Ko od policajaca radi protiv Stojanovića?

Uprkos teškim optužbama, Uprava policije nije podnijela krivičnu prijavu protiv neraspoređenih službenika za koje tvrde da podrivaju
19 komentar(a)
Slavko Stojanović
Slavko Stojanović
Ažurirano: 30.03.2016. 06:12h

Specijalno tužilaštvo istražuje istinitost tvrdnji Uprave policije da su njihovi neraspoređeni službenici pokušali da diskredituju tu instituciju i menadžment na čelu sa Slavkom Stojanovićem.

Uprkos teškim optužbama iz policije, oni do sada nijesu podnijeli krivičnu prijavu protiv svojih neraspoređenih službenika koji su navodno kaljali ugled i radili protiv institucije u kojoj su zaposleni.

Policija se tim oštrim saopštenjem oglasila nakon što je utvrđeno da su iz njene zgrade ukradeni dokazi ranije zaplijenjeni iz kuće uhapšenoga Veselina Mujovića.

“Povodom tvrdnji iznijetih u saopštenju Uprave policije od 28. 02. 2016. godine, u Specijalnom državnom tužilaštvu je formiran predmet. Postupak se nalazi u fazi izviđaja”, navodi se u odgovoru Specijalnog tužilaštva na pitanje “Vijesti” da li istražuju tvrdnje menadžmenta Uprave policije.

Stojanović ni nakon mjesec nije odgovorio na pitanje “Vijesti” da li su podnijeli krivičnu prijavu protiv svojih neraspoređenih službenika i odgovornih u Specijalnom tužilaštvu i, ako nijesu, zašto to nijesu učinili.

Odgovor na to pitanje, međutim, juče je stigao iz Specijalnog tužilaštva: “Obavještavamo Vas da Specijalnom državnom tužilaštvu nije podnijeta krivična prijava od strane Uprava policije protiv 'neraspoređenih službenika' policije”.

Uprava policije je 28. februara - u saopštenju povodom hapšenja v. d. šefa Odsjeka za sprečavanje organizovanog kriminala i korupcije Dalibora Medojevića i njegovog inspektora Nikole Terzića zbog krađe dokaza, optužila Specijalno tužilaštvo da je bez “prezentovanih dokaza” uhapsilo dvojicu njihovih službenika.

“Ovakve paušalne i ishitrene odluke Specijalnog tužilaštva, da se Medojević i Terzić liše slobode i zadrže bez ijednog ponuđenog dokaza da su pripadnici organizovane kriminalne grupe, su očigledno imale namjeru da se slučaj nestanka pisama, u sprezi sa pojedinim neraspoređenim službenicima policije, iskoristi za pokušaj diskreditacije Uprave policije i njenog menadžmenta”, tadašnja je ocjena policije.

U tom saopštenju zaprijetili su Specijalnom tužilaštvu da će, ukoliko Medojević i Terzić pravosnažnom presudom ne budu osuđeni za krivična djela za koja se terete, kod nadležnih državnih organa inicirati pokretanje odgovornosti tužiteljke Lidije Vukčević i Specijalnog tužilaštva.

“Ovim činom Specijalnog tužilaštva i medijskim konstrukcijama izvršen je ne samo atak na lični, porodični i profesionalni integritet policijskih službenika, već i atak na Upravu policije kao jednog od najvažnijih subjekata u sistemu bezbjednosti naše države”, ustvrdili su u tom saopštenju iz Uprave policije.

Specijalno tužilaštvo je osumnjičilo Medojevića i Terzića za krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i zloupotrebu službenog položaja. Sudija za istragu Višeg suda Miroslav Bašović nije im, na predlog tužilaštva, odredio pritvor iako je potvrdio osnov sumnje da su oni počinili krivična djela za koja ih tereti Specijalno tužilaštvo.

Mujović je uhapšen sredinom februara zbog sumnje da je od Svetozara Marovića uzeo 800.000 eura da bi navodno podmitio tužioce i olakšao mu položaj u istragama o višemilionskim malverzacijama u Budvi.

“Vijesti” su odmah nakon krađe dokaza u policiji pitale Stojanovića da li će tražiti smjenu načenika kriminalističke policije Milovana Pavićevića i da li će on podnijeti ostavku zbog ovog skandala. Stojanović na pitanje nije odgovorio.

Do danas niko iz menadžmeneta Uprave policije nije snosio odgovornost.

Bonus video: