Simonović: Potreban je drugačiji pristup u borbi za olimpijske norme

10 komentar(a)
Simonović, Foto: Aleksandar Radović
Simonović, Foto: Aleksandar Radović
Ažurirano: 27.06.2015. 15:45h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Baku - Prve Evropske igre Crna Gora je završila sa jednom medaljom, bronzom Marine Raković u karateu. Od 50 zemalja učesnica, njih deset nije osvojilo odličje, a po jednu bronzu imaju još Kosovo i Finska.

"Ne možemo da budemo nezadovoljni, jer imamo medalju na velikom takmičenju. Bez naših perjanica – u vaterpolu i rukometu posebno, mislim da moramo da budemo realni da je svako odličje uspjeh. Očekivali smo više od nekih učesnika, to ne krijemo, ali bilo je i iznenađujuće dobrih rezultata, kao što je skok Marije Vuković i posebno hrabar nastup džudiste Nikole Gušića, koji je u najjačoj konkurenciji bio u samom vrhu", kaže Dušan Simonović, predsjednik Crnogorskog olimpijskog komiteta.

Medalja Marine Raković je veliki uspjeh za nju i crnogorski karate, ali nije garant crnogorske olimpijske budućnosti. Činjenica je da godinu pred Rio, nijedan naš sportista nema olimpijsku vizu...

"Ima još dosta vremena za olimpijske norme i siguran sam da ćemo ih imati dovoljno", optimista je Simonović.

Jasno je, ipak, da situacija nije idealna...

"Iskren da budem, ove Igre su pokazale neke slabosti u pojedinim sportovima i ukazaćemo na to nadležnim savezima. Pokušaćemo da otklonimo te nedostatke, koji, na kraju, rezultiraju rezultatima koji nisu dobri i ispod su očekivanja. Ali o tome ćemo brzo, kada se vratimo iz Bakua. Nakon toga ćemo, nadam se, izaći sa nekom zajedničkom strategijom, jer jeste vrijeme, pravo vrijeme, za ozbiljnu analizu i potpuno drugačiji pristup u ostvarivanju olimpijskih normi", ističe Simonović.

Isto tako, zadatak COK-a biće da ukaže savezima da je potrebno zaista najtalentovanijim sportistima pružiti najbolju moguću podršku.

"Kao što ćemo ukazati na loše, tako da ćemo sigurno i naglasiti talenat Kristine Rakočević, nagovještaj povratka Marije Vuković. Što se tiče Nikole Gušića, on je iznenađenje, najavio je visoke domete. Predstoji mu period sakupljanja olimpijskih bodova i potrebna mu je pomoć. Crnogorski olimpijski komitet odmah će predložiti MOK-u da Nikola uđe u program olimpijskih stipendija, jer je očito riječ o talentovanom i vrijednom momku. S druge strane, stipendije nekim sportistima, koji nisu opravdali očekivanjima, biće povučene", najavio je Simonović.

Evropske igre imaju budućnost

"Što se tiče organizacije, sve je bilo na vrhunskom nivou, u rangu Olimpijskih. Evropske igre imaju budućnost, u to sam uvjeren. Postoje gradovi i zemlje koje su zainteresovane za 2019. godinu. Sve je još u fazi razgovora i pregovora, ali siguran sam da će se evropski sportisti ponovo okupiti. Potrebno je postiči dogovore sa velikim sportskim federacijama koje ovog puta nisu odgovorile na pravi način. Mislim i da tu ima prostora za saradnju i da Evropske igre ne samo da imaju perspektivu, već i da će ubuduće zasijati punim sjajem", rekao je Simonović.

Bonus video: