Nikšićki književni susreti od 10. do 14. decembra

Novina je segment nazvan “Među knjigama“, gdje će petnaestak crnogorskih izdavača promovisati i prodavati knjige
52 pregleda 1 komentar(a)
Književni susreti, Foto: Svetlana Mandić
Književni susreti, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 09.12.2014. 15:20h

Nakon dvadeset godina pauze biće obnovljeni “Nikšićki književni susreti“, manifestacija koja je svojevremeno bila jedna od najznačajnijih u bivšoj Jugoslaviji. U periodu od 10. do 14. decembra Nikšićani, ali i svi ljubitelji pisane riječi, imaće priliku da se druže sa knjigama i književnicima.

“Književni susreti su utemeljeni 1969. i prvih deset godina išli su svake godine. Bili su prepoznati kao jedni od najznačajnijih u bivšoj Jugoslaviji. Posljednji, šesnaesti po redu, održani su 1994“, podsjetio je na konferenciji za novinareMilorad Jovanović, potpredsjedik Opštine, i predsjednik Savjeta književnih susreta.

Gosti “Nikšićkih književnih susreta“ bili su su čuveni pisci poput Desanke Maksimović, Mihaila Lalića, Meše Selimovića,Slavka Janevskog, Ćamila Sijarića, Dobrice Ćosića, Branka V. Radičevića, Stevana Raičkovića, Dušana Kostića, Vita Nikolića,Duška Trifunovića, Dragana Radulovića... Organizatori obnovljenih susreta, Centar za kulturu i Opština Nikšić, ali i sve institucije kulture grada pod Trebjesom, nadaju se da će “Nikšićki književni susreti“ ponovo zauzeti značajno mjesto na književnoj sceni Crne Gore, ali i regiona.

“Obnovljeni književni susreti trajaće pet dana jer nam je namjera da što više ljudi, a posebno mladih, bude u kontaktu sa piscima. Učesnici su afirmisani pisci iz Nikšića i Crne Gore, ali i iz okruženja poput Gorana Gocića, dobitnika ’Ninove’ nagrade za prošlu godinu i AbdulahA Sidrana, najboljeg pisca iz BiH“, istakao je Jovanović.

Novina “Nikšićkih književnih susreta“ je segment nazvan “Među knjigama“ gdje će petnaestak crnogorskih izdavačkih kuća promovisati i prodavati knjige.

“Pisci će obići i tri osnovne škole i Dnevni boravak za djecu sa smetnjama u razvoju kao i Filoztofski fakultet. U organizaciji književnih susreta učestvuju sve institucije kulture u Nikšiću, a nosilac je Centar za kulturu.

“Književni susreti su prilika rađanja jedne posebne veze između čitaoca i književnika a tu vezu čini čvrstom i trajnom upravo knjiga. Zato ćemo našim sugrađanima upriličiti da tokom književnih susreta budu ’među knjigama’. U prostoru Gradske kuće crnogorski izdavači će ponuditi publici bogat repertoar naslova iz različitih oblasti, a predstaviće i svoju izdavačku produkciju, svoje autore i njihova djela“, kazala je Jelena Krsmanović, članica Savjeta književnih susreta. Ljubitelji književnosti imaće priliku da svakog dana, u periodu od 11 do 18 sati, obiđu štandove crnogorskih izdavačkih kuća i kupe knjige, ali i da poklone makar jedan naslov i time obogate književni fond gradske biblioteke “Njegoš“.

Bonus video: