Psihopate se ne plaše kazne

Ispostavilo se da kod psihopata u dijelu mozga koji je odgovoran za moralno rezonovanje, krivicu i stid postoje abnormalnosti zbog kojih te osobe ne mogu da reaguju na kazne i da nakon njih promijene svoje ponašanje
89 pregleda 1 komentar(a)
psihopata, Foto: Shutterstock
psihopata, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.01.2015. 09:37h

Istraživači koji su analizirali funkcionisanje mozga 12 nasilnih psihopata, 20 kriminalaca koji nisu psihopate i 18 zdravih osoba koje nisu kriminalci, na osnovu snimaka magnetne rezonance, došli su do otkrića da psihopate jednostavno ne doživljavaju kaznu poput drugih ljudi.

Ispostavilo se da kod psihopata u dijelu mozga koji je odgovoran za moralno rezonovanje, krivicu i stid postoje abnormalnosti zbog kojih te osobe ne mogu da reaguju na kazne i da nakon njih promijene svoje ponašanje, prenosi Newser.

Psihopate prestupnici se razlikuju od običnih kriminalaca po mnogo čemu. Obični kriminalci su veoma osjetljivi na prijetnju, temperamentni su i agresivni, dok su psihopate hladne i njihovo agresivno ponašanje je sa predumišljajem.

Pozitivna strana ovog istraživanja je ta da se vjeruje da može da se utiče na mladu djecu koja pokazuju znake psihopatskog i kriminalnog ponašanja.

Bonus video: