Rakočević: Da u CG postoji politička kultura, Srzentić bi podnio ostavku

Odbornik DEMOSA u SO Bar je kazao da Pavićević nije mogao biti jedini akter pustošenja budžeta Opštine Bar, kako to tvrdi optužnica
112 pregleda 6 komentar(a)
Aleksandar Rakočević, Foto: Demos
Aleksandar Rakočević, Foto: Demos
Ažurirano: 26.09.2015. 11:37h

Da u Crnoj Gori postoji minimum demokratske političke kulture, aktuelni predsjednik Opštine Bar bi već bio u ostavci, kazao je odbornik DEMOSA u SO Bar Aleksandar Rakočević.

"Uprkos tome što je njegov prethodnik za sada jedini opštinski funkcioner koji je hapšen i saslušavan u vezi događaja na koje smo mi iz opozicije blagovremeno upozoravali i tražili da se o njima raspravlja u SO Bar, građanima ne može promaći činjenica da je predsjednik Srzentić za vrijeme tih događaja bio šef lokalnog DPS-a. Istovremeno, bio je i predstavnik predlagača koji je predložio i izabrao Žarka Pavićevića za drugi mandat predsjednika opštine, i to u jeku korupcionaških skandala i afera koji su 2011. godine potresali javnost Bara. Za 2014. godinu u kojoj je, kako tužilaštvo tvrdi, bivši predsjednik oštetio budžet Opštine Bar za 930.000 eura, Srzentić i Pavićević su podnijeli zajednički “Izvještaj o radu predsjednika opštine”, koji je usvojen tek prije neki dan, voljom nove-stare većine. Time je i zvanično ovjerena vlast kontinuiteta, pa se postavlja pitanje šta je sa moralnom odgovornošću predsjednika", kazao je Rakočević.

On je dodao da posebno čudi što ni nakon godinu dana na funkciji predsjednika Srzentić nije smatrao za shodno da saopšti javnosti ko je odgovoran za to što se porodice uglednih građana Bara, poslenika prosvete i zdravstva, profesora i ljekara, punih šest godina ne mogu useliti u svoje stanove.

"Neobično za nekog ko je, pod nekim drugim okolnostima, mogao lako da se nađe među svojim prevarenim kolegama, sa ključem od nezavršenog stana u jednom, i pola plate za stanarinu u drugom džepu. S druge strane, većina prevarenih građana je umjesto otplate kredita za svoj stan, u proteklih 6 godina plaćala stanarinu, pa ako se uzme da prosječan zakup stana iznosi 200 eura, ovo čekanje koje su im priredili drugovi gradonačelnici iz barskog DPS-a, svakog od njih danas košta 14 400 eura", kazao je Rakočević.

Odbornik DEMOSA u SO Bar je kazao da Pavićević nije mogao biti jedini akter pustošenja budžeta Opštine Bar, kako to tvrdi optužnica.

"Godine tzv. Investicionog buma nisu mogle proteći bez najkrupnijih igrača, pogotovu na primorju, tako da su šefovi lokalnih samouprava još od tog vremena predstavljali samo šrafove na mehanizmu za ispumpavanje novca iz istih, za račun prve ili njoj bliskih familija, kojima se upravljalo iz vrha DPS-a ili iz Vlade Crne Gore, preko korumpiranih ministara, kumova i braće biznismena. Tako je u teškim vremenima za likvidnost Prve Banke, Pavićević u njen trezor položio depozit od 11 miliona eura opštinskog novca, dok Srzentić nastavlja da krije koliko taj depozit iznosi na današnji dan. Osim toga, kada su ga odbornici pitali za koga je i čijim novcem ZIB mimo projekta izgradio 11 stanova na zgradi za prosvetu i zdravstvo, Pavićević nije odgovarao sa govornice, ali je jednom dobacio s mjesta: “Za državu!”, stavljajući nam, valjda, do znanja da ima nekog iznad sebe, koga po potrebi naziva državom", rekao je Rakočević.

On je dodao da čitava ova predstava liči na obredno prinošenje usamljene žrtve nekome ko tu žrtvu zahtijeva, "puku farsu koja treba da odvuče pažnju od toga kako je Bar sistematski uništavan jednim združenim kriminalnim poduhvatom, izvedenim od strane kompletnog lokalnog DPS-a i SDP-a, u saradnji sa Vladom Crne Gore i njenim ministrima zaduženim za primorje i šefove primorskih opština."

Bonus video: