Konjević suspendovao šefa kriminalistike u Budvi

Stojković je u decembru tvrdio da nije nezakonito uticao na rad tužioca, već da je samo iskoristio njihovu poslovno-prijateljsku vezu
74 pregleda 15 komentar(a)
Ažurirano: 13.06.2013. 07:33h

Ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, suspendovao je juče šefa kriminalističke policije u Budvi Sinišu Stojkovića, nakon što je protiv njega podignuta optužnica za krivično djelo - protivzakoniti uticaj.

“Nakon što je upoznato sa aktom državnog tužilaštva, Ministarstvo unutrašnjih poslova je, poslije konsultacija ministra i v.d. direktora Uprave policije, shodno zakonu, donijelo rješenje o suspenziji imenovanog službenika”, piše u odgovoru “Vijestima” iz kabineta ministra Konjevića.

Podignuta optužnica protiv šefa kriminalističke policije Budve >>>

Osnovno državno tužilaštvo podiglo je optužni predlog protiv Stojkovića, zbog sumnje da je od tužiteljke Ljiljane Klikovac tražio da obustavi istragu protiv njegovog kolege Milenka Miće Rabrenovića.

Stojković je 28. decembra prošle godine uhapšen na poslu. Iz Vrhovnog državnog tužilaštva tada je saopšteno da je policajac tražio od tužiteljke Klikovac da ne pokreće krivični postupak protiv njegovog kolege Rabrenovića, koji je nešto kasnije optužen da je prijetio novinarki "Vijesti" Oliveri Lakić.

Stojković je u decembru tvrdio da nije nezakonito uticao na rad tužioca, već da je samo iskoristio njihovu poslovno-prijateljsku vezu, kako bi se raspitao za slučaj prijetnji novinarki.

Stojkoviću se na teret stavlja koruptivno krivično djelo protivzakoniti uticaj, za koje prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora

Iz tužilaštva su, međutim, tada saopštili da postoji sumnja da je Stojković “tokom posredovanja upozorio tužioca da bi dalje vođenje tog postupka ugrozilo napredovanje Veselina Veljovića na mjesto direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost i Vladana Jokovića na mjesto direktora Uprave policije, ukazujući mu da su ova napredovanja navodno dogovorena u političkom vrhu”.

Osim toga u saopštenju VDT-a navedeno je da je Stojković ukazao Klikovac da bi, ukoliko se nastavi ovakva istraga, mogla da dovede do smjena i u vrhu Tužilaštva.

Stojkoviću se na teret stavlja koruptivno krivično djelo protivzakoniti uticaj, za koje prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora.

Rabrenović je krajem januara optužen da je počinio krivično djelo ugrožavanje sigurnosti novinarke Lakić, njene kćerke M. L. i njene cimerke I. L.

Tužilaštvo je mjesecima vodilo istragu protiv dugogodišnjeg šefa obezbjeđenja bivšeg direktora policije Veljovića, jer se došlo do sumnji da je on 9. februara 2011. godine, sa njemačkog broja, pozvao novinarku Jasminu Muminović, a potom, predstavljajući se kao "Boško", uputio uvrede, psovke i teške prijetnje na račun Lakićeve, njene kćerke, i cimerke sa kojom je u to vrijeme živjela tokom studija u inostranstvu.

Olivera Lakić

Narednog dana stigla je nova poruka za novinarku "Vijesti", a Tužilaštvo u optužnom predlogu vjeruje da je Rabrenović sa drugog mobilnog aparata i iste kartice Muminovićevoj poslao SMS poruku, tražeći od nje da prenese "pozdrave Lakićevoj".

Tri dana nakon što je prijećeno novinarki, pronađen je dobrovoljac iz Danilovgrađa Milan Grgurević, za kojeg se kasnije tokom sudskog postupka utvrdilo da nema nikakve veze sa prijetnjama i da se lažno prijavio. Njemu se ponovo sudi zbog lažnog prijavljivanja.

Lakićeva se na meti uznemiravanja, prijetnji ali i fizičkog napada našla nakon što je mjesecima istraživala poslovanje fabrike "Tara" u Mojkovcu.

Godinu nakon tih prijetnji, ona je i fizički napadnuta ispred vrata zgrade u kojoj živi. Zbog tog napada, na devet mjeseci robije osuđen je Zabjelčanin Ivan Bušković, ali se u postupku nije našao motiv zbog kojeg je on to uradio.

Galerija

Bonus video: