Kuljača tužiteljki: Rađenović tvrdio da će Rašid podići grad i žičaru do mora

Kuljača je tužiteljki kazao da nije čuo za preduzeća Vida Rađenovića, ali da njega poznaje kao konobara sa Svetog Stefana
76 pregleda 15 komentar(a)
Lazar Rađenović, Svetozar Marović, Foto: Vuk Lajović
Lazar Rađenović, Svetozar Marović, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 21.11.2014. 07:24h

Lazar Rađenović tvrdio je da će Muhamed Rašid na Košljuni napraviti mali grad i žičaru do mora...

To je tužiteljki u istrazi o prodaji te opštinske zemlje rekao bivši gradonačelnik Budve Rajko Kuljača.

On je Đurđini Ivanović ispričao da mu je tadašnji potpredsjednik Lazar Rađenović 2007. govorio da su za zemlju na Košljunu zainteresovani Rusi i Arapi.

Kuljača je rekao da je i šef budvanskog DPS-a Boro Lazović bio saglasan da se uđe u proceduru za prodaju parcele i da im je to bilo veoma važno.

Objasnio je da je tada on formalno podnosio Skupštini predloge za dnevni red, a da se neke tačke uopšte ne bi ni našle na glasanju, “ukoliko bi Boro rekao da neka odluka ne može proći”.

Rekao je da je odluka o prodaji zemlje na Košljunu donijeta u njegovoj kancelariji na sastanku kome su prisustvovali i Rađenović, Aleksandar Tičić i Boro Lazović.

Lazović je, međutim, u istrazi rekao da sa njima nikada nije razgovarao na temu prodaje zemlje na Košljunu.

Kuljača je tužiteljki kazao da nije čuo za preduzeća Vida Rađenovića, ali da njega poznaje kao konobara sa Svetog Stefana.

Suđenje u predmetu Košljun nastaviće se 25. novembra, pred vijećem sutkinje Valentine Pavličić.

Lazar Rađenović i savjetnik premijera Aleksandar Tičić optuženi su za zloupotrebu službenog položaja, a Vido Rađenović i bankarka Jelica Petričević za zloupotrebu službenog položaja putem pomaganja.

Lazar Rađenović bio je potpredsjednik, a Tičić menadžer Opštine Budva, kada su, piše u optužnici, namjestili Vidu da pobijedi na licitaciji za zemlju na Košljunu, da to plati kreditom Prve banke za koji su garantovali i da se ta ista parcela potom po desetostruko većoj cijeni proda već obezbijeđenom kupcu - Rašidu.

Vido Rađenović je kod tužioca ispričao kako ga je Lazar pozvao, naučio ga koliku cifru da ponudi na licitaciji za parcelu na Košljunu i kazao mu da će kasnije tu isti zemlju kupiti Arapi po gotovo desetostruko većoj cijeni.

Prvi čovjek Budve, prema njegovom iskazu, obećao mu je i da će završiti i kredit kod Prve banke kojim će firma “SP Luna” moći da se “nadmeće” na licitaciji.

Vido je kasnije pobijedio u toj namještenoj trci. Sa arapskom kompanijom “Pionir investments” potpisan je kupoprodajni ugovor i oni su nedugo zatim “SP Luni” uplatili dva od ukupno 11.000.000 eura koliko im je prodata ta zemlja.

Lazar Rađenović je na sudu rekao da su to sve neistine.

Tičić je kazao da ne zna zbog čega je optužen i da nije učestvovao u namještanju licitacije.

Petričevićeva je takođe negirala izvršenje krivičnog djela, objašnjavajući da je Prva banka kredit dala tek kada se dobro obezbijedila i da su od tog posla profitirali.

Marović: Čudio sam se Rašidu

Svetozar Marović kod tužiteljke je izjavio da je u vezi sa prodajom zemlje na Košljunu saznao iz novinskih tekstova.

On je rekao da je kasnije saznao da je Vido Rađenović prodao zemlju Rašidu, koga je ranije upoznao jer je kupio zemlju u mjestu Skočiđevojka.

Potpredsjednik DPS-a kazao je tužiteljki da ga je začudilo što se Rašid nije javio na tender ako je već htio da kupuje zemlju na Košljunu, nego je to uradio kasnije po mnogo većoj cijeni.

Marović je rekao da mu je Vido Rađenović kazao da je prodao zemlju Arapima i da ugovor nikada do kraja nije realizovan.

Shvatio je, kako je pričao, da Vido od njega očekuje neke informacije o planovima Rašida, ali mu Marović, kako tvrdi, nije mogao pomoći.

Bonus video: