Večeras počinju Ratkovićeve večeri poezije

Književnik Don Paterson, jedan od najznačajnijih pjesnika u Evropi, biće centralna ličnost manifestacije
243 pregleda 0 komentar(a)
Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo polje, Foto: Radio Bijelo Polje
Ratkovićeve večeri poezije, Bijelo polje, Foto: Radio Bijelo Polje
Ažurirano: 03.09.2018. 13:33h

Ratkovićeve večeri poezije, 48. po redu, počinju večeras u Bijelom Polju. Tokom tri dana planirano je oko 30 kulturnih dešavanja.

Direktor JU Ratkovićeve večeri poezije Kemal Musić je kazao da je ta ustanova posebno ponosna na Almanah Ratkovićevih večeri poezije, koji predstavlja presjek svjetskog pjesništva, jer su se u njemu našli pjesnici iz raznih država, čije su pjesma objavljene na crnogorskog, engleskom i njihovom maternjem jeziku.

Novina je i program i program pod nazivom “Kafa se piscem”, a jedan od važnijih segmanata festivala jesu međunarodne pjesničke večeri, koje će se ove godine održati pod nazivom ”Eno ga, po moru teče Lim”, u kojem će učestvovati oko 20 pjesnika, dok će centralna pjesnička figura manifestacije biti Don Paterson, jedan od najznačajnijih pjesnika u Evropi, sa knjigom “Lako prizemljenje” (Landing Light), što je ujedno prvi prevod te knjige u regionu.

Na književnoj manifestaciji će biti uručena nagrada ovogodišnjem laureatu nagrade Risto Ratković, književniku Marku Pogačaru, za knjigu "Zemlja, Zemlja”.

U najužem izboru, pored nagrađene, bile su i knjige Hadžema Hajdarevića “Kiša rujanska ušiva rasute nerve“, Monike Herceg „Početne koordinate", Dejana Ilića „Dolina plistos“ i Miroslava Mićanovića „Obrt za pranje perja“.

Nagrada “Risto Ratković” dodjeljuje se za najbolju knjigu u Crnoj Gori, Srbiji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini.

Kada su u pitanju pjesnici do 27 godina, u najuži izbor ušle su pjesme koje su pristigle pod šiframa: Ppm 177, Jun, malaslova, Weronica Franco, Sent i Lucy Show. Koja je zbirka bila najbolja biće saopšteno na predstojećim Ratkovićevim večerima poezije.

Na sajmu knjiga u okviru RVP, danas je u Bijelom Polju izloženo više od 50 naslova.

Među djelima sjajnih crnogorskih autora, kao i književnika iz regiona, našla su se i dva svjetska imena, Orhan Pamuk i Don Paterson, čija su djela prevedena i objavljena u izdanju RVP.

CIjene su simbolične, a sajam u kući Rista Ratkovića će trajati tri dana.

Bonus video: