Osumnjičena grupa međunarodnih krijumčara oružja izručena SAD

Službenici crnogorske policije su, postupajući po inostranim međunarodnim potjernicama, u toku 2014. godine na teritoriji naše države lišili slobode 50 lica, dok je izručeno 36 lica a ostala lica čekaju izručenje
61 pregleda 1 komentar(a)
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Hapšenje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.02.2015. 16:25h

Službenici NCB Interpol Podgorica su danas, iz Crne Gore u Sjedinjene Američke Države, realizovali ekstradiciju:

  • Kristijana Vintila (Cristian Vintila), starog 44 godine, državljanina Rumunije
  • Virdžila Flaviu Georgeskua (Virgil Flaviu Georgescu), starog 42 godine, državljanina Rumunije
  • Masima Romanjolija (Massimo Romagnoli), 44 godine, državljanina Republike Italije.

Kako je saopšteno iz Uprave policije, ekstradicija ove tri osobe realizovana je na osnovu pravosnažnih rješenja Višeg suda u Podgorici kojim se dozvoljava njihovo izručenje u skraćenom postupku.

"Službenici Sektora kriminalističke policije lišili su slobode Vintilu i Georgeskua 15. decembra, a Romanjolija 16. decembra 2014. godine. Ova tri lica se potražuju međunarodnom potjernicom NCB Interpol Vašington, na osnovu naredbe izdate 04. decembra 2014. godine od strane Okružnog suda u SAD-u – Južni distrikt Nju Jorka, radi krivičnog gonjenja u krivičnom postupku koji se protiv njih vodi zbog osnovane sumnje da su počinila krivična djela: zavjera radi ubijanja službenika i zaposlenih lica SAD i zavjera radi obezbjeđivanja materijalne podrške ili resursa za stranu terorističku organizaciju", navodi se u saopštenju.

Njima se optužnicom Okružnog suda – Južnog distrikta Nju Jork stavlja na teret da su kao međunarodni krijumčari oružja stvorili kriminalnu organizaciju u cilju prodaje velike količine vojnog oružja stranoj terorističkoj organizaciji – Revolucionarnim oružanim snagama Kolumbije (FARC), u cilju vršenja krivičnih djela ubistva na štetu američkih državljana u Kolumbiji.

"Osim ove međunarodne akcije sprovedene zajedno sa DEA-om i Policijom Ruminije, a kojom je crnogorska policija još jednom potvrdila da je pouzdan partner međunarodne policijske saradnje, NCB Interpol Podgorica je u prethodnom periodu učestvovao u više međunarodnih Interpolovih policijskih akcija i operacija, od kojih je bitno spomenuti White Mercury, White Mercury 2, Infra Red i Pink Panter. Službenici Uprave policije MUP-a su, od početka 2015. godine, postupajući po međunarodnim Interpolovim potjernicama, a uz podršku NCB Interpol Podgorica, lišili slobode 9 lica, među kojima je i Ivan Bagaev, star 49 godina, državljanin Ruske Federacije, kojeg NCB Interpol Moskva potražuje zbog osnovane sumnje da je na teritoriji te države u saučesništvu lišio života četiri lica", navodi se u saopštenju policije.

Kako je saopšteno, službenici crnogorske policije su, postupajući po inostranim međunarodnim potjernicama, u toku 2014. godine na teritoriji naše države lišili slobode 50 lica, dok je izručeno 36 lica a ostala lica čekaju izručenje.

"Na graničnim prelazima je u prošloj godini lišeno slobode 36 lica, dok su ostala lica lišena slobode na osnovu operativnih aktivnosti na terenu. Tako je u Podgorici lišeno slobode 9 lica, Budvi 2 lica i po jedno lice u Baru, Ulcinju i Herceg Novom. Najveći broj lica lišenih slobode u našoj zemlji je po međunarodnim potjernicama Srbije, Njemačke, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije i Mađarske. Lica se najčešće potražuju zbog krivičnih djela iz oblasti krijumčarenja opojnih droga, kao i imovinskih delikata (teške krađe). U prethodnom periodu bilo je i lica lišenih slobode koja se potražuju zbog krivičnih djela ubistva, krivičnih djela iz oblasti organizovanog kriminaliteta i ratnih zločina", zaključuje se.

Bonus video: