Počele Ratkovićeve večeri poezije

Nagrada "Risto Ratković" biće dodijeljena 5. septembra Faruku Šehiću za knjigu "Biti" i Dejanu Aleksiću za knjigu poezije "Moje rijeke"
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.09.2014. 12:14h

Četrdesetčetvrto izdanje književne manifestacije "Ratkovićeve večeri poezije" počelo je danas i traje do 5. septembra.

Prvog dana manifstacije u spomen kući prvog crnogorskog romanopisca upriličen je mini sajam knjiga, a svoja izdanja predstaviće izdavači Buybook, Žuta Kornjača, Stihom govorim i RVP, na kojoj će govoriti Goran Samardžić i Filip Ferdinandi. Istog dana u više bjelopoljskih osnovnih škola održaće se pjesnički časovi.

U 16 sati na programu je predstavljanje dječjih festivala poezije "Kraljevstvo bijelih rada" i "Dječjeg festivala humora" a sat kasnije planirano je otkrivanje skulpture Zorana Obrenovića, projekat "Vizuelna poezija".

Popodnevni čas prošlogodišnjeg laureata Alena Bešića i predstavljanje knjige "Hronika sitnica", u kojem učestvuju Svetlana Kalezić, Jasmina Topić i autor zakazana je u 18 časova u kući Rista Ratkovića, dok će u 19 sati u galeriji Centra za kulturu biti otvorena samostalna izložbe skulptura poznatog vajara prof. Zlatka Glamočaka.

Svečano otvaranje RVP je u 20 sati, u orkviru koje će biti promovisana muzička obrada i spot pjesme „Bar“ Rista Ratkovića - bend „Mikrokozma“. Drugog dana manifestacije koju će obilježiti više promocija knjiga ("Najviša tačka reke" - zapis o bjelopoljskim piscima Petra Arbutine), i "Novo raspeće" (Antologija savremene srpske poezije tragom estetskog egzorcizma 1967 - 2007) Zorana Bognara.

Istog dana u podne, u Parku pjesnika okupiće se mladi finalisti do 27 godina nakon čega će uslijediti proglašenje nagrađenih, kao i promocija knjige „Koža u kojoj ne živim“ Vladana Šipovca, prošlogodišnjeg dobitnika prve nagrade za pjesnike do 27 godina.

Od 19 sati na programu je promocija vina „Vladika“ i „Luča“, Plantaže 13. jul, a od 20 na gradskom trgu održava se međunarodno pjesničko veče. Više promocija biće održano i poslednjeg dana kao i okrugli sto na temu "100 godina Mihaila Lalića", na kojem govore prof. dr Tatjana Bečanović i prof. dr Draško Došljak.

Nagrada "Risto Ratković" biće dodijeljena 5. septembra Faruku Šehiću i Dejanu Aleksiću. Aleksić je dobio nagradu za knjigu "Biti", dok je ovo priznanje Šehiću pripalo za knjigu poezije "Moje rijeke".

Večeri sa Jevremom Brkovićem i Svetislavom Basarom

Drugog dana manifestacije, 4. septembra od 18 sati u kući Rista Ratkovića počinje veče sa jednim od najpoznatijih crnogorskih pjesnika, akademikom Jevremom Brkovićem, na kojem će književni portret književnika sa više od 50 knjiga iza sebe osvijetliti prof. dr Tatjana Bečanović, i pjesnici Miraš Martinović i Ljubeta Labović.

Prije poetske večeri "Noćas tako želim" u kući Rista Ratkovića biće održano i veče sa Svetislavom Basarom, nakon čega se očekuje svečana dodjela nagrade Rristo Ratković i saopštenje odluke žirija, kao i predstavljanje laureata.

Bonus video: