Crna Gora u grupi sa Poljskom, Grčkom, Rumunijom i Azerbejdžanom

Slovenija je dobila domaćinstvo fajnl-fora zbog čega je direktno izborila vizu, pa će iz grupe B na finalni turnir još samo jedna selekcija. Iz grupe A idu dvije najbolje ekipe
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 16.01.2014. 11:46h

Odbojkaši Crne Gore u ovogodišnjoj Evropskoj ligi igraće u grupi A sa Poljskom, Grčkom, Rumunijom i Azerbejdžanom, odlučeno je na jučerašnjem žrijebu u Luksemburgu, u sjedištu Evropske odbojkaške konfederacije.

Crna Gora je, od obnavljanja nezavisnosti, igrala sa svim pomenutim rivalima u kvalifikacijama za evropska i svjetska prvenstva.

U grupi B takmičiće se Turska, Slovenija, Austrija, Danska i Makedonije.

Interesantno, Makedonija je prvobitno bila žrijebana u grupi A, sa našom selekcijom, ali je na predlog predsjednika CEV-a Andrea Mejera Makedonija prekomandovana u grupu B, kako bi se izbjegle nepotrebne političke tenzije Makedonije i Grčke.

Slovenija je dobila domaćinstvo fajnl-fora (19. i 20. jula), zbog čega je direktno izborila vizu za završnicu, pa će iz grupe B na finalni turnir još samo jedna selekcija – prvoplasirana, odnosno drugoplasirana ako Slovenci budu prvi. Iz grupe A na fajnl-for idu dvije najbolje ekipe…

Za razliku od prošle godine, kada je bilo 12 selekcija i kada se igralo turnirski, ove godine će svaka od selekcija po dva puta biti domaćin i gost u dvomeču sa rivalima iz grupe, a sve na na osnovu prvobitno utvrđenog rejtinga. Tako će Crna Gora prvo gostovati Poljskoj i Rumuniji, odigrati po dva meča, a onda po dva puta ugostiti Azerbejdžan. “Crveni” će, dakle, u grupi odigrati ukupno osam mečeva.

- Možemo biti zadovoljni, jer kada smo saznali rivale dobili smo raspored mečeva kakav smo priželjkivali. Posebno što ćemo dočekati Azerbejdžan kod kuće, jer ne bi valjalo da smo imali to naporno putovanje – rekao je “Vijestima” Ivan Bošković, generalni sekretar Odbojkaškog saveza Crne Gore, koji je prisustvovao žrijebu.

Za razliku od prošlogodišnjeg izdanja, kada su testiorana nova pravila, odnosno kada se igralo do 21. poena u prva četiri seta, sa samo jednim tehničkim tajm-autom, ove godine će se igrati po standardnim pravilima (set do 25. poena, dva tehnička tajm-auta).

- Saopšteno je da se prošlogodišnji ekperiment nije pokazao dobrim, neke utakmice su trajala prekratko – dodao je Bošković.

Pobjednik Evropske lige stiče pravo da učestvuje u Svjetskoj ligi, ali pod uslovom da posljednjeplasirana ekipa u tom takmičenju odustane od učestvovanja za sljedeću godinu.

Raspored

Grupa A

6 - 8. jun: Poljska - Crna Gora, Rumunija - Grčka

13 - 15. jun: Grčka – Poljska, Azerbejdžan - Rumunija (Crna Gora slobodna)

20 - 22. jun: Rumunija - Crna Gora, Grčka - Azerbejdžan

27 - 29. jun: Crna Gora - Azerbejdžan, Poljska - Rumunija

4- 6. jul: Crna Gora - Grčka, Azerbejdžan - Poljska

Grupa B

6 - 8. jun: Danska - Slovenija, Austrija - Makedonija

13 - 15.jun: Makedonija - Danska, Turska - Austrija

20 - 22. jun: Austrija - Slovenija, Makedonija - Turska

27 - 29. jun: Slovenija - Turska, Danska - Austrija

4 - 6.jul: Slovenija - Makedonija, Turska - Danska

Bonus video: