Kroz Luvr prošlo 10 miliona posjetilaca

"Ovaj novi rekord potvrđuje lidersku poziciju Luvra među muzejima u svijetu", saopštila je pres služba muzeja
2 komentar(a)
Luvr, Foto: Visitingdc.com
Luvr, Foto: Visitingdc.com
Ažurirano: 25.12.2012. 13:58h

Jedan od najvećih muzeja svijeta - Luvr, ove godine je primio rekordan broj posjetilaca - 10 miliona ljudi je prošlo kroz njegove sale, što je milion više nego prošle godine.

Muzejski kompleks zauzima ukupno 28 hiljada kvadratnih metara

"Ovaj novi rekord potvrđuje lidersku poziciju Luvra među muzejima u svijetu. Tekuća godina je za naš muzej obilovala značajnim događajima. U septembru smo otvorili novo odjeljenje posvećeno umjetnosti islama. Ekspozicija je našla mjesto u specijalnom paviljonu lociranom u jednom od unutraših dvorišta Luvra", saopštila je pres služba muzeja.

Na prostoru od oko tri hiljade kvadratnih metara predstavljeno je tri hiljade eksponata iz obimne i sveobuhvatne kolekcije muzeja koja sadrži više od 18 hiljada predmeta umjetnosti iz islamskih zemalja. Izložba obuhvata istorijski period od VII do XVIII vijeka, a njena geografija se prostire od Španije do Indije.

To novo odjeljenje je za tri mjeseca privuklo u muzej 650 hiljada posjetilaca.

Približno isti broj ljubitelja umjetnosti posetio je privremene izložbe, među kojima je posebnu pažnju privukla ekspozicija nedavno restauriranog remek-djela Leonarda da Vinčija „Sveta Ana” koju je vidjelo 305 hiljada posjetilaca, kao i izložba koja je još u toku - „Rafaelo. Posljednje godine” koju je do sada vidjelo 310 hiljada turista, a biće otvorena do 14. januara 2013.

Najveći broj posjetilaca Luvra su Amerikanci i Brazilci, zatim Kinezi

Osim toga, piše na sajtu Luvra, početkom decembra u gradu Lansu, na sjeveru Francuske, otvorena je prva filijala Luvra izvan francuske prijestonice. Muzej Luvr-Lans je smješten u specijanom zdanju podignutom u futurističkom stilu.

Paviljon sagrađen od stakla i aluminijuma treba po zamisli neimara da se idalno uklopi u okolni arhitektonski pejzaž. Muzejski kompleks zauzima ukupno 28 hiljada kvadratnih metara od kojih sam izložbeni prostor jednu četvtinu.

Najveći broj posjetilaca Luvra su Amerikanci i Brazilci, zatim Kinezi, a skoro svaki drugi posjetilac je mlađi od 30 godina.

Bonus video: