Šofranac optužuje Žarka Pavićevića: Otimaju mi da bi se ugradili

Vlasnik podgoričke firme optužio Pavićevića da zbog ličnih interesa hoće da poništi koncesiju dobijenu od Vlade
207 pregleda 14 komentar(a)
Ažurirano: 15.10.2013. 10:46h

Vlasnik podgoričke firme “Šofranac DOO” Veselin Šofranac, optužio je juče predsjednika Opštine Bar Žarka Pavićevića da ima interes da poništi koncesiju o eksploataciji ukrasnog kamena, koju je 2009. godine dobio od Vlade Crne Gore.

Šofranac je to rekao na ponovljenom suđenju po tužbi Opštine Bar protiv države Crne Gore i firme “Šofranac” za poništaj ugovora o koncesiji u vezi s eksploatacijom ukrasnog kamena u mjestu Dubovica.

“Poništavanje koncesije je lični interes predsjednika opštine Pavićevića i njegovog društva iz Vlade - Predraga Sekulovića i Branimira Gvozdenovića. Pošto su vidjeli koliko je vrijedan ukrasni kamen, odlučili su da se ugrade, pošto ovako nijesu mogli”, kazao je Šofranac.

Dodao je da će, ukoliko ugovor bude poništen, to imati negativne posljedice i po državu i po njegovu firmu.

“Uložio sam u taj posao pola miliona eura. Samo izgradnja dva kilometra pristupnog puta do zemljišta koštala je 371.793 eura. Za angažovanje mašina i radne snage u toku probne eksploatacije i vađenje 450 kubika sirovine izdvojeno je još oko 100.000 eura. Koncesiju sam dobio uredno po zakonu. To im ne odgovara, jer znaju da je taj posao veoma vrijedan i da će ukrasni kamen biti tražen, evo gradi se i Luštica, tako da će imati kupaca”, rekao je Šofranac.

Koncesiju sam dobio uredno po zakonu. To im ne odgovara, jer znaju da je taj posao veoma vrijedan i da će ukrasni kamen biti tražen, evo gradi se i Luštica, tako da će imati kupaca - rekao je Šofranac

On je tužio državu Crnu Goru, jer je prvo potpisala ugovor o koncesiji sa njim, da bi se kasnije predomislila i zabranila eksploataciju.

“Tražio sam sudski ono što sam uložio i izgubljenu dobit, koja će biti utvrđena vještačenjem. Radi se o cifri od 100 miliona eura, odnosno izgubljenoj dobiti za 10-godišnju eksploataciju ukrasnog kamena, na koliko sam dobio koncesiju”, istakao je Šofranac.

Nakon jučerašnjeg suđenja, Šofranac je dodao da je prinuđen da pravdu traži preko sudova.

“Nijesam htio nadoknadu već ću da radim na svojem. Oni to nijesu dali”, kazao je Šofranac.

Prije četiri godine firma “Šofranac” dobila je koncesiju za detaljna geološka istraživanja i eksploataciju tih sirovina u mjestu Dubovica u Opštini Bar.

“Ministarstvo ekonomije je u ime Vlade donijelo odluku o dodjeli koncesije u maju 2009. godine, a poslije četiri mjeseca zaključen je ugovor kojim se predviđaju pripremne radnje za eksploataciju”, rekao je punomoćnik firme ,,Šofranac“ advokat Slavko Maraš.

U međuvremenu, firma je uradila sve pripremne poslove prema ugovoru, a kada je trebalo da počne naredna faza realizacije tog ugovora, naišla je na negativan odgovor od Ministarstva ekonomije i Ministarstva održivog razvoja i turizma.

Eksploatacija ukrasnog kamena je stopirana.

Nakon toga i Opština Bar je pokrenula tužbu potiv države i firme “Šofranac” zbog davanja koncesije, na zemlji koja, kako tvrde, nije državna već opštinska.

Sutkinja Osnovnog suda Ognjana Boljević ranije je donijela presudu u predmetu po tužbi Opštine Bar protiv države Crne Gore i firme “Šofranac”, da je ugovor o koncesiji ništavan.

Viši sud u Podgorici početkom juna ove godine ukinuo je presudu Boljević i vratio je ponovo na odlučivanje prvostepenom organu.

Suđenje se nastavlja 2. decembra.

Galerija

Bonus video: