Marija Vuković: Pokušaću da se vratim; Kristina Rakočević: Neću se zaustaviti

86 pregleda 3 komentar(a)
Marija Vuković i Kristina Rakočević, Foto: Aleksandar Radović
Marija Vuković i Kristina Rakočević, Foto: Aleksandar Radović
Ažurirano: 20.06.2015. 14:53h

Od specijalnog izvještača "Vijesti"

Baku - U julu 2010. Marija Vuković bila je crnogorski ponos i talenat svjetskog kalibra, juniorska šampionka svijeta u skoku u vis. Pala su i poređenja sa Blankom Vlašić, nakon preskočenih 191 centimetar sa 18 godina.

Pet godina kasnije, Marija skače desetak centimetara niže, njena karijera, najblaže rečeno, nije išla u pravcu koji se predviđao i za koji je imala predispozicije.

"Ne mogu da budem potpuno razočarana, jer, ipak, imam zlatnu medalju sa svjetskog prvenstva. To se ne zaboravlja. Ali, naravno da sam razočarana što to nisam napredovala, već nazadovala, ili stagnirala", priča Marija u Bakuu, dan uoči atletskih nadmetanja na Evropskim igrama.

Crnogorska atletika sada ima još jednu ekstra-talentovanu djevojku. Kristina Rakočević je klasa u omladinskoj konkurenciji, u dvije bacačke discpiline -17-godišnja Mojkovčanka najbolja je na svijetu ove godine u bacanju kugle (18,56), a ima drugi najbolji rezultat u disku (53,34, prva je ubjedljivo Amerikanka Elana Brukner 55,68).

Nastup na Evropskim igrama u Bakuu, za Kristinu je priprema za Svjetsko omladinsko prvenstvo, koje se održava u Kolumbiji, od 15. do 19. jula

"Vjerujem da ću u Bakuu popraviti lični rekord, mislim da sam u dobroj formi i da ću sa samopouzdanjem ući u Svjetsko prvenstvo. U vrhu sam u obje discipline, ali cilj mi je da prvo uđem u finale, a onda da razmišljam o medalji", kaže Kristina.

Dvije, dakle, slične priče imaju Marija i Kristina, s tim da je Marija, čini se, svoju šansu da napravi nešto veliko propustila – kombinacijom svojih, ali i grešaka u radu sa njom.

"Osjećala sam veliki pritisak, kada sam ušla u krizu, kada sam sa 191 pala na 175 centimetara. Nisam mogla da se izborim sa tim, da izađem jača, a vrijeme je prolazilo. Promijenila sam trenera, sve je to uticalo da sam tu gdje sam", kaže 23-godišnja Cetinjanka, koja je ove godine preskočila 183 centimetra.

Marija, međutim, ima želju da napreduje, ne gubi nadu da će podizati ljestvicu...

"Mislim da sam sada psihički mnogo jača, da sam se izborila sa pritiskom i krizom, te da je pitanje vremena kada ću se vratiti. Ne gubim, nisam ni gubila nadu, jer volim ovo što radim", kaže Marija.

Olimpijska viza je, ipak, previsoko – 194 centimetra vodi u Rio, iako Marija kaže da je „sve moguće“.

"Trudim se, treniram, vjerujem u sebe i znam da ću jednog dana biti dobra kao kad sam bila mlađa", kaže Marija.

Kristina Rakočević se ne zanosi Rijom, sa 17 godina teško se nositi sa seniorkama...

"Norma u disku je 61 metar. Ima dosta vremena, pokušaću, ali najvažnije je da treniram dobro i da napradujem. Imam veliku želju da napravim dobru karijeru i neću se zaustaviti na ovome", kaže Kristina Rakočević.

Bonus video: