Tomić: Napad na evropske medalje i olimpijske norme

0 komentar(a)
Igor Tomić, Foto: Zoran Đurić
Igor Tomić, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 08.01.2016. 15:51h

Paraolimpijske igre (POK) u Rio de Žaneiru san su svih crnogorskih atletičara, ali njihov prioritet u 2016. godini biće Evropsko prvenstvo (EP) u Grosetu i pokušaj da se na tom takmičenju domognu medalje, kazao je predsjednik Paraolimpijskog komiteta (POK) Igor Tomić.

On je u intervjuu agenciji MINA kazao da Crna Gora ima atletičare koji će biti konkuretni na tom šampionatu sa realnim šansama za pobjedničko postolje.

“Atletičari imaju takmičenje koje smo, po trenutnom rezultatskom nivou, stavili u prvi plan - EP u Grosetu, od 10. do 17. juna. Na tom šampionatu Marijana Goranović, Miloš Ranitović i Radmilo Baranin biće kokurentni za medalju, san koji bi im konkretno riješio neke stvari. Bilo bi lijepo da neko od njih, na krilima evropskih medalja, otputuje za Rio de Žaneiro”, kazao je Tomić.

Predsjednik POK podsjetio je da i plivača Iliju Tadića očekuje EP i da bi ukoliko popravi rezultat ispod 27 sekundi mogao izboriti finale na 50 metara kraul.

On je naglasio da Goranović ima dvije ostvarene olimpijske norme u bacanju kugle i diska i da je ona siguran učesnik Igara.

“Od atletičara tu figurira i Baraninin, koji ima B normu u bacanju kugle. Objektivno je očekivati da taj hitac pređe preko devet metara u bacanju kugle. Baranin je sada na 8,58 metara, ali je očekivati da do kraja EP, do kada su otvoreni termini za ostvarivanje normi, i on dođe do A norme”, rekao je Tomić.

Komentarišući šanse ostalih paraolimpijaca, Tomić je kazao da je najbliži normi plivač Ilija Tadić.

“Priliku da izbori normu, na žalost poslije otkazivanja mitinga u Napulju, imaće još samo 23. januara u Splitu. Prije dvije sedmice u Novom Sadu na test takmičenju imao je dva stota dijela sekunde slabije vrijeme od A norme. Nadam se, da će bez obzira što se radi od takmičaru koji ima 16 godina, uspjeti da izbori A normu koja bi ga odvela na Igre u Riju”, rekao je Tomić.

On očekuje da bi na Igrama, na osnovu specijalne pozivnice, mogao da nastupi i stonoteniser Filip Radović.

“On se nije kvalifikovao na osnovu rang liste, sa koje je vizu izborilo osam najboljih na svijetu. Prema procjenama svjetskih stručnjaka Radović sa svojom mladošću i izuzetnim rezultatom koji je ostvario u Vejleu, ima objektivne šansu da dobije jedno od ta dva mjesta. Bio bih zadovoljan da broj paraolimpijaca bude veći od jednog, od Goranović, koja je bila u Londonu. Sve više od toga bio bi nevjerovatan uspjeh”, rekao je Tomić.

On je kazao da je POK spreman tehnički i finansijski da program za Rio ispoštuje u potpunosti.

Tomić je kazao da je posebno ponosan na stručni kadar, navodeći da su treneri u većini slučaja veoma malo stimulisani, praktično na amaterskoj osnovi.

“Ranitović trenira sa Goranom Obradovićem, u uslovima u kojoma radi Ivana Španović. Radović je u Uzdinu sa porodicom Lupulesku, a Tadić treneira sa Vladom Ristićem,koji je bio trener legendarnog Čabe Silađija. Atletska reprezentacija Goranović, Ramović i Baranin rade u resursnom centru, gdje smo za naše uslove napravili mali sistem. Trener Veljko Čegar se uključio u rad i tu smo dobili u stručnom smislu najbolje što smo mogli u Crnoj Gori”, rekao je Tomić.

On je kazao da je zadovoljan finansiranjem POK, ističući da se ono značajno popravilo dolaskom na čelo Uprave za mlade I sport Igora Vušurovića.

“Uz konstantnu pomoć Crnogorskog olimpiskog komiteta i Ministarstva rada i socijalnog staranja, imamo stabilnu finansijsku konstrukciju. Trudimo se da kroz promociju naših rezultata, vrijednosti i sposobnosti naših sportista promovišemo kompletan pokret osoba sa invaiditetom”, rekao je Tomić.

On je pohvalio izuzetnu saradnju sa nevladinim sektorom i čelnim ljudima krovnih organizacija osoba sa invaliditetom.

“POK se ne bavi samo suštinski treningom i rezuzltatima, dao je doprinos u inkluzivnom obrazovanju. Smatram da smo napravili puno u odnosu prema osobama sa invaliditetom I njihovom statusu. Sportisti sa invalditetom su Zakonom o sportu apsolutno izjednačeni sa olimpijcima bez invaliditeta”, rekao je Tomić.

On je kazao da je posljednjih godina napravljen pomak u organizaciji nacionalnih programa, navodeći da su održana državna prvenstva u atletici i stonom tenisu.

“U narednom peiodu očekujemo da to uradimo sa streljaštvom i golbalom. Postoji ideja da u tom ekipnom sportu za osobe bez vida organizujemo i ligu regionalnog karaktera. Ima inicijativa da uskoro bude osnovan I streljački klub za osobe sa invaliditetom. Očekujem da zahvaljujući Petru Kasumu, devetogodišnjem skijašu iz Nikšića, uskoro otvorimo i priču Timskih paraolimpijskih igara”, kazao je Tomić.

Bonus video: