Rodić: Odluka o Vukotiću je dokaz da je Savić pristrasan

Advokat Rodić kazao je da je Apelacioni sud, usvajajaući žalbe Vukotićevih punomoćnika “našao opravdanim sve navode koji su ukazivali na apsolutne nezakonitosti u prvostepenom rješenju”
120 pregleda 0 komentar(a)
Jovica Vukotić, Foto: Instagram
Jovica Vukotić, Foto: Instagram
Ažurirano: 19.09.2015. 06:56h

Apelacioni sud ukinuo je odluku podgoričkog Višeg suda kojom je Kotoraninu Jovanu Vukotiću odbijena molba za uslovni otpust, i predmet vratio na ponovno odlučivanje.

Sudije tog suda uvažile su žalbe Vukotićevih advokata Branka Anđelića i Gorana Rodića, zaključujući da u rješenju Višeg suda “dati razlozi nijesu jasni”.

Vijeće Apelacionog suda, kojim je predsjedavao Mušika Dujović poručilo je kolegama iz Višeg suda da su priroda i težina krivičnog djela za koje je Vukotić osuđen “bila predmet ocjene prilikom donošenja pravosnažne presude”, i da Zakonom nije propisano da te činjenice budu uslov ili okolnost koja se mora cijeniti prilikom odlučivanja o uslovnom otpustu zatvorenika.

Dujoviću i njegovim kolegama bilo je nejasno što su sudije Višeg suda mislile kada su u odluci napisale da činjenica da se Vukotić tokom izdržavanja kazne ponašao primjereno sama po sebi, bez “dodatnih okolnosti” nije dovoljna. “Samo paušalno navođenje nije dovoljno. Prvostepeni sud je morao decidno navesti koje su to 'dodatne okolnosti'”, piše u odluci Apelacionog.

Advokat Rodić kazao je da je Apelacioni sud, usvajajaući žalbe Vukotićevih punomoćnika “našao opravdanim sve navode koji su ukazivali na apsolutne nezakonitosti u prvostepenom rješenju”.

“Usvajanje žalbi punomoćnika potvrđuje opravdanu sumnju u pristrasnost predsjednika vijeće Višeg suda Borisa Savića, koji faktički bez ikakavog obrazloženja odbija molbu za uslovni otpust Vukotića, očigledno rukovođen namjerom da mu nanese štetu, jer je i on trebalo da bude obuhvaćen izviđajem tužioca u krivičnoj prijavi koju je Vukotić podnio zbog nezakonitog hapšenja”, kazao je Rodić.

On je dodao da se “razvlačenjem postupka odlučivanja, i svjesnim kršenjem zakonskih odbredbi obesmišljava institut uslovnog otpusta”.

“Trećina kazne za koju bi Vukotić trebalo da dobije uslovni otpust proteći će u birokratskoj proceduri i pravnom "ping pongu" koji se sastoji od donošenja nekazkonitog rješenja i ukidanja istog po žalbama”, kazao je Rodić.

Advokat Anđelić kazao je da je bilo izvjesno da će vijeće Apelaconog ukinuti prvostepenu odluku, jer je nezakonita.

“Vjerujem da će u ponovnom postupku Viši sud donijeti pravilnu, i jedinu ispravnu i moguću odluku, i uvažiti molbu Jovana Vukotića za uslovni otpust. Time bi se stalo na kraj pravnoj agoniji koju Jovan preživljava, i omogućilo bi mu se da dobije sva prava koja mu po zakonu pripadaju kao svakom drugom građaninu ove države”, kazao je Anđelić.

Tužilaštvo 10 mjeseci izviđa da li je Vukotić zakonito uhapšen

Deset mjeseci nakon hapšenja Kotoranina, tužilaštvo nije privelo kraju istragu o tome da li je on zakonito odveden u spuški zatvor.

Jovan Vukotić, koji se u policijskim evidencijama vodi kao jedan od vođa škaljarskog klana, uhapšen je 11. novembra 2014. na graničnom prelazu Sitnica. Ekspresno je odveden na izdržavanje jednogodišnje kazne zatvora, iako mu pravosnažna presuda još nije bila uručena.

Tri dana kasnije Rodić je zbog nezakonitog hapšenja podnio prijavu protiv policije, Zavoda za izvršenje krivičnih sankcija, podgoričkog Višeg suda i predsjednika kotorskog Osnovnog suda Branka Vučkovića.

Predmet je četiri puta “seljen” iz tužilaštva u tužilaštvo, i u aprilu završio u Specijalnom koje još “izviđa” da li je Vukotić zakonito uhapšen.

“U svojstvu svjedoka do sada je saslušan veći broj lica.

Pribavljeni su spisi Višeg suda u Podgorici, Osnovnog suda u Kotoru, podaci od Granične policije, Pošte Kotor, ZIKS-a”, odgovoreno je iz tužilaštva na čijem je čelu Milivoje Katnić.

Rodić je kazao da je 10 mjeseci bilo dovoljno da tužilaštvo donese odluku, ističući da su im dostavili pismene dokaze o nezakonitom postupanju.

“Prostim upoređenjem tih dokaza sa sudskim spisima, i zakonskim propisima koji regulišu postupak izvršenja kazne zatvora veoma brzo i lako se mogu utvrditi sva nezakonita postupanja odgovornih lica”, kazao je on.

Bonus video: