Broj stradalih u Kaluđerskom lazu pao na 15

Poslije ekshumacije leševa, vještak dr Mihailo Kuliš nedvosmisleno je utvdio da je smrt kod osam osoba nastupila - od sedam mjeseci do godinu i po, prije 18. aprila 1999. godine
0 komentar(a)
Suđenje za Kaluđerski laz, Foto: Arhiva "Vijesti"
Suđenje za Kaluđerski laz, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 14.11.2013. 17:36h

Zamjenik specijalnog tužioca Milosav Veličkovič, prercizirao je optužnicu u procesu Kaluđerski Laz, u kojoj sada piše da je 15 osoba albanske nacionalnosti stradalo u ratnom zločinu 1999. godine.

U optužnici je do sada pisalo da su ubijene 23 osobe.

Na suđenju Predragu Strugaru i još sedmorici bivših pripadnika Vojske Jugoslavije, tužilac je pojasnio da je, poslije ekshumacije leševa, vještak dr Mihailo Kuliš nedvosmisleno utvdio da je smrt kod osam osoba nastupila - od sedam mjeseci do godinu i po, prije 18. aprila 1999. godine.

Prema optužnici podignutoj avgusta 2008. godine, osmorici nekadašnjih vojnika stavlja se na teret da su 18. aprila 1999. godine u Kaluđerskom Lazu kod Rožaja, kršeći pravila međunarodnog prava, nečovječno postupili prema civilnom stanovništvu albanske nacionalnosti, koji su bježali od tamošnjih sukoba.

Odbrana optuženog Strugara i sedmorice Beranaca, advokati Goran Rodić i Slobodan Novaković, tražili su da im Veličković u roku od tri dana dostavi spisak sa tačnim imenima i prezimenima ljudi koji nisu u ove 23 osobe, obuhvaćene ranijom optužbom, kako bi bilo jasnije o kojim osobama je riječ: “S obzirom na to da su neka imena pogrešno upisana”.

Vještak, pukovnik Vojske Crne Gore Jovica Kaluđerović, precizirao je da u dokumentaciji, koju je dobio, nema nijedno borbeno naređenje, zapovijest ili neko drugo prethodno naređenje za period koji je naveden u optužnici.

“U borbenom izvještaju Lake pješadijske brigade od 16. aprila vidi se da je izvršeno izviđanje terena u rejonu i prevojima Kilina i Čakor, kao da će ti prevoji biti posjednuti od 20 časova. U izvještaju od 17. aprila, piše da je laki pješadijski bataljon bio smješten u širem rejonu Bogaje i selu Dacići”, naveo je vještak Kaluđerović.

Raspored brigade

S obzirom na to da u dobijenim dokumentima Višeg suda ne može da se utvrdi kako je bila raspoređena ova brigada, vještak je na osnovu izvještaja Trećeg bataljona i izjava oštećenih, utvrdio da je taj bataljon bio raspoređen u širem rejonu Rožaja. Granica odgovornosti bataljona bila je na linije selo Besnik- Suva planina, a granica zone desno Bogaje – Murgaš.

“Prednji kraj, s obzirom na zadatak da zaštiti upad pripadnika OVK sa teritorije Kosova u Crnu Goru, bila je granica sa Kosovom, a u skladu sa zonom interesovanja i odgovornosti i u teritoriji Kosova. Raspored jedinica je bio sljedeći: 1. četa raspoređena je u rejonu sela Besnik, 2. u rejonu Mokri do, 3. u rejonu Dacići – kula. Mjesto Uljare na Hajli iako nije upisano na topografskoj karti, nalazi se u zoni 1. lakog pješadijskog bataljona”, kazao je on.

Vještak je odgovarajući na pitanje odbrane kazao da je zona koja je potpadala po odgovornost ovog bataljona bila u liniji dugoj 30 kilometara i 15 kilometara širokoj.

Završne riječi su zakazane za 6. decembar.

Bonus video: