Na Dobrakovu od danas u upotrebi mobilni čitači ličnih dokumenata

Prema riječima načelnika pogranične policije Darka Markovića sada policijski službenik može nezavisno od kontrolnih kabina da vrši provjeru putnih isprava u autobusima
118 pregleda 1 komentar(a)
Granični prelaz Dobrakovo, Foto: Jadranka Ćetković
Granični prelaz Dobrakovo, Foto: Jadranka Ćetković
Ažurirano: 31.07.2015. 13:32h

Na graničnom prelazu Dobrakovo, koji dnevno pređe više od stotinu autobusa, od danas su i zvanično u upotrebi mobilni čitači ličnih dokumenata putnika.

Uz sistem automatskog očitavanja registraskih oznaka vozila, uveden prije par mjeseci, ovo je još jedan korak ka osavremenjavanju tehničkih sredstava prilikom graničnih provjera, što će doprinijeti bržem otkrivanju eventualnih krivičnih djela i prekršaja, kao i brzini obavljanja procedura kontrole putnika i vozila prilikom prelaska granice.

Prema riječima načelnika Odjeljenja granične policije Bijelo Polje Darka Markovića sada policijski službenik može nezavisno od kontrolnih kabina da vrši provjeru putnih isprava u autobusima.

"Pomoću ovog uređaja se može vršiti direktna provjera kroz nacionalne i Interpolove baze podataka u samom autobusu, što skraćuje vrijeme čekanja ali i mogućnost prelaska granice svih koji su na bilo koji način povezani sa kriminalom ili se nalaze na listi interpolovih potjernica", kazao je Marković.

On je istakao da je ovaj sistem sastavni dio tehničkih sistema zemalja EU, i da je uvođenjem ovih sistema skraćen postupak prelaska granice kao i procedura provjera kroz Interpolove baze podataka.

U julu ovaj granični prelaz prešlo je 303 000 putnika, 82 000 putničkih motornih vozila i 2700 autobusa.

Bonus video: