Predsjednik Opštine Plav osumnjičen za zloupotrebu službenog položaja

Ovo je, podsjećaju iz UP, druga krivična prijava za period od septembra 2014. godine koju je policija podnijela tužilaštvu protiv Šahmanovića zbog sumnje da je u svojstvu predsjednika Opštine Plav zloupotrebio službeni položaj
77 pregleda 8 komentar(a)
Orhan šahmanović, Foto: Amil Ibrahimagić
Orhan šahmanović, Foto: Amil Ibrahimagić
Ažurirano: 15.06.2016. 14:45h

Crnogorska policija je danas državnom tužiocu u Osnovnom državnom tužilaštvu u Plavu podnijela krivičnu prijavu protiv predsjednika Opštine Plav Orhana Šahmanovića, zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja, saopšteno je iz Uprave policije.

"Policijske aktivnosti upućuju na sumnju da je Šahmanović počinio navedeno krivično djelo na način što je u svojstvu službenog lica, odnosno predsjednika Opštine Plav, 31. maja 2016. godine, iskorišćavanjem svog službenog položaja, u formi dokumenta donio zaključak o obustavi prinudne naplate u iznosu od 2.165 eura sa žiro računa SUR Taverna Aqua iz Plava, iako ta novčana potraživanja nisu bila izmirena ka Opštini. Time je Šahmanović Opštini Plav, kako se sumnja, pričinio materijalnu štetu u naznačenom iznosu", navodi se u saopštenju.

Ovo je, podsjećaju iz UP, druga krivična prijava za period od septembra 2014. godine koju je policija podnijela tužilaštvu protiv Šahmanovića zbog sumnje da je u svojstvu predsjednika Opštine Plav zloupotrebio službeni položaj.

"Naime, policijski službenici Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su 29. septembra 2014. godine, u sadejstvu sa službenicima Centra bezbjednosti Berane, Osnovnom državnom tužilaštvu u Plavu podnijeli krivičnu prijavu protiv Šahmanovića i još dva lica – T.Đ, samostalnog savjetnika za građevinarstvo u Opštini Plav i J.L, namještenika za obračun naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta u Opštini Plav, zbog osnova sumnje da su počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja. Kriminalistička obrada, koja je prethodila podnošenju ove krivične prijave, uputila je na sumnju da je Orhan Šahmanović počinio krivično djelo na način što je, 03. aprila 2014. godine, u svojstvu predsjednika Opštine Plav, zloupotrebljavajući svoj službeni položaj kao i prekoračenjem granica službenih ovlašćenja, na nezokonit način, bez pravnog osnova – odluke donijete od strane Skupštine Opštine Plav, oslobodio investitore S.M. i Š.M. plaćanja naknade za komunalno opremanje građevinskog zemljišta – stambeno poslovnog objekta površine 746 m2 u Gusinju. On je time, sumnja se, sebi ili drugome pribavio protivpravnu imovinsku korist u iznosu od najmanje 8.952 eura, za koji iznos je i nastala šteta po budžet Opštine Plav", podsjetili su iz Uprave policije.

Bonus video: