Kompanija "Ledo" tužila Crnu Goru

"Suština spora je - Dali smo vam pare, vratite nam pare", kazao je “Vijestima” advokat Nikola Martinović
138 pregleda 0 komentar(a)
Goran Vrbica, Zoran Piperović, Foto: Savo Prelević
Goran Vrbica, Zoran Piperović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 16.01.2014. 19:40h

Iz Ministarstva finansija nije odgovoreno da li je državni budžet oštećen, kada su sudije sa Cetinja Goran M. Vrbica i Nebojša T. Marković navodno nezakonito isplatili italijanskoj kompaniji “Framec” više od 800.000 eura koje je u sudski depozit založila kompanija “Donze”.

Sutkinja Višeg suda Biljana Uskoković, najavila je da će zbog toga Ministarstvu ponovo poslati dopis.

“Od Budžeta nije stigao odgovor sudu da li je oštećen ili nije. Sud će urgirati dopisom da nam se decidno izjasne da li su ili nisu oštećeni”, kazala je sutkinja.

Hrvatska kompanija “Ledo” je za pet miliona eura kupila podgoričku fabriku sladoleda “Donze”, čiji je osnivač firma “Wandrill” iz Paname.

Zbog duga “Donzea” prema dobavljačima za isporučene a neplaćene frižidere “Frameku” i “Karavelu”, bord direktora je zamolio predstavnike “Leda” da umjesto posljednje rate firmi “Wandrill”, oko milion eura uplate “Frameku” i “Karavelu” i na taj način izmire potraživanja.

“Ledo” je navodno prihvatio i uložio milion eura u sudski depozit u Osnovnom sudu na Cetinju.

U optužnici piše da je Vrbica, suprotno Zakonu o sudovima, nakon što je razgovarao telefonom sa punomoćnikom firme “Donze”, pozvao Markovića u svoju kancelariju i saopštio da će mu biti dodijeljen u rad vanparnični predmet za polaganje novca u sudski depozit, u iznosu od milion eura

U nastavku suđenja, sutkinja je pročitala dopis zaštitnika imovinsko-pravnih interesa Crne Gore, u kojem se, između ostalog, navodi da je “Ledo” podnio tužbu protiv države Crne Gore.

"Tužili smo državu Crnu Goru da nam vrati sudski depozit u iznosu od milion eura, sa kamatom od 2008. godine. Suština spora je - Dali smo vam pare, vratite nam pare", kazao je “Vijestima” advokat Nikola Martinović.

Branilac Vrbice, advokat Zoran Piperović, kazao je da je ključno da se predstavnik Ministarstva finansija izjasni da li ima štete za budžet.

“Kada je na glavnom pretresu saslušavan njihov predstavnik, nije ni znao zbog čega je došao u sud, a zatim nas zaštitnik imovinskih prava obavještava da je neko lice tužilo državu. Ova tužba nema nikakve veze sa ovim krivičnim postupkom, čak i da se usvoji tužba ili da se odbije. Pošto tužilac tvrdi u optužnici da je država oštećena, neka se konačno iz budžeta izjasne da li je država oštećena”, kazao je Piperović.

Markovićev branilac, advokat Predrag Đolević, rekao je da smatra da je tužba zastupnika “Leda” usmjerena da bi otežala krivični položaj Vrbici i Markoviću.

“Ova tužba je podnijeta tri dana nakon održanog glavnog pretresa i nakon tada postavljenog pitanja - da li je neko tužio državu Crnu Goru”, naveo je advokat.

Na glavnom pretresu u novembru 2013. godine, predstavnica Ministarstva finansija Nataša Novaković, nije mogla da se izjasni da li je tim poslom oštećen državni budžet.

“Još ne znamo da li je Ministarstvo oštećeno. Dokumentacija nam je potrebna da bi se pomoćnik za budžet upoznao. Ostavljam sudu na ocjenu. Ako sud utvrdi krivicu optuženih, tada ćemo postaviti imovinsko-pravni zahtjev. Nemam saznanje da li je nekom radnjom Osnovnog suda na Cetinju oštećen budžet Crne Gore za 803.000 eura”, kazala je tada Novaković.

U optužnici piše da je Vrbica, suprotno Zakonu o sudovima, nakon što je razgovarao telefonom sa punomoćnikom firme “Donze”, pozvao Markovića u svoju kancelariju i saopštio da će mu biti dodijeljen u rad vanparnični predmet za polaganje novca u sudski depozit, u iznosu od milion eura.

Vrbica je, navodi se, Markoviću dao upustva kakvu odluku treba da donese i da od deponovanih sredstava - 800.000 eura isplati kompaniji “Framek”.

Navodi se da je Marković, iako nije održao nijedno ročište, o stanju u predmetu razgovarao sa predstavnicima “Donzea” i “Frameka” i o svojim odlukama redovno obavještavao Vrbicu, koji je “odobravao Markovićeve odluke”.

Vrbica je kao finansijski nalogodavac u sudu omogućio isplatu, tako što je potpisao naloge za prenos novca na iznos od 800 hiljada eura u korist pravnog lica Framek”, piše u optužnici.

Suđenje se nastavlja 21. februara.

Bonus video: