Država Šofrancu dužna 13 miliona eura

Vlada šest godina odbija da biznismenu izda dozvolu za eksploataciju ukrasnog kamena, iako ima koncesiju na 10 godina
7 komentar(a)
Veselin Šofranac, Foto: Vesko Belojević
Veselin Šofranac, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 08.10.2015. 18:38h

Biznismen Veselin Šofranac izgubio je skoro 13 miliona eura zbog toga što Vlada već šest godina odbija da mu izda urbanističko-tehničke uslove za eksploataciju ukrasnog kamena na ležištu Dubovica - Čanj.

To je jedna od varijanti nalaza vještaka finansijske struke Milenka Popovića, koji je konstatovao da je izgubljena dobit za neproizvedenih i neprodatih 8.000 metara kubnih ukrasnog kamena 12.943.840 eura za period od 10 godina, na koliko je vremena Šofrancu izdata koncesija.

"Kod činjenice da je koncesionim ugovorom obaveza tužioca bila da godišnje vrši eksploataciju od najmanje 3.000 metara kubnih, a da je predugovorom sa kupcem iz Italije bila ugovorena prodaja od 8.000 metara kubnih godišnje, to će se izgubljena dobit obračunati u dvije varijante", naveo je vještak.

U drugoj varijanti - u kojoj je vještak računao ekploataciju od 3.000 kubnih metara, Šofranac je izgubio pet miliona eura.

Vještak je izračunao i da je Šofranac u posao već uložio skoro 600.000 eura, sa kamatama.

O nalazu će se raspravljati na sljedećem ročištu 4. novembra.

Šofranac je tužio državu tražeći da mu se dozvoli eksploatacija ukrasnog kamena na ležištu Dubovica-Čanj, ili da mu se nadoknadi šteta koju je pretrpio.

On tvrdi da je uložio pola miliona eura u izgradnju pristupnog puta i probnu eksploataciju kamena, nakon čega je posao stopiran.

Ugovor o dodjeli koncesije potpisan je 2009. godine.

Ministarstvo ekonomije početkom 2012. pokrenulo je postupak raskida tog ugovora “zbog neispunjavanja obaveza koncesionara”.

U tužbi piše da Ministarstvo održivog razvoja već šest godina odbija da mu izda dozvolu za eksploataciju kamena, pozivajući se na “veće društvene interese”.

Ranije je isticao da Ministarstvo turizma ne da dozvolu za eksploataciju kamena, kako bi što bolje prodali Kraljičinu plažu, jer “onaj ko je kupi, biće u poziciji da eksploatiše ukrasni kamen”.

Lokacija Dubovica Čanj graniči se sa Kraljičinom plažom u zahvatu od 450 metara.

Rojal grupa iz Ujedinjenih Arapskih Emirata odustala je od kupovine zemljišta za koju je nudila 21,2 miliona eura. U kupoprodajnom ugovoru za Kraljičinu plažu pisalo je da se na kilometar od granice kupljenog zemljišta ne može eksploatisati kamen.

Upravni sud je šesti put poništio rješenje Ministarstva održivog razvoja, kojim se odbija izdavanje urbanističko-tehničkih uslova za eksploataciju ukrasnog kamena. Iako je Vrhovni sud ranije konstatovao da bi Upravni sud mogao da donese konačnu odluku u tom postupku, iz suda već šesti put nalažu Ministarstvu da donese zakonito rješenje. Ministarstvo odbija da izda urbanističke uslove.

Šofranac: Još plaćam zelenaške kamate zbog odnosa države

Šofranac je rekao da je podnio krivične prijave protiv ministara turizma i ekonomije Branislava Gvozdenovića i Vladimira Kavarića, te bivših gradonačelnika Bara i Podgorice Žarka Pavićevića i Miomira Mugoše.

On je istakao da ukupno ležište ukrasnog kamena čini 5.240.000 kubika, što znači da je izgubljeno nekoliko milijardi eura na njemu.

"Ja još plaćam zelenaške kamate zbog nezakonitog postupanja države, a i država gubi na ime koncesione naknade više desetina miliona eura. Ministri i gradonačelnici koji su odgovorni za to, moraće krivično da odgovaraju, a jedan se već nalazi u Spužu", rekao je Šofranac "Vijestima".

Bonus video: