Suđenje za "Košljun": Iz opštine tražili kredit za Vida Rađenovića

Tužiteljka Lidija Vukčević rekla da se jasno vidi da na zahtjevu za kredit nije potpis Vida Rađenovića. Ona je pitala Lazara Rađenovića - da li je on potpisivao umjesto njega, što je ovaj negirao
6 komentar(a)
Lazar Rađenović, Jelica Petričević, Foto: Savo Prelević
Lazar Rađenović, Jelica Petričević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 22.04.2015. 11:35h

Zahtjev za dodjelu kredita privatnoj kompaniji “SP Luna” poslat je sa faksa Opštine Budva, koji su u tom periodu koristili Rajko Kuljača i Lazar Rađenović, saopšteno je juče u nastavku suđenja u predmetu “Košljun”.

U dokumentu poslatom 4. oktobra 2007. godine, piše da od Prve banke traže 1.450.000 eura na tri mjeseca i objašnjavaju da će naknadno staviti hipoteku na kupljenu zemlju i da imaju sredstvo obezbjeđenja kao garanciju za kredit.

“Ovo nije moj potpis na zahtjevu za dodjelu kredita”, rekao je Vido Rađenović, koji se u dosadašnjem postupku branio ćutanjem.

Sutkinja Valentina Pavličić konstatovala je da na tom zahtjevu ne postoji zavodni pečat kompanije “Luna”, ali da je uprkos tome banka postupala po tom zahtjevu...

Okrivljena bankarka Jelica Petričević, kazala je da takav zahtjev kod nje nije dolazio, ukazujući da na njemu ne piše da je poslat sa faksa iz kabineta predsjednika Opštine Budva, niti na koji je broj dostavljen u Prvoj banci.

“Vido ne spori da je potpisao ugovor o kreditu i da je koristio novac, pa zašto spori da zahtjev... Za mene, kao bankara, važno je da je Luna ponudila keš kolateral da bi dobila kredit, jer nije postojala istorija poslovanja”, istakla je Petričević.

Njen branilac Vladan Bojić, konstatovao je da se ne vidi na koji faks u Prvoj banci je stigao zahtjev. Optuženi Lazar Rađenović, rekao je da je moguće da je Vido zamolio sekretaricu u Opštini da pošalje zahtjev Prvoj banci. On je rekao da suvlasnik SP Lune to nije tražio od njega, ali da bi mu učinio tu uslugu da je ovaj zahtijevao.

Tužiteljka Lidija Vukčević, ocijenila je da se “golim okom” vidi da na zahtjevu nije Vidov potpis i pitala Lazara Rađenovića - da li je on potpisao dokument umjesto privatnika.

“Ne, nije moj potpis”, odgovorio je aktuelni predjednik Opštine Budva.

Lazar Rađenović i savjetnik premijera Aleksandar Tičić optuženi su za zloupotrebu službenog položaja, a biznismen Vido Rađenović i bankarka Petričević za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja.

Lazar Rađenović bio je potpredsjednik, a Tičić menadžer Opštine Budva, kada su, piše u optužnici, namjestili Vidu da pobijedi na licitaciji za kupovinu zemlje na Košljunu, da to plati kreditom Prve banke za koji su garantovali opštinskim novcem i da se ta ista parcela potom po desetostruko većoj cijeni proda već obezbijeđenom kupcu Muhamedu Rašidu.

Svi optuženi negirali su krivicu.

Prije kupovine zemlje, SP Luna platila porez na dobit 3.800 €

Godinu prije nego su milionski platili opštinsku zemlju, kompanija “SP Luna” platila je porez na dobit od 3.800 eura. To piše u dokumentu o poslovanju “SP Lune” za 2006. godinu, koji je juče pročitan na suđenju.

Advokat odbrane Vladan Bojić, konstatovao je da su ti dokumenti irelevantni, jer je “2006. bila mrtvo more za kupovinu nekretnina u Budvi, jer je bum nastao 2007. i 2008. godine”.

Lazar Rađenović je naveo da ovo nije jedini primjer da se firma sa malim prihodom kandiduje za kupovinu nekretnine.

Bonus video: