A Šarića čuvaju u njegovom hotelu

Dok, pod pritiskom Brisela, Vlada usvaja Prijedlog zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom, njeni namjesnici se prave da ne primjećuju neokrnjenu kupovnu moć optuženih za pranje narko novca - iako im je imovina, navodno, privremeno oduzeta. Država im, zapravo, pomaže da je sačuvaju
569 pregleda 17 komentar(a)
Duško Šarić, Foto: Jadranka Ćetković
Duško Šarić, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 28.08.2015. 14:05h

Hm, biznismen Duško Šarić - javnosti poznat i kao mlađi brat balkanskog kokainskog bosa Darka Šarića (u Beogradu prvostepenom presudom osuđen na 20 godina zatvora) i finansijer FK Rudara - može biti bezbjednosno ugrožen.

Do ove informacije došli su, možda čak i istovremeno, i Duško Šarić i crnogorska policija. Zato je kontroverzni Pljevljak sa privremenim prebivalištem u Budvi odlučio da pojača vlastito obezbjeđenje. U policiji su zaključili da to ne mora biti dovoljno pa su, prema nezvaničnim informacijama koje prenose mediji, i oni mlađem Šariću dodijelili službenu zaštitu. Ne precizirajući od koga, odnosno, od čega može prijetiti opasnost uvijek nasmijanom mladiću.

Šarić od izlaska iz bjelopoljskog istražnog zatvora – u kome se uz kraće ili duže prekide, nalazi od novembra 2010. godine – živi u hotelu Mediteran u Budvi. Tamo se, uz suprugu i tjelohranitelje, odmara od optužbi da je sa prijateljem Jovicom Lončarem, oprao oko 20 miliona eura zarađenih švercom narkotika. I čeka četvrtu presudu po toj optužnici.

Šarić i Lončar su, u tri navrata do sada, nepravosnažno osuđeni na zatvorske kazne dužine od osam do pet godina zatvora. I tri puta je Apelacioni sud te odluke poništavao zbog uočenih nepravilnosti i nepreciznosti u presudama sudskog vijeća sudije Šefkije Đeševića.

Država je, u međuvremenu, dvojici optuženih privremeno oduzela vrijednu pokretnu i nepokretnu imovinu. ,,U predmetu Šarić privremeno je oduzeta imovina za koju postoje osnovane sumnje da je pribavljena nezakonito”, saopštio je u parlamentu, krajem maja 2013, tadašnji ministar pravde Duško Marković. ,,Imovina obuhvata radne mašine u procijenjenoj vrijednosti od više od sedam miliona eura, teretna i putnička vozila procijenjena na milion i nepokretnosti procijenjene na oko 250.000 eura, kao i akcije od 267.000 eura”, saopštio je Marković navodeći da je od Šarića i Lončara prethodno privremeno oduzeta imovina procijenjena na više od 12 miliona.

Otkud onda Dušku Šariću novac da živi u hotelu i plaća privatno obezbjeđenje?

Pitanje dobija na težini znamo li da je, prošlog četvrtka, Vlada utvrdila Prijedlog zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom. Suštinski, to je treći put od 2010. godine da vlast usvaja pa mijenja propis koji bi trebao da kriminalce udari tamo gdje ih to najviše boli – po džepu.

,,Cilj ovoga zakona je da udari na negativne društvene fenomene korupcije i organizovanog kriminala tamo gdje su oni najvitalniji, a to je ekonomske moć”, poručio je ministar pravde Zoran Pažin.

,,Zakon poznaje institut proširenog oduzimanja, odnosno konfiskacije, i to ne samo one imovine koja je nastala izršenjem konkretnog krivičnog djela, nego sve one imovine koju osuđeni nije u prilici da učini vjerovatnom da je stečena zakonom".

Pema stručnim interpretacijama predloženog zakona novina je i širenje baze onih kojima država može zaplijeniti imovinu. Pored osuđenih za pranje novca, organizovani kriminal, ratne zločine i korupciju – na koje se odnosio i dosadašnji zakon - ta mogućnost bi se, ubuduće, mogla odnositi i na počinioce krivičnih djela otmice, dječje pornografije, proizvodnju i preprodaju droga, računarske prevare…

Zakonska novina je i prijedlog da se imovina oduzima i pravnim nasljednicima i prethodnicima kao i to što će, ako je imovinska korist stečena za drugo lice, takođe, biti oduzeta. Konačno, ozbiljan iskorak predstavlja ideja da se imovina stečena kriminalnim aktivnostima može oduzeti bez presude za počinjeno krivično djelo, ako do nje nije došlo zbog smrti osumnjičenog.

Pojednostavljeno, da je ovaj propis donijet koju godinu ranije – a niko vlastima nije smetao da to učine – danas se oko imovine pokojnog Dragana Dudića Frica ne bi otimala dva kriminalna klana, kotorski i škaljarski, već bi ona bila vlasništvo države. Ili nekoga drugoga ko je oštećen ilegalnim aktivnostima jednog od, prema tvrdnjama iz policije, najbližih saradnika Darka Šarića.

Ali, priča o Prijedlogu zakona o oduzimanju imovine stečene kriminalom ima i drugu stranu.

Prema najavama, Vlada je trebalo da ovaj zakon pogura ka Skupštini još početkom godine. Otprilike, kada je i u Izvještaju o napretku EK zabilježeno da kod nas ,,treba obezbijediti sistematsko korišćenje instrumenata za oduzimanje i zapljenu imovine”.

Da je predloženi zakon usvojen koju godinu ranije danas se oko imovine pokojnog Dragana Dudića Frica ne bi otimala dva kriminalna klana, kotorski i škaljarski, već bi ona bila vlasništvo države Crne Gore

Zašto je kompletan posao prolongiran ostaje da se vidi. Nije, dakle, isključena mogućnost da će šef delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič, i ovog 9. decembra, na Dan borbe protiv korupcije, ponoviti govor od prošle godine, uz nadu da će u Crnoj Gori ,,konačno početi da se plijeni nezakonito stečena imovina”.

Sve do tada Duško Šarić bi mogao ostati u hotelu Mediteran.

A zašto i ne bi kada je u pitanju porodično blago. Šarić je, preko Mat company, sredinom 2009. godine postao suvlasnik Maestraltursa, preduzeća koje je do tada bilo 1/1 vlasništvo budvanina Blaža Dedića. Prema ugovoru u povećanju osnivačkog kapitala koji je potpisao Jovica Lončar Mat company se obavezuje da na račun Maestraltoursa uplati 2,9 miliona eura u roku od godinu dana. Balkanski ratnik je, sumnja se, razlog što ugovrena transakcija nije do kraja realizovana. Dedić je, ipak, dobio dio ugovorenog novca.

Za divno čudo, to nije privuklo pažnju istražitelja. Tako se Maestralturs, ili neka od vrijednih nekretnina iz portfolija ovog preduzeća, a među njima je i hotel Mediteran, nijesu našli na popisu privremeno oduzete imovine Šarića i Lončara i pored očiglednih indicija da je zajednički posao finansiran prljavim novcem.

Naprotiv, crnogorsko pravosuđe je početkom prošle godine donijelo pravosnažnu presudu kojom je odbijen zahtjev Srbije da joj se izruči Blažo Dedić, zbog sumnji da je kupovinom brojnih nekretnina u Srbiji učestvovao u pranju novca Šarićevog narko kartela. ,,Ako je nešto rađeno - tu je u Crnoj Gori, ako je nešto oprano - tu je u Crnoj Gori, nije u Srbiji”, apelovao je Dedić. I nadležni su, izgleda, razumjeli njegovu računicu. Ili im je pojasnio neko dovoljno uticajan da utiče na konačnu odluku pravosuđa.

Umjesto zapljene, Maestralturs je otišao u stečaj zbog ogromnih dugova. Sad, pitanje koliko to ima veze sa prestankom dotoka novca iz izvora braće Šarić. Valja primijetiti da bi – i da Mediteran nije dio njegovog vlasničkog paketa – Darko Šarić mogao da sebi i svojima plati višemjesečni boravak u tom prestižnom hotelu. Crnogorska Uprava za nekretnine većinu zaplijenjene imovine Šarića i Lončara izdala je advokatu Radovanu Štrbcu, čovjeku koji je u Srbiji optužen zbog saradnje sa Šarićevim narko kartelom (navodno je prao novac i obezbjeđivao povjerljive informacije iz srpske policije). I nikome od nadležnih nije smetalo makar to što se, mjesec prije uzimanja ove imovine u zakup, požalio kako zbog zabrane da se bavi advokaturom u Srbiji ne može porodici da plati ni zdravstveno osiguranje. Mat company, diskoteka Municipijum, kafe Četiri sobe, poslovne zgrade, stanovi, parcele, građevinske mašine, automobili... praktično su ostali u posjedu familije.

Ni to nije sve. Pravosuđe nikada nije pokazalo interesovanje za činjenucu da je, nakon navodne zapljene imovine porodice Šarić, njihova majka Ivanka negdje pronašla 300 hiljada eura i tim novcem platila (pokazalo se lažne) posrednike koji su se ponudili da obezbijede izlazak iz zatvora njenom sinu. ,,Kako je ona i od koga pozajmila novac mi se nijesmo bavili", objasnili su Vijestima glasnogovornici nadležnih službi iz policije i tužilaštva.

Nema indicija da su se stvari u međuvremenu promijenile. Makar ne kada su u pitanju braća Šarić i njihovi – manje ili više – javni pomagači iz crnogorskih struktura političke, ekonomske i finansijske moći. Do kada?

Za Prestiž

Jedna od mnogobrojnih nedoumica iz postupanja Tužilaštva u slučaju protiv Duška Šarića i Jovice Lončara tiče se i budvanskog hotela Max prestige. Riječ je o malom ali veoma luksuznom hotelu kojim, prema zvaničnim podacima, gazduje Bojan Stanojković.

Stanojković je godinama u bjekstvu. Još od kako je optužen da je skupa sa Darkom Šarićem organizovao nabavku i šverc kokaina zaplijenjenog u akciji Balkanski ratnik (prema optužnici, Stanojkoviću je pripadala približno trećina od skoro tri tone kokaina koje je zaplijenila policija).

Specijalni sud u Beogradu je, u prvostepenoj presudi sudije Siniše Petrovića, Stanojkovića oslobodio svih optužbi zbog nedostatka dokaza. ,,Tužilaštvo nije predočilo dovoljno dokaza da je Irvin, osoba koja je poslala Bobana Stojiljkovića i Marka Dabovića u Južnu Ameriku, baš Bojan Stanojković” stoji u presudi kojom su Stojiljković i Dabović osuđeni na po 11 godina zatvora. A Darko Šarić na 20.

Srpsko Tužilaštvo je najavilo žalbu na ovu presudu. Ali, Stanojković i Šarići imaju i našu, budvansku priču.

Tokom bjelopoljskog suđenja Šariću i Lončaru pokazalo se da Prva banka posjeduje hipoteku na hotel Max prestige vrijednu oko 15 miliona eura, dobijenu na ime kredita koje je banka, (tada) u većinskom vlasništvu braće Aca i Mila Đukanovića, dala pljevaljskoj Mat kompani, firmi iza koje stoji porodica Darka i Duška Šarića.

Na pretresu održanom 21. jula 2011, bilježi tada Monitor, specijalna tužiteljica za organizovani kriminal i ratne zločine Đurđina Ivanović pita Jovicu Lončara: ,,Koji je pravni interes Max prestigea da svoju imovinu založi kao hipoteku Prvoj banci za podizanje kredita za Mat company?” Od Lončara nije dobila precizan odgovor.

Potom Ivanovićeva, ne samo da odustaje od „hronološkog prezentovanja načina dobijanja kredita Mat company kod Prve banke”, već i uopšte od daljeg pominjanja Max prestigea. Pride, budvanskog hotela nema na popisu imovine koju je država privremeno oduzela od optuženih za pranje novca stečenog švercom narkotika.

Umjesto toga, Vijesti bilježe da je Prva banka krajem 2012. hipoteku na hotel Max prestige ,,ustupila uz naknadu” praškoj firmi Lunez one. A Monitor piše ,,Đurđina Ivanović je izgubila interes za Max prestige, jer je i na hotel mogla biti stavljena sudska zabrana raspolaganja, opterećenja i otuđenja imovine. To bi bio direktan udar na kombinacije Prve banke i ovdašnjeg narko biznisa”.

U međuvremenu, po treći put je oborena prvostepena presuda suda u Bijelom Polju kojom su Šarić i Lončar za pranje novca osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Narednu presudu izreći će Apelacioni sud.

Monitor

Bonus video: