Šarićev bijeg za Ženevu: I ministar u avionu

Šta je aktuelni ministar poljoprivrede Petar Ivanović radio sa narkobosom Darkom Šarićem na privatnom letu iz Podgorice za Ženevu, u oktobru 2009. godine
194 pregleda 63 komentar(a)
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Petar Ivanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 11.04.2014. 10:07h

U malom avionu privatne kompanije Vektra aviation, kojim je Darko Šarić pobjegao iz zemlje bio je po svemu sudeći i aktuelni ministar poljoprivrede Petar Ivanović. Na to ukazuje više svjedočenja i dokumenata do kojih smo došli. Šarić je u odabranom društvu napustio Podgoricu i zaputio se u Ženevu 15. oktobra 2009, samo nekoliko sati pred prva hapšenja pripadnika njegovog klana u Srbiji. U avionu je bilo nekoliko putnika, najvjernijih saradnika narko bosa.

Tog dana je u velikoj međunarodnoj policijskoj akciji Balkanski ratnik, zaplijenjeno preko dvije tone kokaina na jahti Maui, u urugvajskoj luci Santjago Vaskez u Latinskoj Americi. Šarić je, po svemu sudeći, imao dojavu.

Prema svjedočenjima i dokumentima koje posjeduje Monitor u isti avion u Podgorici se ukrcao i Šarićev saradnik Jovica Lončar, koji je u Crnoj Gori, skupa sa bratom narko bosa Duškom Šarićem, osuđen za pranje novca preko Prve banke braće Đukanović i Hipo Alpe Adria banke u Podgorici, čijim je bordom jedno vrijeme upravljao upravo Petar Ivanović.

Avion kompanije Vektra aviation je prema tim dokumentima sa podgoričkog aerodroma poletio u 16:26, a u pilotskoj kabini je bio dugogodišnji pilot Vlade Crne Gore, koji je jedno vrijeme radio i za Vektra aviation.

Šarić se tog dana u Ženevi sastao sa još jednim licem koje je bilo na međunarodnoj potjernici - Stankom Subotićem Canetom. Prema svjedočenju Šarićevog kum i bliskog poslovnog saradnika Nebojše Jestrovića, u Ženevi su ugovarali važne zajedničke poslove. Cane je u Crnoj Gori dugo prisutan sa velikim poslovima. Prijatelj je Mila Đukanovića.

,,Kao direktor firme Stanka Subotića Futura 15. oktobra 2009. prisustvovao sam sastanku Subotića i Darka Šarića u Ženevi, kada je firma Olega Deripaske htjela da kupi Futuru plus, ali je preduzeće bilo pod blokadom, pa ga nisu kupili”, svjedočio je na suđenju Šarićevoj grupi u Beogradu 2011. godine Nebojša Jestrović. Prema njegovim tvrdnjama, koje je nedavno javno ponovio u jednoj televizijskoj emisiji, on i Šarić su 15. oktobra 2009. otputovali za Ženevu. Da li istim ili odvojenim letovima, nije objašnjavao.

,,Bio sam s Darkom kad su mi javili da je uhapšen Željko Vujanović, Darkov brat od tetke”, saopštio je on na suđenju 2011. Jestrović je o hapšenju Vujanovića, prema tom svjedočenju, bio obaviješten odmah pošto je on uhapšen, a nekoliko dana prije nego što je tu informaciju objavila srpska štampa. Vujanović je uhapšen 15. oktobra 2009. u Kragujevcu, oko 19:30, tri sata nakon što je Šarić sa podgoričkog aerodroma otputovao za Ženevu. To je bilo prvo hapšenje članova Šarićeve grupe.

Da li je Ivanović prisustvovao Šarićevom sastanku sa Subotićem u Ženevi, ostaje tajna. Kao i to šta je aktuelni crnogorski ministar poljoprivrede radio na letu sa narkobosom čijem su se klanu u tom trenu spremala hapšenja. Ivanović je tada bio na čelu crnogorske Agencije za promociju stranih investicija.

Ivanović nije za Monitor želio da komentariše dokumenta i informacije koje potvrđuju da je sa Šarićem putovao za Ženevu, iako smo mu više puta na adresu kabineta uputili pitanja. Nije odgovarao ni na naše telefonske pozive i SMS poruke

Ivanović nije za Monitor želio da komentariše dokumenta i tvrdnje koje potvrđuju da je sa Šarićem putovao za Ženevu, iako smo mu više puta u posljednjih nekoliko mjeseci na adresu kabineta uputili pitanja i obavijestili ga o informacijama koje posjedujemo. Nije odgovarao ni na naše telefonske pozive i SMS poruke.

Na pitanja o privatnom letu Šarića i ministra za Ženevu nijesu odgovorili ni iz kompanije Vektra aviation. Pitanja smo uputili Bojanu Brkoviću, direktoru kompanije, sinu Đukanovićevog kuma Dragana Brkovića.

Pilot koji je upravljao letom za Ženevu tvrdio je za Monitor da nikada nije radio za kompaniju Vektra aviation, iako se njegov angažman u toj firmi navodi u njegovoj radnoj biografiji dostupnoj na internetu. I to baš u tom periodu. Kada smo ga suočili sa činjenicama da je u njegovoj radnoj biografiji i Vektra, odbio je da govori na tu temu. Pilot je, ubrzo pošto smo komunicirali preko FB, izbrisao profil na toj društvenoj mreži, a naknadno je i iz biografije dostupne na internetu uklonio podatak da je radio za Vektra aviation, ali je Monitor na vrijeme arhivirao sve te podatke.

Ministar Ivanović se nije oglašavao ni nakon što je OCCRP ove sedmice objavio istraživanje koje Ivanovića dovodi u vezu sa Šarićevim kompanijama i aferom vezanom za Fudbalski klub Mogren. Prije više godina budvanski DPS funkcioner Boro Lazović poklonio je vrijedno zemljište od 20.000 kvadratnih metara FK Mogrena, tik uz obalu, ,,investitorima iz Švajcarske i Francuske”. Specijalno tužilaštvo je još 2011. godine pokrenulo istragu o tom aranžmanu, ali bez rezultata. Lazović je zemljište u stvari poklonio Šariću, otkrio je OCCRP u saradnji sa MANS-om.

Lazović je čitav aranžman potpisao sa dvije kompanije - Nova Star CG i Amsone Enterprises Montenegro. OCCRP je otkrio da je Nova Star CG u vlasništvu firme Nikomat LLC iz Delavera, iza koje stoje Šarićeva sestra Danijela i Nebojša Jestrović, a da je direktor kompanije Nova Star CG - Blagota Radulović, pomoćnik ministra Petra Ivanovića! Radulović je čovjek od povjerenja ministra Ivanovića. Bio je zaposlen i u Agenciji za promociju stranih investicija, kada je na njenom čelu bio Ivanović. Radulović nije odgovorio na pitanja koja smo mu uputili.

OCCRP je objavio da se u crnogorskom privrednom registru nalazi dopis upućen Petru Ivanoviću od strane advokata panamske kompanije Adriatic Overseas Holdings na koju je kasnije prenijet udio firme Nova Star CG sa kojom je Lazović potpisao sporni angažman. Dopis iz Paname je Ivanoviću poslat na njegovu kućnu adresu, kako bi potpisao punomoćje koje je firma izdala u korist advokatice Zorice Đukanović. Advokatica Đukanović je zastupala više osoba povezanih sa Darkom Šarićem - Jovicu Lončara i porodicu Dragana Dudića, ubijenog Kotoranina koji je imao više firmi sa Šarićevim ljudima. Đukanovićeva je zastupala i Aca Đukanovića, brata crnogorskog premijera, čija je banka poslovala sa narko bosom.

,,Ova firma je od posebnog značaja jer predstavlja konačnu vezu između Darka Šarića, srbijanskog biznismena Stanka Subotića i Mila Đukanovića, tri osobe koje su zajedno blisko povezane preko Prve banke i niza poslovnih aranžmana”, navodi OCCRP. Panamska kompanija je prema istraživanju OCCRP preuzela propalu firmu San Investments u vlasništvu Subotića: ,,U oktobru 2009. godine Šarić je učinio veliku uslugu Subotićevoj firmi kada je preko svoje firme dao garanciju za kredit koji je San Investments imao kod Prve banke“, navodi se u istraživanju. Možda je u tom poslovnom aranžmanu učestvovao Ivanović, kao ovlašćeno lice panamske firme.

,,Petar Ivanović je bio ključni čovjek Šarića za pranje para preko Hipo banke. BIA i DEA imaju dokaze da je Šarić plaćao puteve Ivanoviću”, kaže za Monitor zvaničnik upućen u pitanja bezbjednosti.

,,Petar Ivanović je bio ključni čovjek Šarića za pranje para preko Hipo banke. BIA i DEA imaju dokaze da je Šarić plaćao puteve Ivanoviću”, kaže za Monitor sagovornik dobro upućen u tu problematiku

Petar Ivanović i Jovica Lončar, čovjek od najvećeg povjerenja Darka Šariča, i prije leta za Ženevu, imali su putničke aranžmane. Dan je pro­šle go­di­ne objavio da je Iva­no­vić pu­to­vao u Francu­sku sa Lon­ča­rom. Dan je tada objavio da su njihovi novinari do­šli u po­sjed do­ku­men­ta iz put­nič­ke agen­ci­je ko­ji po­ka­zu­je da je obje kar­te, i Lončarevu i Ivanovićevu, ku­pila jedna osoba, o tro­šku Ša­ri­ća. Iva­no­vić je ta­da iz­ja­vio da ne po­zna­je Ša­ri­ća i da ,,zato ne vi­di raz­log za da­lju ko­mu­ni­ka­ci­ju”.

Poslanik Pokreta za promjene Koča Pavlović pitao je 28. marta. 2014. u parlamentu ministra pravde Duška Markovića, bivšeg šefa ANB: ,,Ho­će­te li tra­ži­ti od tu­ži­la­štva da pro­vje­ri Ša­ri­će­vo po­slo­va­nje i nje­go­ve ve­ze sa po­li­ti­ča­ri­ma u Cr­noj Go­ri? Da vi­di­mo ko­jim mi­ni­stri­ma je u Cr­noj Go­ri pla­ćao lje­to­va­nja i ku­po­vao po­klo­ne”

Mar­ko­vić je odgovorio: ,,Po­stu­pak pro­tiv Ša­ri­ća u Sr­bi­ji će bi­ti pri­li­ka da se sa­zna isti­na, ko mu je bio lo­gi­sti­ka, ko ga je skri­vao u Cr­noj Go­ri i ko­me je pla­ćao lje­to­va­nja. Osta­vi­mo vre­me­nu da po­ka­že šta je isti­na, a šta ma­ni­pu­la­ci­ja. Ne­mam ovla­šće­nja, ni­ti mo­gu po­zi­va­ti da tu­ži­la­štvo po­kre­će kon­kret­ne po­stup­ke”.

Veze sa klanom Darka Šarića, Ivanović je po svemu sudeći utvrdio dok je bio na čelu Upravnog odbora Hypo Alpe Adria banke. Monitor je objavio seriju tekstova i dokumenata iz kojih se vidi kako je klan Darka Šarića koristio ovu banku da bi preko nje legalizovao desetine miliona ubacujući ogromne keš kolaterale, povlačeći kredite i vršeći transakcije sa of-šor destinacija. To je kasnije bio i predmet istrage u sudskom procesu protiv Šarićevog brata Duška i Jovice Lončara.

Petar Ivanović je čovjek od najvećeg povjerenja Mila Đukanovića i mnogo je poslovnih veza između njih dvojice, još od kasnih devedesetih, kada Ivanovića protežira Veselin Vukotić, idejni tvorac brojnih Đukanovićevih ekonomskih projekata. Prije nego što je postao ministar u Vladi, Ivanović je bio aktivan u brojnim državnim projektima. Predaje na premijerovom univerzitetu. Premijer je bio na čelu borda Agencije za promociju stranih ulaganja koju je godinama vodio Ivanović.

Prema izvoru Monitora, Darko Šarić poslije predaje srpskim vlastima, nije slučajno sletio na aerodrom u Podgorici. I u Beogradu je mogao vidjeti svoju porodicu. Ovdje je, navodno, dobio uputstva kako da se ponaša na sudu. „Brata mi drže kao taoca u zatvoru u Crnoj Gori“, rekao je Šarić pred srpskim pravosudnim organima, prije nego što je odlučio da se brani ćutanjem. Ko Šarićevog brata drži kao taoca u Crnoj Gori? Oni koji su mu omogućili velike poslove od Pljevalja do Kotora, dok je cvjetao kokainski biznis.

Petar Ivanović nije na vrhu moćne piramide koja je u Crnoj Gori štitila jedan od najjačih narko klanova u Evropi. On je samo čovjek za vezu, Đukanovićev momak za promociju stranih ulaganja – od Hanovera do Pljevalja.

Bonus video: