Belgija protiv „katenaća”

„Ne krijemo ambicije: naš cilj uvijek treba da bude makar plasman u finale”, hrabro je rekao selektor Belgije Mark Vilmots
53 pregleda 0 komentar(a)
Antonio Konte, Foto: Reuters, Reuters
Antonio Konte, Foto: Reuters, Reuters
Ažurirano: 13.06.2016. 10:00h

Stidljivo, nikad stidljivije Italija je otišla na veliko takmičenje, čak je i od razmaženih tamošnjih medija dobila neku vrstu priznanja da se od nje na Euru u Francuskoj i ne očekuje previše.

Ne očekuje se titula, vjerovatno ni polufinale ili finale, ali prolaz iz grupe C se svakako podrazumijeva.

Italijani više nemaju ni pravu „desetku” u timu, taj broj sada je na dresu Tijaga Mote, pa nema dileme da će Antonio Konte u nedostatku klase lansirati neku vrstu modernog „katenaća” koja mu je prolazila dok je vodio Juventus.

„Antonio, brani se sa desetoricom i neka ti se u timu sve vrti oko jednog napadača za kojeg će cijela ekipa da radi”, poručio je Fabio Kapelo.

Prvi rival „azura” je Belgija, po potencijalu u sastavu definitivno favorit broj jedan u grupi - duel se igra od 21 čas na prekrasnom tek otvorenom stadionu u Lionu.

„Mi smo Italija i ponašaćemo se kao Italija”, poručio je Konte, koji nakon Eura napušta nacionalni tim i ide u Čelsi.

Bivši reprezentativac i kapiten Italije vjerovatno zna za podatak da Belgija nije slavila u međusobnim duelima još od 1972, a pamti i okršaj sa sadašnjim selektorom Belgijanaca Markom Vilmotsom.

Dogodio se prije 16 godina na Euru kada je Belgija bila domaćin (zajedno sa Holandijom) - Italija je tada slavila sa 2:0 u grupi, kasnije je u čuvenom finalu poražena od Francuske. I Konte i Vilmots su u pomenutom meču igrali 90 minuta.

Od tada, stvari su se mnogo promijenile...

„Belgija ima čudesan tim, prepun potencijala, igrače koji su nosioci igre u najboljim evropskim timovima”, istakao je Konte i poručio:

„Svaki igrač mora da se žrtvuje za ekipu! Reprezentaciju ne čini pojedinac i na ovom turniru treba da budemo ujedinjeniji nego ikad”, jasan je bivši trener Juvea.

O Belgiji se još od Mundijala u Brazilu priča kao o nadolazećoj snazi. Od te 2014. neki igrači su napredovali (kao Romelu Lukaku, Rađa Naingolan i Dris Mertens), neki stagnirali (Eden Azar i Kevin de Brujne), a neki su i u padu, prije svih, Maruan Felaini.

„Ne krijemo ambicije: naš cilj uvijek treba da bude makar plasman u finale”, hrabro je rekao Vilmots.

„Nismo favoriti, to su Francuska kao domaćin, Španija i Njemačka kao velikani, ali mi smo svjesni kvaliteta koji posjedujemo”, dodao je Vilmots, selektor druge reprezentacije na Fifinoj rang listi.

Vjerovatni sastavi - Belgija : Kurtoa - Alderveireld, Fermalen, Fertongen, Siman - Felaini (Vicel), Naingolan - Mertens, De Brujne, Azar - Lukaku.

Italija: Bufon - Barzalji, Bonući, Kjelini - Kandreva, Parolo, Mota, Đakerini, El Šaravi - Zaza, Imobile.

Bonus video: