Počinju "Osmice" u Narodnom muzeju Crne Gore

Kroz 12 događaja biće obilježeni važni istorijski datumi vezani za godine sa osmicom na kraju
153 pregleda 3 komentar(a)
Boban Batrićević, Foto: Zoran Đurić
Boban Batrićević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 31.07.2018. 09:20h

Prvi interdisciplinarni projekat Narodnog muzeja Crne Gore, pod nazivom “Osmice” počeće danas u 12 časova u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” predavanjem dr Bobana Batrićevića o Crnoj Gori i Berlinskom kongresu.

U realizaciji ovog projekta, koji će trajati do kraja godine, učestvuju sve četiri muzejske jedinice: Arheološki, Istorijski, Etnografski i Umjetnički muzej.

“Projekat će se sastojati od niza predavanja i projekcija koji će se priređivati svakog mjeseca do kraja godine, čime će se kroz dvanaest događaja obilježiti važni datumi iz crnogorske i svjetske istorije vezani za godine sa osmicom na kraju”, najavljuju iz muzeja, a koordinatori su Filip Kuzman i Vukan Ražnatović.

Iz NMCG poručuju da je Berlinski kongres jedan od važnijih događaja 19. vijeka, te da je zbog toga izabran kao prva od 12 tema koje će biti obrađene.

“Njegove odluke odraziće se na kasnije razdoblje, budući da su tadašnje velike sile djelimično riješile probleme koji su remetili njihove međusobne odnose i interese. Sazvan prevashodno zbog revidiranja odluka San Stefanoskoga mirovnoga ugovora nakon rata između Ruskoga i Osmanskoga Carstva u kojem je Rusija stekla ogroman uticaj na Balkanu, Berlinski kongres rješavao je i situaciju nastalu usljed izbijanja tzv. Velike istočne krize, kad su Crna Gora i Srbija povele rat s Osmanskim Carstvom. Kongres je trajao od 13. juna do 13. jula 1878. godine i njime je predsjedavao njemački kancelar Oto fon Bizmark. Mnogi istoričari smatraju da je Berlinski mirovni ugovor samo odložio sukobe koji su se odigrali početkom XX vijeka, jer su apetiti većine njegovih potpisnica bili nezadovoljeni”.

Bonus video: