Bivši policajac spreman da priča o diverzijama na “Splendid”

On tvrdi da je zabilješka “autentična” i da bi se to lako moglo utvrditi ukoliko bi se vještačio potpis i djelovodnik
627 pregleda 47 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2013. 14:01h

Bivši službenik policije Predrag Vučinić tvrdi da su ga specijalci više od mjesec dana čuvali nakon što je u septembru 2005. godine pokazao službenu zabilješku visokom funcioneru DB-a iz Budve, u kojoj je pisalo da je tog ljeta bombaške napade na hotel “Splendid” naručio biznismen Branislav Brano Mićunović.

Kazao je da je upravo zbog saznanja o tom slučaju, 15. januara 2006. “sklonjen” iz policije, kada mu je tada tek izabrani direktor Veselin Veljović napisao rješenje u kojem ga seli za Andrijevicu.

Nakon toga, napustio je službu, otvorio firmu za obezbjeđenje ličnosti i objekata, a potom nakon sedam godina odlučio da saznanja o tom predmetu objelodani.

Vučinić je u izjavi “Vijestima” kazao da objavljivanjem sadržine službene zabilješke, koju je postavio na privatni Fejsbuk profil, ne želi da stvara aferu, već da “natjera specijalnog tužioca da ga pozove i uzme izjavu o tome šta zna o tom događaju”.

“Sada su se stekli uslovi za objavljivanje te zabilješke. Jedini motiv zbog čega sam sada odlučio da objelodanim zabilješku je da se tužilac zainteresuje za događaje iz tog predreferendumskog perioda i da ispita zašto su pripadnici bezbjednosnih službi zataškavali istragu. Moj cilj je da tužilac istraži ko je sve u to vrijeme imao dodira sa istragom bombaških napada, te da vidi ko je nakon toga napredovao u službi, a ko na najgori način sklonjen”, objasnio je Vučinić.

Bivši inspektor za požare, eksplozije i havarije, na Fejsbuku je objavio zabilješku, koju je, navodno, napisao njegov tadašnji kolega iz OB Budva Vukota Kartal. U to vrijeme Vučinić je bio zadužen i za bezbjednost suvlasnika “Splendida” Žarka Radulovića.

On tvrdi da je zabilješka “autentična” i da bi se to lako moglo utvrditi ukoliko bi se vještačio potpis i djelovodnik, ali u nekoj instituciji van Crne Gore.

Zabilješka je u julu 2005. godine, navodno, poslata i tadašnjem ministru unutrašnjih poslova Draganu Đuroviću, gdje je Kartal obavijestio prvog čovjeka MUP-a da je glavni organizator napada na hotel nikšićki biznismen Mićunović. On je napisao da je motiv napada - dug, koji su vlasnici hotela imali prema Branu Mićunoviću.

Kartal je, navodno, tom prilikom obavijestio Đurovića i da je tu istragu opstruirao tadašnji šef OB Budva Željko Vorotović, koji ga je čak upozorio da će biti likvidiran ako bude pominjao Mićunovića.

U zaglavlju službene zabilješke, za koju Vučinić tvrdi da je autentična, piše da je Kartal poslao 26. jula 2005. godine i da je ona zavedena u Ministarstvu unutrašnjih poslova pod djelovodnim brojem 26-995.

Nakon što je inspektor Kartal razdužen sa predmetom „Splendid”, taj slučaj počeo je da istražuje inspektor Slavoljub Šćekić koji je, nepuna dva mjeseca nakon što je otkrio izvršioce bombaških napada, 31. avgusta 2005. godine ubijen na kućnom pragu.

Bombaški napadi na „Splendid” desili su se u tri navrata u junu i julu 2005. godine.

Radulović nema komentar

Suvlasnik hotela “Splendid” Žarko Radulović nije želio juče da komentariše objavljivanje službene zabilješke, koja je navodno sačinjena u ljeto 2005. godine.

“Ne, ne bih to komentarisao. Ne znam što se sad poslije toliko godina poteže ta priča. Naravno, tu su institucije sistema pa neka se bave time što je objavljeno”, kazao je Radulović.

On je naglasio da mu je jasno odakle su i zbog čega naručivani bombaški napadi na gradilište hotela u Bečićima i da je to u to vrijeme bio “udar na investitore, ali i na državu Crnu Goru”.

Galerija

Bonus video: