Šta piše u optužnici: Kotoranin je vođa crnogorske mafije i naručuje ubistva

Suđenje Južnoafrikancu Ferarisu i Podgoričaninu Markoviću zakazano je za 9. februar 2016.
587 pregleda 18 komentar(a)
Gregori Majkl Feraris, Foto: Savo Prelević
Gregori Majkl Feraris, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 26.01.2016. 23:44h

Kotoranin koji živi u tamošnjem Starom gradu šef je crnogorske mafije i on je organizovao ubistvo Gorana Đuričkovića i njegovog kuma Saše Markovića.

Specijalni tužilac Veljko Rutović tvrdi da je to tokom istrage saopštio Južnoafrikanac Gregori Majkl Feraris, koji je sa Podgoričaninom Aleksandrom B. Markovićem optužen za stvaranje kriminalne organizacije koja je planirala izvršenje najtežih krivičnih djela.

Prema tom dokumentu, Feraris je ispričao da ga je Aleksandar Marković angažovao da ubiju Đuričkovića jer je ovaj sa ekipom ukrao 200 kilograma kokaina u Španiji.

Kazao je da je u Crnu Goru ušao mimo graničnog prelaza, da ga je Aleksandar Marković sačekao i kazao mu da mu je zadatak da ubije vlasnika restorana “The old fisherman pub” u Budvi.

Objasnio je da će nakon te likvidacije “otpočeti rat sa svima koji su uključeni u poslove sa drogom u Crnoj Gori”.

Optuženi je u istrazi ispričao da mu je Marković pokazao Đuričkovića i njegov lokal.

“Dalje navodi da mu je Aleksandar pokazao lice koje je naručilo da se ubije vlasnik restorana, govoreći mu da je to lice vođa crnogorske mafije i da je prethodno organizovao ubistvo u kome je greškom ubijen kum lica koje je trebalo da bude ubijeno. Aleksandar mu je rekao da vođa crnogorske mafije živi u Starom gradu u Kotoru”, piše u optužnici.

Prije ubistva Đuričkovića, 17. aprila 2015. ubijen je njegov kum Saša Marković, a nezvanične informacije i tada su govorile da je on stradao greškom i da je meta zapravo bio vlasnik restorana “Old fisherman”.

Tužioci tvrde da je Feraris ispričao da je Aleksandar Marković, preko šefa mafije, obezbijedio lažna lična dokumenta, oružje, vozila i iznajmljene stanove za učesnike planiranih krivičnih djela.

Prema optužnici, Feraris je rekao da je prvobitna nagrada za ubistvo Đuričkovića sa 50.000 povećana na 70.000 eura.

Ferarisa i Aleksandra Markovića policija je uhapsila 25. maja 2015. godine.

Feraris je potom u tužiocu ispričao sve što piše u optužnici, a zatim je kasnije sve negirao i rekao da je izjavu potpisao pod pritiskom policijskih inspektora, koji su mu navodno prijetili da bez toga nikada neće napustiti Crnu Goru.

Iz tužilaštva, međutim, tvrde da se izjave brojnih svjedoka poklapaju sa njegovim izjavama i da je zbog toga nemoguće da je okrivljeni sve izmislio pod prinudom.

Ferarisa i Markovića tužilaštvo tereti da su od novembra 2014. do 25. maja 2015. godine pripadali kriminalnoj organizaciji formiranoj zbog šverca kokaina i ubistava i da je njihovo djelovanje planirano i sprovedeno na duže vrijeme i u međunarodnom razmjerama.

Marković je, prema navodima optužnice, imao ulogu da regrutuje nove članove kriminalne organizacije i angažuje izvršioce krivičnih djela, obezbijedi im smještaj, finansijska sredstva, mobilne telefone, prevozna sredstva za korišćenje prilikom ubistava, bjekstva i angažuje osobe koje bi im pomogle da pobjegnu nakon toga...

Suđenje Ferarisu i Markoviću zakazano je za 9. februar.

“Šef mafije tražio da se ubije porodica sa dvoje male djece”

Feraris je, piše u optužnici, ispričao da je nagrada za likvidacije povećana na 70.000 eura, jer je “vođa crnogorske mafije” tražio da se ubije i četvoročlana porodica sa dvoje male djece.

Navodi se da su za tu likvidaciju angažovana dva specijalno obučena egzekutora.

“U nesposrednoj likvidaciji učestvovala bi dva lica koja su specijalno obučavana u Americi, od kojih jedan po imenu Džon, čije je ime na facebooku Marc Middle East i da će poslije tih ubistava kriminalna organizacija otpočeti 'rat' sa svima koji su bili uključeni u krađu 200 kilograma kokaina”, piše u optužnici.

Kompletnu logistiku tih poslova, angažovanje ubica i plaćanje obezbijedilo je lice koje “u svojoj odbrani Feraris naziva šefom - vođom crnogorske mafije”.

Bonus video: