Akademia objavila debi album: Istorija benda kroz 15 numera

Izdanje nazvano jednostavno "Akademia" donosi sedam instrumentala i osam pjesama, nastalih u četrnaest godina postojanja sastava
435 pregleda 1 komentar(a)
Akademia, Foto: Radomir Petrić
Akademia, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 25.04.2016. 18:15h

Crnogorska rokenrol klupska atrakcija “Akademia” objavila je debi album na kojem je javnosti predstavila 15 autorskih kompozicija, sedam instrumentala i osam pjesama, nastajalih u 14 godina rada benda. Idejni tvorac, gitarista, kompozitor i pjevač Akademije, Božo Gagović priznaje da je bilo teško uklopiti sve ove numere.

“Zahtjevno je sa tehničke strane jer je trebalo dovesti da snimci iz 2002. ili 2005, zvuče kao oni od prije nekoliko mjeseci. Što se tiče atmosfere, bez obzira na to što su različiti stilovi, uspjeli smo da ih remasterizujemo i fino uklopimo, tako da svi koji su imali priliku da čuju oduševljeni”, ispričao je Gagović.

Njegov sastav je od 1988. prošao razne faze.

“Akademia je prirodni nastavak 'Ponoćnog ritma', autorske grupe u kojoj smo bili Ratko (Stanisavljević), klavijaturista Mišo (Škuletić) i ja. Funkcionisali smo do 1994, pa do 2002. nijesmo svirali zajedno.

Vrijeme od 2002. do danas smatramo za 'drugi period' našeg benda”, priča Gagović i dodaje da ime grupe mijenjaju u Akademia 2008.

Ovim projektom riješili su da objedine rad od skoro 15 godina, pa su na njemu i instrumentali i pjesme.

Kako kaže Gagović, vodili su računa i o redosljedu kompozicija, kako publika ne bi, preslušavajući ga, prekočila nijednu od njih.

Među 15 numera našla se i obrada snimljena 2002, “Noć bez kraja” koju izvorno snimio sastav “Karlo V” u kojem je svojevremeno svirao i Gagović.

On otkriva da mu je to jedna od omiljenih pjesama, pa je riješio da je uz pomoć publiciste i novinara Željka Milovića koji se pojavljuje u ulozi vokala, ponovo načini aktuelnom.

“To je pjesma prve grupe u kojoj sam svirao 80-tih godina prošlog vijeka. Napravio je Milenko Lokmer, nekadašnji naš basista, a uvijek mi se vukla kroz glavu. Na svirkama smo je često svirali, tako da sam došao na ideju da je opet snimimo. Uz pomoć Marka Đuraševića Mahonija smo je skockali, snimili je u improvizovanom studiju Milića Dragovića. Dok smo snimali glas, palo mi je na pamet da bismo mogli da zovemo Željka da gostuje jer je on veliki drug Lokmera. Kada sam mu ponudio da je otpjeva, začudio se, ali je na kraju pristao. Danas imamo finalni proizvod, gdje smo se maksimalno trudili da zvuči kao ove posljednje pjesme koje smo snimili”, objašnjava on, dodajući da album nazvan jednostavno "Akademia" izdaje Bubulj produkcija.

“Ovu godinu smo počeli vanredno dobro, snimili tri sjajne kompozicije, one su povukle ovaj album za sobom. Iz starijih pjesama izvukli smo maksimum. Za izlazak albuma najzaslužniji su Krsto Niklanović i restoran “Jadran”, Branko Ugrenović, Bubulj produkcija, Miki Jelenić, Organizacija slijepih za Bar i Ulcinj i medijski prijatelj Radio-Bar”, ukazao je Gagović.

Autorske pjesme benda rijetko se nađu na repertoaru Akademie, a sagovornik Vijesti obećava da će to promijeniti u bliskoj budućnosti.

“Za sada nemamo dovoljno vremena da uvježbamo sve pjesme sa albuma, jer imamo već unaprijed zakazane svirke za maj i jun, i mogu da se pohvalim da nam je raspored prilično gust. Međutim, fakat je da će makar četiri - pet pjesama sa ovog albuma naći svoje mjesto na repertoaru i to, recimo, od jula, kada počinje izvanično ljetnja turistička sezona, pa ćemo te nastupe po primorju iskoristiti da promovišemo naš prvijenac”, zaključuje Gagović.

"Ovo je barska priča od početka do kraja, mi smo lokalpatriote"

Na danas održanoj promociji albuma u barskom kafeu "Guardia" za novinare i prijatelje benda, Željko Milović je istakao da je ova retrospektiva stilski različita, od klasičnog popa i roka, preko džeza i etno zvuka, do ambijentala i filmske muzike.

"Potrudili smo se da iskažemo sve ono što smo nosili u sebi. Ovo je barska priča od početka do kraja, mi smo velike lokalpatriote, sa ponosom ističemo svugdje da smo iz Bara, negdje nas zbog toga vole, a negdje i ne", rekao je Gagović. On je autor 11 kompozicija, dvije je potpisao Miki Jelenić, a po jednu Dejan Senić i Lokmer. Pjevačke dionice su iznijeli Đorđe Milovanović, Milović, Gagović, Renata Perazić, Davor Vučetić i Gavro Ugrenović. Grafički dizajn CD-a je djelo Steva Martinovića i studija “Krug”, a fotografija Branka Maljevića.

Bubnjar benda od prvog dana, Ratko Stanisavljević Raštan istakao je da je Akademia grupa koja izvodi bez probe. "Akademiu doživljavam kao nešto svoje i nešto zajedničko. To su ljudi sa kojima sam kao jedno, ima među nama i trzavica kroz sve ove godine, ali, uvijek smo uvezani dobrom muzikom. Svirali smo i u Makedoniji i u Albaniji, iza nas je i stotinu humanitarnih koncerata. Sa ovog albuma sam ponosan na kompoziciju ”Mali te Zi”, taj zvuk trube me vraća u doba kada sam počinjao da se bavim muzikom u duvačkom orkestru", rekao je popularni Raštan za kojeg je Gagović kazao da “svako u bendu može da pogriješi, ali, Ratko nikad!”

"Dio albuma svojom atmosferom pozicioniran je između dvije vode koje grle Bar, slane, morske i slatke, jezerske”, kao što su pjesme “Grad je širok kao more”, “Kameno”, “Sutomore”, “Rumnija”", akcentovao je Milović.

"Generacije uživale uz “Mali të Zi”

Među sedam instrumentala, posebno privlači pažnju “Mali të Zi”, a o njegovom nastanku Gagović je kazao: “U toj kompoziciji trubu je svirao profesor i solista benda RTS-a Novak Mijović. Ona je napravljena 96. Najprije je nastao taj prepoznatljivi rif, a generacije koje su nas slušale nekad su na tim svirkama uživale uz tu kompoziciju, tako da ona ima status kulta. Kad sam napravio taj rif, dali smo taj naziv ne znajući šta znači. Onda smo se raspitali i saznali da je to “Crna Gora”, pa je i naziv sjajno legao”.

Bonus video: