Nije zakonito odbio sporazum: Boškovića opet vraćaju Novoviću

Bošković je ranije zaključio sporazum sa višom tužiteljkom Sanjom Jovićević. Novović je odbio kao nepotpun taj dokument, prema kom je optuženi priznao da je kriv i bez suđenja prihvatio zatvorsku kaznu od tri godine i da u budžet Crne Gore uplati 200.000 eura
63 pregleda 1 komentar(a)
Nebojša Bošković, Foto: Zoran Đurić
Nebojša Bošković, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 13.06.2016. 12:33h

Vanraspravno vijeće Višeg suda ukinulo je rješenje sudije tog suda Vladimira Novovića, kojim je odbijen sporazum o priznanju krivice zaključen između tužilaštva i Nebojše Boškovića , okrivljenog za kriminalno udruživanje i računarsku prevaru.

Tu informaciju “Vijestima” je potvrdio Boškovićev branilac, advokat Zdravko Đukanović

Novovićevo rješenje ukinulo je vijeće kojim je predsjedavao Boris Savić, predsjednik Višeg suda.

Bošković je ranije zaključio sporazum sa višom tužiteljkom Sanjom Jovićević. Novović je odbio kao nepotpun taj dokument, prema kom je optuženi priznao da je kriv i bez suđenja prihvatio zatvorsku kaznu od tri godine i da u budžet Crne Gore uplati 200.000 eura.

Vijeće koje je odlučivalo po žalbama odbrane i tužilaštva, vratilo je Novoviću predmet na ponovno odlučivanje.

U ukidnom rješenju sudije Višeg suda su napisale da je prvostepena odluka donijeta uz bitne povrede odredaba krivičnog postupka i da je izreka nerazumljiva, protivrječna sama sebi i datim razlozima. “Odluka nema valjanih razloga o odlučnim činjenicama, a razlozi koji su dati su nejasni. Prvostepeni sud je u obrazloženju odluke naveo da je priznanje okrivljenog Boškovića ocijenio kao nepotpuno... Iz spisa predmeta proizilazi da je priznanje Nebojše Boškovića dato u skladu sa dokazima sadržanim u spisima predmeta, prevashodno sa nalazom i mišljenjem vještaka ekonomsko-finansijske struke.”.

Savić i njegove kolege iz vijeća napisale su i da je Bošković priznao krivično djelo “svjesno, dobrovoljno i nije bio u zabludi”.

“Nerazumljivo je da sud razloge za odbijanje sporazuma vidi u tome što okrivljeni navodi da je njegov lični prihod od izvršenja krivičnog djela manji od ukupnog iznosa sredstava pribavljenih izvršenjem. U sporazumu se navodi ukupan iznos pribavljene koristi, okrivljeni to potvrđuje. Odluka suda je utemeljena na pogrešnoj ocjeni odbrane okrivljenog, te je prvostepeno rješenje nužno ukinuti”, piše u rješenju. Prema navodima optužnice, Bošković je organizovao kriminalno udruženje čiji je pripadnik Beograđanin Miloš Čujović. Na teret im se stavlja da su sa tuđih računa skinuli 1.446.171,80 eura, od čega je sud blokirao 249.425 eura. Nikšićanka Nataša S. Golović optužena je da je umišljajno pomogla Boškoviću i Čujoviću

Bonus video: