Sublimiranje bogate istorije

O knjizi i autoru govorili su u ime izdavača Nikola Malović, urednik edicije “Bokeljologija” - ediciji koja njeguje zalivske, morske i pomorske teme - hercegnovske knjižare “So”, Adela Barba autorova unuka, i Siniša Luković, novinar i publicista
60 pregleda 1 komentar(a)
sa promocije knjige Predraga V. Kovačevića (novina)
sa promocije knjige Predraga V. Kovačevića (novina)
Ažurirano: 16.11.2015. 12:16h

Zbirka pomorskog nasljeđa Porto Montenegra i Knjižara “So” iz Herceg Novog, priredili su u Tivtu predstavljanje knjige “Istorija bokeljskog pomorstva”, kapitalnog djela prof. Predraga V. Kovačevića.

O knjizi i autoru govorili su u ime izdavača Nikola Malović, urednik edicije “Bokeljologija” - ediciji koja njeguje zalivske, morske i pomorske teme - hercegnovske knjižare “So”, Adela Barba autorova unuka, i Siniša Luković, novinar i publicista.

“Skromno prvo izdanje ove knjige izašlo je 1967. Listajući knjigu ustanovio sam da važnost bokeljskog pomorstva leži i u tome što je opisana istorija Boke Kotorske, jer se unutar korica, kazuje sve kroz povijest drevne i najvitalnije privredne grane jednog fjorda na Mediteranu, Boke. Autor koji je bio profesor Više pomorske škole u Kotoru, vremenski je u knjizi obuhvatio period od Ilira do sredine osamdesetih godina XX vijeka”, kazao je Malović naglašavajući da najnovije luksuzno izdanje “Istorije bokeljskog pomorstva”, većeg srednjeg formata, donosi i preko 100 strana reprodukcija slika brodova u ulju, portreta kapetana, starih mapa, gravira i veduta.

Veoma intersantnu priču o životnom putu i fascinantnoj biografiji jednog od najvećih erudita i intelektualaca koje je Boka imala u XX vijeku, profesora Predraga V. Kovačevića, ispričala je njegova unuka Adela Barba.

Pored velikog broja prevoda i stručnih radova iz oblasti lingvistike, on je napisao nekoliko knjiga koje obrađuju istorijsku prošlost Boke, Grblja i Paštrovića. Novinar i publicista Siniša Luković, koji je napisao pogovor za novo izdanje “Istorije bokeljskog pomorstva”, predstavljajući knjigu, podsjetio je na činjenicu da baštinimo jedno veliko pomorsko blago.

“Sve to staviti na jedno mjesto u jednoj novijoj inoviranoj, dopunjenoj 'Istoriji bokeškog pomorstva' je podvig u koji, siguran sam, niko od nas prisutnih ne bi imao hrabrosti da se upusti. Prof. Kovačević je imao tu hrabrost da prije pedest godina uđe u objavljivanje knjige koja je sublimirala impresivnu i bogatu povjest onoga što mi baštinimo u Boki Kotorskoj, onoga što su nam donijeli pomorci. Boka danas na žalost, ne živi pomorstvo kako je to nekada bilo, jer se preorjentisala u najvećoj mjeri na jahting i nautički turizam, a to nikako nije ono što su činili naši preci koji su znali da tuku i žanju more”, kazao je Luković.

Bonus video: