Svi izvještaji su bili besprekorni

U Izvještaju iz 2008. piše da su kreditni portfolijo banke činili samo 0,1 odsto problematični krediti
69 pregleda 1 komentar(a)
Milka Ljumović, Bose Tatar, Foto: Savo Prelević
Milka Ljumović, Bose Tatar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.11.2015. 14:43h

Bivša zamjenica generalnog direktora CKB-a Bose Tatar saopštila je juče da u Izvještaju za izvršenje zadataka iz 2008. godine piše da se protiv te banke ne vodi niti jedan spor, ali da oni vode sporove oko nenaplaćenih kredita u iznosu od 735.408 eura.

“Radi se o odličnom podatku, jer kada se ova cifra dovede u vezu sa kreditnim portfolijom banke - koji je tada iznosio 725.734.000 eura, samo 0,1 odsto su činili problematični krediti”, kazala je Tatar.

Ona je to saopštila u nastavku suđenja bivšem menadžmentu CKB-a u podgoričkom Višem sudu, gdje su juče pročitani izvještaji interne revizije.

Tatar je konstatovala da se u dokumentima iz 2007. godine navodi da je vrijednost koleterala za garancije za 306 odsto veća od ukupnog portfolija garanacija: “Što znači da je sve to bilo dobro”.

Branilac Jelice Petričević, advokat Nikola Medojević konstatovao je da je OTP i prije kupovine CKB-a, zajedno sa pravnim i ekonomskim konsultantima fizički bila u sobi podataka.

On je govorio o podacima revizije iz 2006. godine.

“Piše i da je predmet revizije bio cjelokupni ekonomski i pravni aspekt banke, a da je pored finansijskog i pravnog dijela, soba podataka sadržala i informacije o kreditima sa najvećom izloženosti banke”, rekao je Medojević.

Naglasio je da u izvještajima revizije iz 2006. godine, čiji su predmet provjera bile garancije, nijesu konstatovani protesti na garancije, kao ni sporovi kada je u pitanju portfolio.

Dodao je da se iz tih podataka može vidjeti da Petričević nije ni bila član kreditnog odbora.

“Iz izvještaja Centralne banke Crne Gore može se vidjeti da je 24. juna 2005, formiran novi kreditni odbor u kome takođe nije bilo Jelice Petričević”, rekao je Medojević.

Milka Ljumović, Bose Tatar, Dubravka Pavićević, Gorica Vujisić, Jelica Petričević i Veliša Radunović optuženi su da su navodno u periodu od 2005. do 2007. godine zloupotrijebili službeni položaj i toj banci nanijeli štetu.

Dio okrivljenih demantovao je te navode tokom dosadašnjeg suđenja i novu upravu okrivio za brojne greške u poslovanju.

Oni su u nekoliko navrata saopštili da krivično djelo u tom slučaju ne postoji i da je optužnica politički motivisana.

Bonus video: