"Peto carstvo" - Olja Ivanjicki posvećena velikanima

Na osnovu skica i crteža realizovane su tematske kolekcije, koje su premijemo izvedene u Narodnom pozorištu u Beogradu
119 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.05.2013. 12:28h

Izložba Olge-Olje Ivanjicki (1931-2009), koja je 29. aprila pred brojnom likovnom publikom otvorena u beogradskoj galeriji "Progres", prvi put predstavlja javnosti skice i crteže poznate umjetnice, koji su nastali u periodu od 2005. do 2009. godine.

Skice iz kolekcije "Njegoš" nastale su 2007, povodom 160 godina od prvog objavljivanja "Gorskog vijenca"

Riječ je o skicama rađenim za tematske modne revije: "Tesla" (2005), "Njegoš" (2007) i "Carstvo" (2009).

Na osnovu skica i crteža realizovane su tematske kolekcije, koje su premijemo izvedene u Narodnom pozorištu u Beogradu. Ove scensko-umjetničke spektakle režirali su Ljubivoje Tadić i Siniša Kovačević, muziku su radili Sanja Ilić, Svetislav Božić, Petar Antonović, a scenografiju Aleksandar Zlatović i Boris Maksimović.

Izložba, koja nosi naziv "Peto carstvo", sadrži dio skica za kolekciju "Njegoš", tako da se ovim projektom Fond Olje Ivanjicki pridružuje proslavi 200 godina od rođenja velikog pjesnika, koji je Olji Ivanjicki u više navrata bio inspiracija.

Dio izložbe "Peto carstvo"

"Petar Petrović Njegoš, vladar sa visokih planina čistog neba i još čistijeg uma. On je tu, među nama, sa svojim lepim, dubokim rečima, mislima, koje njegovi potomci, sunarodnici izgovaraju sa istim žarom već par vekova, kao da je on još tu.

Oni su ga svesni, on je sveprisutan, ne pomenuti ga makar jednom u toku dana je kao gubitak, kao da se gubi ta nit. Ta uzajamna veza čvrsto stoji, osvedočena je, i trajna, i posebna, i spasonosna", zapisala je poznata umjetnica.

Skice iz kolekcije "Njegoš" nastale su 2007, povodom 160 godina od prvog objavljivanja "Gorskog vijenca" u Beču.

Galerija

Bonus video: