ali i da su 12. maja od svih crnogorskih opština tražili izvještaj o snimanju na javnim površinama.

Mjesec kasnije, iz Opštine Budva kojoj pripada i teritorja Petrovca, tražili su od njih spisak subjekata koji imaju saglasnost za postavljanje video-nadzora.

Načelnik Komunalne službe Budve Dobrilo Gojković, Agenciju je zamolio i da im daju instrukcije na osnovu kojih mogu utvriditi da fizička lica koja vrše nadzor javnih površina prevazilaze opseg njihovog privatnog vlasništva.

Savjet Agencije na sjednici održanoj prije dva dana, donio je zaključak da dostave Gojkoviću pojašnjenja koja je tražio.

Priču o nezakonitom snimanju gradova pokrenule su "Vijesti" krajem aprila.

Tada je objavljeno da je veći dio Kotora pod kamerama, koje su navodno postavili članovi jednog od tri kotorska kriminalna klana.

Istragu koja je pokrenuta nakon pisanja "Vijesti" nedavno je, prema odgovorima podgričkog Višeg tužilaštva, preuzelo Specijalno tužilaštvo.

Tokom izviđaja istražitelji su otkrili 21 nezakonito postavljenu kameru, iako izvori "Vijesti" tvrde da ih je bilo više.

Neke od njih skinute su po nalogu tužilaštva, koje još nije saopštilo ko je glavni kotorski kamerman.

Istragu koja je pokrenuta nakon pisanja "Vijesti" nedavno je, prema odgovorima podgričkog Višeg tužilaštva, preuzelo Specijalno tužilaštvo

Pretresima stanova više bezbjednosno interesantnih osoba policija je pronašla dva risivera na kojima su, kako se sumnja, bilježeni nezakoniti snimci.

Prvi risiver oduzet je pretresom zgrade u Kavču, u kojoj stanove imaju Radoje Zvicer, Slobodan Kašćelan, braća Srđan i Borislav Jurišević i braća Igor i Aleksandar Đurišić.

Tog dana pretreseni su i stanovi braće Dragana i Predraga Kneževića.

Drugi risiver oduzet je pretresom objekata braće Milana i Miloša Kneževića.

Zbog uklanjanja kamera u Istražnom zatvoru završili su Kotorani Igor Andrić, Ilija Dedović i Tripo Moškov, kojima su lisice na ruke stavljene dok su pokušavali da skinu jednu od kamera.

Nakon njihovog hapšenja "Vijestima" je izvor iz istrage kazao da kotorski tužilac intenzivno istražuje njihovu povezanost sa pokušajem ubistva arhitekte Nenada Popovića, koji je sredinom aprila preživio kišu metaka u naselju Kavač.

Istražitelji vjeruju da je na njega pucano greškom, jer vozi isti automobil kao Kotoranin Veselin Vukotić, otac Jovana i Igora Vukotića koje je policija označila kao vođe škaljarskog klana.

Nakon Kotora, "Vijesti" su otkrile da i Berance nezakonito snimaju.

Ni video-nadzor u Beranama nije postavila država.

Noć prije nego je ekipa "Vijesti" stigla u taj grad, neko je otrgao kameru koja je snimala prolaznike na putu Rožaje - Berane.

U tom gradu postavljeno je desetak kamera, sa kojih snimke navodno gledaju osobe bliske optuženom narkobosu iz Pljevalja Darku Šariću.

Prolaznici na starom putu od Podgorice ka Danilovgradu takođe su pod okom kamere.

Dvadesetak metara prije skretanja za Vraniće, na stubu ulične rasvjete postavljene su dvije kamere, koje snimaju prolaznike iz oba smjera.

Iz Agencije su "Vijestima" ranije kazali da nikome nisu dali saglasnost da postavi video-nadzor na tom mjestu.

Bonus video: