BP: Osumnjičeni da su oštetili Fond za više od 78.000 eura

Osumnjičeni su, kako se sumnja, novac podizan putem čekova prisvojili, čime su nanijeli štetu Fondu
0 komentar(a)
novac, euro, Foto: Shutterstock
novac, euro, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 30.05.2014. 16:51h

Službenici Uprave policije i Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije su zamjeniku Specijalnog tužioca u Bijelom Polju podnijeli krivičnu prijavu protiv R.A. (57) i I.L. (59) iz Bijelog Polja, zbog osnovane sumnje da su počinili koruptivno krivično djelo zloupotreba službenog položaja u produženom trajanju i krivično djelo falsifikovanje službene isprave.

“Osnovano se sumnja da su R.A, u svojstvu direktora JZU Dom zdravlja Bijelo Polje, i I.L, u svojstvu šefa računovodstva ove JZU, krivična djela počinili u periodu od 01. novembra 2009. do 31. decembra 2012. godine na način što su, zloupotrebljavajući svoj službeni položaj, sačinjavali obračunske liste zaposlenih u ovoj JZU sa neistinitim podacima o njihovim zaradama“, navodi se u saopštenju Uprave policije.

Obračunske liste su, naime, kako se sumnja, sadržale neistinite podatke o uvećanim iznosima zarada zaposlenih u odnosu na stvarne iznose zarada tih lica. Na osnovu tih neistinitih obračunskih lista je, sumnja se, u navedenom periodu od Fonda za zdravstveno osiguranje Crne Gore izvršeno trebovanje i naplata lažno prikazanih iznosa mjesečnih zarada zaposlenih u toj ustanovi.

“Policijske aktivnosti koje su sprovedene do podnošenja krivične prijave ukazuju na osnovanu sumnju da su R.A. i I.L. razliku u novcu između lažno prikazanih i stvarno ostvarenih zarada zaposlenih sa računa ove JZU, nakon isplata mjesečnih zarada, podizali putem čeka. Oni su, kako se sumnja, u tim čekovima unosili neistinite podatke o isplati ličnih dohodaka zaposlenih, prikazujući fiktivne obaveze zaposlenih koje se odnose na njihove navodne obaveze prema firmama iz Bijelog Polja po osnovu kratkoročnih robnih kredita, iako je stvarna zarada zaposlenih u ovoj ustanovi uplaćivana na njihov tekući račun kod poslovnih banaka“, navodi iz Uprave policije.

Osumnjičeni su, kako se sumnja, novac podizan putem čekova prisvojili, čime su nanijeli štetu Fondu za zdravstveno osiguranje u ukupnom iiznosu od 78.052,11 eura.

„Osnovano se sumnja da su od navedene sume novca R.A. i I.L. prisvojili 51.316,64 eura, što je iznos sume koja je podizana u gotovini, dok je od preostale ukupne sume, na osnovu lažno prikazanih iznosa zarada zaposlenih, naplaćeno 26.735,47 eura poreza i doprinosa“, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: