Stanković: Rečeno mi je da je prebijanje Pejanovića naređeno odozgo

Stanković, koji je priveden u Osnovni sud, jer se nije odazivao pozivima, kazao da su Rondović i Raičević osramotili policijsku uniformu
150 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.10.2012. 18:48h

Penzionisani policajac Goran Stanković, kazao je juče u Osnovnom sudu da su mu tadašnji nadređeni rekli da je prebijanje sada pokojnog Aleksandra Pejanovića, “naređeno odozgo”.

Stanković je, pred sutkinjom Larisom Mijušković-Stamatović, svjedočio u procesu protiv bivših rukovodilaca ekspoziture za poslove dežurstva u podgoričkoj policiji Ratka Rondovića i njegovog tadašnjeg pomoćnika Dušana Raičevića, koji se terete za nesavjestan rad u službi.

Optuženi su da su, nepreduzimanjem ovlašćenja iz svoje nadležnosti, stvorili uslove i otklonili prepreke da Pejanovića, zasad nepoznati pripadnici Interventne jedinice, više puta prebiju. Navodi se i da su nakon prebijanja, Rondović i Raičević odbili da mu obezbijede medicinsku pomoć i izdali naređenja da se u službenu evidenciju ne unose istiniti podaci o njegovim povredama i zahtjevima. Te navode, juče je Stanković potvrdio u svom svjedočenju.

Stanković, koji je priveden u podgorički Osnovni sud, jer se nije odazivao ranijim pozivima, kazao je da su Rondović i Raičević osramotili policijsku uniformu.

“Kobnog dana sam bio dnevna smjena sa Ivicom Paunovićem. Sa nama je bio i Božidar Marković, ali i još jedan policajac, čijeg imena ne mogu da se sjetim. Na telefon nam je javljeno da će do nas biti sprovedeno lice Aleksandar Pejenović, kojeg su doveli sa povredom izviše obrve”.

“Nije imao drugih vidljivih povreda po tijelu. Sve sam to unio u zapisnik, koji je kasnije krivotvoren i dodatno je u njega ćirilicom upisivano iako ja pišem štampanom latinicom”, kazao je Stanković.

Rekao je da je Pejanovića, koji je bio smiren i nije se opirao, smjestio u ćeliju broj tri.

“Nakon nekog vremena u našu prostoriju ušao je Dušan Raičević i rekao: 'Momci, sad će malo doći da daju malo ovom Pejanoviću'. Iznenadilo me da to može da kaže moj nadređeni. Paunović koji je bio u prostoriji nije rekao ništa. Pitao sam ga, zar je moguće da to rade, na šta mi je dao odgovor: 'Ako ti ne možeš da gledaš, onda izađi. To je naređeno odozgo'”, kazao je Stanković. Rekao je da mu je nakon toga Rondović ponovio Raičevićeve riječi.

On je rekao da Pejanovića nijesu tukli do kraja njegove smjene, ali da mu je kolega, sjutra kada je došao na posao, rekao da je ovaj prebijen sinoć.

Tvrdi da je obišao Pejanovića, da ga je pitao kako se osjeća, a da je ovaj rekao da mu treba ljekar.

“Tada sam primijetio nabubrinu na njegovom čelu. Tačno sam vidio da je bio izubijan”, kazao je Stanković.

Kasnije je, kako je kazao, vidio kako njegov kolega Paunović razgovara telefonom, nakon čega je otišao u WC.

“Vrata su se u jednom trenutku otvorila i svjetlo se ugasilo. Svjetlo je namjerno ugasio Paunović na sklopku, koja se nalazi u našoj prostoriji gdje je televizor. Opipavanjem zidova uspio sam da izađem iz WC-a. Vrata na ulazu u našu prostoriju Paunović je već ranije zatvorio, tako da nijesam mogao da se vratim”.

“U ćeliji u kojoj se nalazio Pejanović vidjele su se upaljene policijske baterijske lampe. Gledao sam u tim trenucima šta junaci rade. Pet uniformisanih službenika u interventnoj uniformi sa fantomkama na glavi, na kojima su se mogli vidjeti samo otvori za oči, tukli su Pejanovića, svuda po tijelu. Udarali su ga izuzetno snažno pendrecima po glavi, u debelo meso...”, pričao je Stanković.

Dodao je da je u tim trenucima bio nemoćan.

“Stajao sam nedaleko od ulaza u ćeliju i vidio kako tuku. U tim trenucima sam se naglas pomolio Bogu i počeo da se krstim, jer ubiše čovjeka. Čini mi se da je sve trajalo oko 30-ak sekundi”, kazao je Stanković.

On je rekao da ne može da se sjeti ko je od njegovih kolega bio u tim trenucima u blizini.

Ričević: Nije istina

Raičević je kazao da svjedočenje Stankovića nije istinito.

“Izjava koju smo danas čuli nije istinita. Pored toga, mogu da kažem da je nemoguće da neko ko provede 10 godina u dežurnoj službi ne može da kaže ko su ljudi sa kojim je radio u smjeni”, rekao je Raičević. Rondović nije prisustvovao suđenju, jer se, kako je sudu javljeno, “bavi pripremama obezbjeđenja visoko rizičnog sportskog događaja”.

Galerija

Bonus video: