Slike sa učitanim nadrealnim scenama

Naziv izložbe 'Life Interest' odnosi se na zakonski pojam, gdje je preživjelom dato pravo da živi u prostoru kojim mu je/joj u vlasništvu do kraja života
131 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Tomašević, Foto: Jelena Tomašević
Jelena Tomašević, Foto: Jelena Tomašević
Ažurirano: 09.06.2016. 08:14h

Londonski Handel Street Projects najavio je izložbu crnogorske umjetnice Jelene Tomašević, koja će u britanskoj prestonici biti otvorena sjutra i trajaće do 9. jula.

U najavi izložbe Tomaševićeve, britanski izlagač je zapisao:

“Na njenim radovima na čeličnim pločama, slike su kopirane iz velike i raznolike zbirke fotografija umjetnice, u rasponu od onih iz modnih magazina do pronađenih i umjetničinih vlastitih slučajno napravljenih fotografija znamenitosti i scena koje pamtimo perifernim vidom. U ove slike učitane su nadrealne scene - sa figurama, objektima i betonom brutalističke arhitekture koji lebde u bijelim, nedefinisanim prostorima. Ovakva arhitektura je podsjećanje na Jelenin rodni grad, koji je u potpunosti uništen tokom Drugog svjetskog rata i obnovljen kao modernistički, utopijski eksperiment, čiji stanovnici nisu u stanju da se nose sa izazovima novih urbanih načina života i pritiska 'političkih i društvenih mehanizama koji djeluju na njih'. Konkretno, ovi radovi izražavaju poteškoće sa kojima se suočavaju žene u pokušaju da izbjegnu stereotipne predodžbe o ženskosti i tjeskobi, koja je posljedica društvenog pritiska da se prilagode muškom etosu. Ovi snoliki fragmenti su apsurdni, ironični, nasilni, melanholični, duhoviti i uvijek su prikazani u nasumičnim grupama od stropa do poda izložbenog prostora ili se vrte u grupama od po četiri komada na posebno izrađenim postamentima.

Naziv izložbe 'Life Interest' odnosi se na zakonski pojam, gdje je preživjelom dato pravo da živi u prostoru kojim mu je/joj u vlasništvu do kraja života. Za ovu izložbu, prostor unutar prostora, namjerno napravljen kontejner, postao je postavka za posjetioce koji ulaze u ovaj svijet spektakla i kao što umjetnica voli da kaže 'svijet kolektivnog sjećanja'. Kako ističe Linda Nochlin koja je vidjela Jelenine slike u crnogorskom paviljonu na 51. Venecijanskom bijenalu:

'Teško je opisati učinak tih slika, ili reći kako se postiže njihova pamtljiva neobičnost: kako god, one su ostale u mojoj glavi od trenutka kada sam ih vidjela'”.

Bonus video: