Beba Popović zavrištao nakon što je viđen sa Subotićem

Zeković kaže da je samo grubom silom, sa kojom je nastupio Popović, on mogao odbraniti sebe i svoj fotoaparat
277 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 04.09.2013. 07:19h

Vladimir-Beba Popović, direktor NVO Institut za javnu politiku i nekadašnji šef Biroa za komunikacije Vlade Srbije, napao je juče novinara “Vijesti” Miodraga Babovića i fotoreportera Luku Zekovića dok su bili na novinarskom zadatku.

Reporteri su bili ispred zgrade u Podgorici, u kojoj se nalaze Misija OEBS-a, Ambasada Austrije, Generalni konzulat Švajcarske. Imali su informaciju da se u zgradi nalazi kontroverzni biznismen Stanko Subotić Cane, kojeg su htjeli da zamole za odgovore na nekoliko pitanja.

Poslije nepunih sat, iz zgrade je, u pratnji Zorana Jovanovića, pripadnika obezbjeđenja premijera Mila Đukanovića, izašao Popović. Fotoreporter Luka Zeković, sa pristojne udaljenosti i bez ikakve gestikulacije i nametljivosti, napravio je nekoliko fotografija Popovića. Kada je vidio fotoaprat, Popović je odmah počeo da viče “ko ste vi i zašto me fotografišete”.

“Kada smo mu objasnili da smo reporteri “Vijesti” i da smo ga samo fotografisali kao javnu ličnost na javnom mjestu on se razgoropadio. Unio se u lice kolegi Zekoviću uzvikujući - Ko ste vi da mi pravite sačekuše i ugrožavate moju privatnost, nijesam vam ja onaj vaš Brajuško. Luka je pokušao da kaže da je samo htio da napravi njegovu fotografiju, a ja da objasnim da ničim nijesmo ugrozili njegovu privatnost i da smo ga fotografisali na javnom mjestu. Kakvo javno mjesto, kakva javna ličnost, je li ovo konferencija, odakle vam pravo da ugrožavate moju privatnost, urlao je Popović”, prepričao je Babović jučerašnji incident.

Popović je potom Zekoviću oteo aparat, prijeteći da će mu obrisati sve fotografije ako on ne izbriše one na kojima se nalazi on. Nakon toga Popović sam počinje da briše fotografije.

Zeković kaže da je samo grubom silom, sa kojom je nastupio Popović, on mogao odbraniti sebe i svoj fotoaparat: " Ja nijesam nasilnik, a i imao sam na umu šta bi se desilo da sam samo krenuo rukom prema njemu. Pokušao sam da objasnim, ali je on uz neopisivu agresivnost prigrabio aprat i izbrisao fotografije na kojima se nalazi".

Babović i Zeković sa advokatom: Foto: Savo Prelević

Babović je upozoravao Popovića da nema pravo da njegovom kolegi oduzima aparat i da briše fotografije. “Popović se tada unezvijerio, unio mi se u lice i počeo da psuje mene i moju majku, upotrebljavajući pri tom najvulgarnije izraze. Nijednim gestom nijesmo uzvratili na napad, vrijeđanja i poniženja. Nijesmo odgovorili jer nijesmo nasilnici i nijesmo htjeli da nasjednemo na očiglednu provokaciju, gdje bismo mi bili prebijeni, svakako ne od Bebe, i uz to za čas proglašeni za napadače i nasilnike. Osim toga, imali smo na umu da Popovića prati vrlo iskusan i najvjerovatnije naoružan policajac koji je sve vrijeme bio tu, na metar od nas, pratio situaciju i čuo sve što nam je Popović rekao”, kazao je Babović.

Nakon što mu je uputio bujicu psovki, Popović je Baboviću oteo diktafon.

“Pokušao sam da mu objasnim da ništa nije snimljeno i da smo tu za izjavu čekali drugog čovjeka, Popović je počeo da pretura po fajlovima diktafona nastavljajući da mi se obraća uvredljivo i pogrdno. Ja sam se nakon uvreda i otimanja diktafona obratio Jovanoviću govoreći mu da znam ko je i da ću ga zvati da mi svjedoči na sudu. On je tada krenuo ka automobilu govoreći Popoviću: 'Čekam vas u hotelu'. Popović, pošto je valjda vidio šta ima u diktafonu, odlazeći prema hotelu Podgorica pružio je ruku nudeći diktafon, ali sam ja odgovorio da će ga dati policiji”, rekao je Babović.

On kaže da su Zeković i on uvrijeđeni i poniženi: “I to ne toliko ponašanjem Bebe, jer od njega ništa znavenije nijesmo ni očekivali. Više nas je ugrozilo i uvrijedilo to što je takvom huliganskom ponašanju i nasilju logistika bio dugogodišnji pripadnik obezbjeđenja predsjednika Vlade i to u sred dana i na očigled ljudi iz hola zgrade u kojoj se nalaze predstavništva međunarodnih institucija i zapadnoevropskih država. Valjda je suvišno naglašavati da smo se i znali i mogli nositi sa Bebom, ali nijesmo to pokušali ni riječju, jer smo znali da ima podršku vidljive i nevidljive policije i logistiku državnog aparata i da lako možemo postati 'nasilnici'”, kazao je Babović.

Popović odlazi nakon incidenta, naprijed lijevo je Subotić: Foto: Luka Zeković

On i Zeković su juče popodne Centru bezbjednosti Podgorica podnijeli prijavu protiv Popovića. Policijski službenci su, kako je saopšteno, odmah postupili po prijavi i obavijestili osnovnog državnog tužioca u Podgorici.

Vijest o Popovićevom napadu na ekipu "Vijesti" su prenijeli i mediji u regionu, poput Blica i B92.

Fotografije Popovića, koje je on prethodno izbrisao iz fotoaparata, “Vijesti” ipak objavljuju nakon što je naša foto služba, uz pomoć specijalnog kompjuterskog programa, uspjela da ih vrati.

Subotić platio u Srbiji kauciju od 538.000 eura i počeo da obilazi prijatelje u Crnoj Gori

Predmet interesovanja reportera “Vijesti” juče uopšte nije bio Popović, koji je već mjesecima prepoznat kao kreator propagande u poslušnim medijima protiv nezavisnih medija i kritičara Đukanovićeve politike, nego Stanko Subotić Cane. Subotić se juče pojavio u Podgorici prvi put od kada je krajem jula stigao u Srbiju. On je pred sudom u Beogradu optužen za šverc cigareta, ali je nakon osam godina prvi put kročio u rodnu zemlju pošto mu je ukinuta potjernica i pritvor. Specijalni sud početkom jula odlučio da mu se omogući odbrana sa slobode, ako uplati jemstvo od 538.000 eura, što je on učinio 19. jula.

Subotića je krajem februara ove godine, italijanski sud u Bariju oslobodio optužbi za šverc cigareta iz Crne Gore u Italiju. Subotiću se u Italiji sudilo zbog šverca cigareta i pranja novca, čije kompanije tužilaštvo dovodi u direktnu vezu sa švercom cigareta preko Crne Gore u Pulju devedesetih godina. Godinama je bio na Interpolovoj potjernici zbog optužbe da je švercom cigareta oštetio srpski budžet za 56 miliona tadašnjih maraka i osam miliona dolara.

Jovanović (lijevo) i Subotić ulaze oko 13h kod Popovića; Foto: Luka Zeković

Za to vrijeme, on je živio u Švajcarskoj. Hapšen je u aprilu 2008. godine, na moskovskom aerodromu, prema potjernici iz Srbije, ali je poslije dva mjeseca pušten zbog zastarjelosti. Dok je bio na potjernici, Subotić je video-linkom rekao srpskim novinarima da je srpsko pravosuđe po nalogu predsjednika Borisa Tadića, kao i pod uticajem biznismena Miroslava Miškovića i Milana Beka, montiralo sudski proces protiv njega, s ciljem da ga proteraju iz Srbije. Tvrdio je da je Specijalnom tužilaštvu dostavio dokaze o tome da mu je bivši ministar policije Dušan Mihajlović tražio „reket” od 20 miliona eura da mu ne bi napakovao lažne optužbe, kako su mu Mišković i Beko ukrali 40 miliona eura prilikom kupovine „Luke Beograd” i „Večernjih novosti”...

Posao sa cigaretama je u početku bio stacioniran u Srbiji, ali u proljeće 1997, pošto Vlada Kovačević zvani Tref (drugi značajan uvoznik/izvoznik cigareta u Srbiji, takođe optužen za šverc) i Radovan Badža Stojičić (nekadašnji načelnik resora Javne bezbednosti) bivaju likvidirani, Subotić čitav posao seli u Crnu Goru. Mediji su objavljivali da je brzo uspostavio političke i poslovne veze sa Đukanovićem i Goranom Žugićem, Đukanovićevim savjetnikom za bezbjednost, koji je ubrzo ubijen. O prisnom prijateljstvu pisalo se i pričalo naširoko – od poslovnih kombinacija, do bahanalija u Subotićevoj kući na Svetom Stefanu. Subotić je navodno Đukanoviću poklanjao skupe satove, a Vladi kupio dva aviona vrijedna oko 30 miliona dolara. Poklon je okarakterisao kao "beskamatni kredit" koji će mu vratiti crnogorska država. Po obostranom priznanju, on i Đukanović su prijatelji.

Tako je Đukanović rekao u parlamentu 27.oktobra 2009. kazao: “To što je taj čovjek (Subotić) osumnjičen, za mene ne znači da treba da prekinemo prijateljstvo". Prema beogradskim medijima, čini se da su pravi problemi za Subotića nastali kada je počela istraga o načinima kako je Darko Šarić prao novac stečen od šverca kokaina kroz privatizaciju preduzeća u Srbiji. Najprije je medijska korporacija VAC potvrdila da je Subotić bio njihov partner u "Futuri".

U emisiji "Reakcija" TV B92 objavljeno je da je Subotić poslije podizanja optužnice protiv njega izbjegavao da podiže novac sa svojih of-šor računa, kako bi spriječio državne institucije da uđu u trag njegovim finansijskim tokovima. Zbog toga, kako je navedeno, on je od Darka Šarića uzeo keš, a zauzvrat mu ustupio "Futuru": u prilog tome ide činjenica da je istovremeno za generalnog direktora "Future" postavljen Šarićev školski drug Nebojša Jestrović, koji je i suvlasnik "Municipiuma S", beogradskog ogranka of-šor kompanije iz Dečavera u SAD, preko kojeg je, kako se sumnja, Šarić kupovao preduzeća u Srbiji i Crnoj Gori.

Subotić je prije nekoliko godina za TV IN rekao da je upoznao Darka Šarića prije oko dvije godine, te da ga je s njim upoznao Marko Mišković, sin Miroslava Miškovića. Subotić je kazao i da je Šarića sretao "sa mnogim političarima, sa mnogim poznatim ljudima iz Srbije" i da je "on u Srbiji bio čovjek koji je prihvaćen kao ozbiljan biznismen, ozbiljan poslovan čovek zadnjih deset godina". Inače, kako je rekao, nije imao nikakva saznanja o tome čime se bavi.

Jovanović tu za Đukanovića, ali i Popovića i Subotića

Nekih dvadesetak minuta prije Popovićevog napada na novinare u zgradu gdje su Popovićeve kancelarije je, nenametljivo odjeven, u pratnji Jovanovića ušao Stanko Subotić Cane. Pošto su novinari vjerovali da je Subotić unutra kasno su ga uočili i prepoznali s leđa, tek kad je u društvu Zorana Jovanovića, člana obezbjeđenja premijera Mila Đukanovića, ulazio u zgradu.

Automobil je do sinoć ostao ispred policije; Foto: Zoran Đurić

Dok se Popović, uz logistiku Jovanovića, junačio nad novinarima i otimao reportersku opremu, Subotić je iz zgrade izašao na sporedni ulaz i otišao u pravcu hotela Podgorica. Za njim se odmah uputio Popović. “Vijesti” su zatražile odgovor od kabineta premijera Đukanovića zašto je pripadnik obezbjeđenja premijera Zoran Jovanović bio u društvu Subotića i, ako je imao nalog da ga obezbjeđuje, ko mu je dao takav nalog i zašto.

Odgovor do sinoć nije stigao. Pitanja u vezi statusa Jovanovića upućena su i MUP-u. Prema nezvaničnim informacijama, Jovanović je službenik Sektora za obezbjeđenje ličnosti i objekata policije. Jovanović je bio penzionisan, ali je vraćen u službu.

Kako je Popović sebe uhvatio u laži

Popović je juče portalu “Pobjede” rekao da će podnijeti krivičnu prijavu protiv novinara i fotoreportera “Vijesti” zbog ugrožavanja privatnosti i lažnih optužbi. On u toj izjavi omalovažava novinare i vlasnike “Vijesti”, tvrdi da je insistirao sam da obrišu slike “što je fotoreporter sam uradio, osim jedne koju sam ja obrisao”, da je pitao zašto ga neovlašćeno snima i da mu je novinar dao diktafon da se uvjeri da nije snimljen...

Popović se, ipak, zapleo u plasiranju svoje lažne verzije kada kaže: “U međuvremenu je iz zgrade izašao Zoran Jovanović i on (Babović) je u tom trenutku vjerovatno već iskonstruisao da bi to mogla da bude neka nasilno stvorena lažljiva tema, pa je potpuno promijenio ponašanje i počeo da glumi ugroženog nezavisnog novinara”. Popović, dok je ovo govorio, očigledno nije znao da su “Vijesti” ipak uspjele da vrate sa kartice fotografije koje je izbrisao i da se na njima jasno vidi da se Jovanović nalazi neposredno iza njega i da zajedno izlaze iz zgrade, a ne da se, kako Popović kaže, pojavljuje tek poslije nekoliko minuta.

Jovanović Popovića na saslušanje doveo policijskim automobilom

Automobilom “audi A4” registarskih oznaka PG-DL749, koji je registrovan na Upravu policije, Vladimir-Beba Popović i Zoran Jovanović, juče poslije podne dovezli su se do zgrade podgoričkog Centra bezbjednosti, kako bi bili saslušani.

Prema podacima sa zvaničnog sajta Uprave policije, taj automobil duži stariji policajac I klase za obezbeđenje ličnosti, zaposlen u Sektoru za obezbjeđenje ličnosti i objekata. Riječ je o “audiju” kojim je ranije juče Jovanović doveo Stanka Subotića kod Popovića. Iako su novinarske ekipe satima čekale ispred zgrade CB-a, to nijesu mogle da urade, jer su njih dvojica ušli i izašli na neki od službenih ulaza, na koje obično ulaze policajci.

“Audi” je satima nakon završetka saslušanja, do kasno u noć ostao parkiran kod zgrade CB. Prema nezvaničnim informacijama, negirali da je bilo psovanja i uvreda. Vladimir Popović je policiji predao diktafon. Izjave svih aktera incidenta danas će biti predate zamjeniku osnovnog državnog tužioca Ivanu Medojeviću. Ni Popoviću ni Jovanoviću sinoć nijesu bili uključeni telefoni.

Komentar glavnog i odgovornog urednika "Vijesti" Mihaila Jovovića: Bebo, kaži 'tičica >>>

Galerija

Bonus video: