Veliko interesovanje za knjigu Miodraga Lekića

"Italijani danas Makijavelija, Dantea ili Bokača doživljavaju kao Italijane iako se oni svojevremeno nijesu osjećali tako", rekao je Lekić
78 pregleda 2 komentar(a)
Istorija Italije promocija, Balša Brković, Miodrag Lekić, Šerbo Rastoder, Željko Ivanović, Foto: Samir Adrović
Istorija Italije promocija, Balša Brković, Miodrag Lekić, Šerbo Rastoder, Željko Ivanović, Foto: Samir Adrović
Ažurirano: 12.02.2013. 07:44h

U dupke punom predvorju ulcinjskog Doma kulture održana je promocija knjige "Istorija Italije" autora profesora Miodraga Lekića.

Gotovo polovina zainteresovanih za temu kojom se Lekić bavio u knjizi je moralo da stoji, a o popularnom izdanju “Vijesti” o 150 godina istorije italijanske politike, kulture, i društva govorili su i prof. dr Šerbo Rastoder, direktor ND "Vijesti" Željko Ivanović i književnik i urednik ART-a Balša Brković.

Istoričar, profesor Šerbo Rastoder kazao je da je impresioniran djelom Lekića.

"Sa zadovoljstvom mogu da kažem da je Crna Gora ovom knjigom mog bivšeg profesora dobila prestižno djelo što će uprkos o tome što je tema historija naše susjedne države ostati dio našeg kulturnog nasljeđa", kazao je Rastoder.

Autor knjige je podsjetio da je knjiga u početku bila zamišljena kao istorija italijanske diplomatije ali "da je pasija kasnije činila svoje".

"Italijani danas Makijavelija, Dantea ili Bokača doživljavaju kao Italijane iako se oni svojevremeno nijesu osjećali tako", pojasnio je Lekić u čemu je misterija istorije Italije a i samog njegovog književnog djela.

Balša Brković kazao je da je roman Lekića intelektualna avantura posebne vrste "jer u konkretnom slučaju imamo istoriju koja nije tipična i istoričara koji nije tipičan".

"Međutim, izlaskom iz zone tipičnosti dobijamo najzanimljivije rezultate", ocijenio je Brković navodeći da knjiga na efektan način opisuje istoriju i diplomatiju Italije prožetu kulturom kako je rekao ključna rečenica u knjizi glasi "Napravili smo Italiju, još da napravimo Italijane", aludirajući na to da je prije stvaranja moderne italijanske republike u toj državi bilo puno regiona i regija.

On je prisutnima ispričao i jednu anegdotu iz knjige iz vremena kada je počelo ujedinjenje Italije.

"U Napulju je tada došao kralj i okupila se velika masa koja je skandirala kralju ali i Italiji. Dva Napolitanca koji su bili prisutni razgovaraju i jedan pita ko je Italija drugi mu odgovara viči šta te briga možda je kraljeva žena", ispričao je Brković što je izazvalo smijeh publike.

Ivanović je u ime izdavača kazao je da do sada to najimpresivniji skup knjige čije su promocije već priređene u Podgorici, Nikšić, Budvi i Baru. Ivanović je podsjetio da u "Vijestima" izdvačka djelatnost nije primarna ali da firma i na tom polju bilježi značajne rezultate.

"Imali smo preko 200 naslova, više od 30 kolekcija i 2,5 miliona knjiga u proteklih deset godina. Bila je to svojevrsna kulturna revolucija u Crnoj Gori", kazao je Ivanović.

Govoreći o knjizi Ivanović je rekao da je našoj javnosti skoro nepoznato da moderna italijanska republika postoji tek od 1861. godine.

Istakao je, da su "Vijesti" bile zainteresovane za taj projekat i podsjetio da je izdavač u jednom momentu bio u vremenskom cajtungu.

"Podnaslov prvog dijela knjige glasio je od "Kavura do Berluskonija" ali je autor zbog pada vlade Italije zamolio da sačekamo jedan period. Sada taj naslov glasi od “Kavura do Montija”", kazao je Ivanović.

Bonus video: