Robijašima 35 godina za napad na stražare

“Bez sumnje je utvrđeno postupanje okrivljenih nakon odluke uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija da u paviljonu B smjeste jednog osuđenika”, kazala je Keković
728 pregleda 26 komentar(a)
Dejan Dedić, Danilovgradski sud, Foto: Jelena Jovanović
Dejan Dedić, Danilovgradski sud, Foto: Jelena Jovanović
Ažurirano: 09.03.2016. 09:19h

Devetorica zatvorenika osuđeni su juče na ukupno 35 godina zatvora zbog napad na zatvorske čuvare, u januaru 2015.

To je prvostepena odluka sutkinje danilovgradskog Osnovnog suda Sonje Keković, koja je obrazlažući presudu bivšim i sadašnjim robijašima , kazala da je kao otežavajuću okolnost cijenila i nekorektno držanje optuženih tokom krivičnog postupka.

Goranu Vukčeviću, Srđanu Vujoviću i Vladimiru Zindoviću izrekla je jedinstvene kazne od po pet godina robije zbog napada na službeno lice i nanošenje teških tjelesnih povreda.

Po dva mjeseca zatvora manje dobili su Dejan Dedić i Luka Lučić.

Na po dvije godine i sedam mjeseci zatvora osuđeni su zatvorenici Mirko Kontić, Dejan Parađina, Milivoje Spasojević i Petar Damjanović, koji se terete “samo” za napad na službeno lice. Nakon izricanja presude, Spasojeviću je produžen pritvor.

Sutkinja je robijašima naložila i da solidarno plate sudske troškove.

Kazala je da je krivica optuženih nesumnjivo dokazana tokom postupka i da je sud povjerovao iskazu oštećenih, a da je izjave optuženih cijenio kao neistinite i sračunate u cilju izbjegavanja odgovornosti.

“Bez sumnje je utvrđeno postupanje okrivljenih nakon odluke uprave Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija da u paviljonu B smjeste jednog osuđenika”, kazala je Keković.

Ona je rekla da je dokazano i da je Vukčević nakon incidenta u paviljonu B pozvao zatvorenike da se okupe na poligonu, gdje je i došlo do napada na spuške čuvare.

Pojasnila je i da su iskazi oštećenih u saglasju sa medicinskom dokumentacijom. “Dokazano je da su optuženi postupali sa direktnim umišljajem, jer su bili svjesni djela čije su izvršenje htjeli”, kazala je Kekovićeva.

Bonus video: