Izložba Đorđa Rašović: Fantastične kompozicije u kojima je sve dozvoljeno

Majka mladog slikara, Jadranka Rašović kazala je da Đorđe puno vremena provodi u slikanju, a da je sa izlaganjem počeo nakon diplomiranja na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2011
343 pregleda 2 komentar(a)
Đorđe Rašović, Foto: Filip Roganović
Đorđe Rašović, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 09.03.2016. 10:52h

Mladi crnogorski umjetnik Đorđe Rašović predstavio se u galeriji “Klub” Centra savremene umjetnosti Crne Gore izložbom “Bajkovitost u snovima Đorđa Rašovića” na kojoj je izložio petnaestak slika rađenih u tehnici ulje i akrilik na platnu.

Prostor galerije “Klub” bio je mali za sve posjetioce koji su željeli da pogledaju radove Rašovića. Intenzivna kiša i nevrijeme, u vrijeme otvaranja izložbe, nije spriječilo da se u prostoriji galerije osjeti topla i pozitivna atmosfera koju su odavale vedre boje Rašovićevih slika.

“Bajkoviti ezopovski životinjski svijet lisica i vukova, transponovane ljudsko-životinjske figure, susret ljudskog i životinjskog tijela, autoportreti prekriveni sjenima i maskama, priča o realnosti sa drugim likom samo su neke od tema koje su predmet istraživanja u ovoj seriji radova kojima predstavlja svoje višegodišnje istraživanje i sazrijevanje. Đorđe gradi fantastične kompozicije u kojima je sve moguće i dozvoljeno. Likovi životinja govorom svog tijela, ponašanjem, dobijaju ljudska obilježja i personifikuju ljude iz svakodnevnog života... Ljudsko i životinjsko tijelo prepliću se u bezbroj procesa transformacija i metamorfoza. Umjetnik ih smiješta u različite prizore dok pozadina varira od pejzaža do neobičnih enterijera”, kazala je otvarajući izložbu, istoričarka umjetnosti Maja Dedić.

Majka mladog slikara, Jadranka Rašović kazala je da Đorđe puno vremena provodi u slikanju, a da je sa izlaganjem počeo nakon diplomiranja na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju 2011. Već 2013. godine održao je svoju prvu samostalnu izložbu, a zatim su uslijedila predstavljanja u Italiji, Tajvanu, Makedoniji, Hrvatskoj i Srbiji.

“Kao dijete je volio vuka i lisicu, ali nije volio one osobine koje su im pripisivane u bajkama. Tako je je počeo da stvara masku i da im daje ljudska obilježja“, kazala je Rašovićeva. Osim motiva vuka i lisice, radove Rašovića je inspirisao i kućni ljubimac, pas Marli.

Bonus video: