Večeras počinje Ubrzaj: Festival filma o ljudskim pravima

Na Festivalu filma o ljudskim pravima biće prikazano četrnaest ostvarenja
0 komentar(a)
Ubrzaj 2015, Foto: Zoran Đurić
Ubrzaj 2015, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.12.2015. 16:34h

Šesto izdanje Festivala filma o ljudskim pravima “Ubrzaj 2015” počinje danas i trajaće do 15. decembra. Izvršna direktorka Centra za građansko obrazovanje, Daliborka Uljarević, istakla je da je cilj Festivala podsticanje građana na razmišljanje o tome šta mogu da urade bolje i plemenitije.

"Vjerovali smo i vjerujemo i dalje, da je film taj provokativan i neposredan medij koji i nesvjesno u svima nama može probuditi empatiju prema žrtvana, ali i želju da više saznamo, da se ne povlačimo kada su nam prava ugrožena, ili da nađemo snage i spremnosti da branimo one koji nijesu u mogućnosti da to učine sami”, rekla je Uljarević.

Novina ovogodišnjeg Festivala, koji organizuje CGO, je da će imati i paralelna skraćena izdanja u Kotoru i Beranama.

Predsjednik opštine Berane, Dragoslav Šćekić izrazio je zahvalnost što je podržana inicijativa da se Berane uvrsti u domaćine Festivala “Ubrzaj”. Beransko izdanje Festivala održaće se u sali Skupštine opštine Berane, a od 13. do 14. decembra biće prikazana četiri filma.

Šćekić je na jučerašnjoj konferenciji najavio i da opština Berane priprema film o Romima.

"Opština će finansirati njegovu realizaciju. Scenario je skoro i pripremljen, tako da ćemo u narednih nekoliko dana krenuti sa realizacijom tog projekta”, najavio je Šćekić.

Organizatori su podsjetili da je Festival “Ubrzaj” prvo pilot izdanje imao 2010. godine, a da je malo ljudi vjerovalo u njegov uspjeh. Međutim, Festival bilježi stalni rast. U Kotoru će se, drugu godinu zaredom, filmovi sa Festivala “Ubrzaj” prikazivati u Kulturnom centru “Nikola Đurković” i to od 12. do 13. decembra.

Tokom pet dana trajanja Festivala u Crnogorskom narodnom pozorištu, biće prikazano jedanaest filmova. “Ubrzaj 2015” će otvoriti “Kosac“ u režiji Zvonimira Jurića iz Hrvatske. Narednog dana slijede filmovi “Posjeta“ Majkla Medsena, “Dugme od sedefa“ u režiji Patricija Guzmana i “Taksi“ Džafara Panahija.

U nedjelju, 13. decembra, publika će imati priliku da pogleda filmove “Podijeljena zemlja” u režiji Stefani Barbej i Luk Pitera, “Ovnovi“ i film “Mustang“, režisera Deniza Gamzea Erguvena.

U ponedjeljak, 14. decembra, biće prikazani filmovi “Ruski djetlić“, režisera Čada Gracija, “Citizenfour“ Laure Poitra i “Jedan dan u Sarajevu“, rediteljke Jasmile Žbanić.

Festival će zatvoriti film “Saulov sin“ Lasla Nemesa.

“Nagradu za afirmaciju ljudskih prava i građanskog aktivizma i ove godine ćemo dodijeliti izuzetnim pojedincima i organizacijama prilikom zatvaranja Festivala”, najavila je Uljarevićeva.

Bonus video: