"Bulatović ima psihičke posljedice jer su ga maltretirali 93."

On je dodao da je tada, iako ošamućen, vidio da njih sedmorica, osmorica udaraju Bulatovića
375 pregleda 23 komentar(a)
Zoran Bulatović, Foto: Zoran Đurić
Zoran Bulatović, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 25.09.2012. 14:33h

Dvojica policajaca iz Plužina Goran Vuković i Dragutin Radojičić potvrdili su navode policijskog inspektora Zorana Bulatovića, optuženog za ubistvo Aleksandra Pejanovića, da su se pripadnici paravojnih formacija Republike Srpske 1993. na Šćepan Polju, bez povoda, iživljavali nad njima, te da je to za njih bilo traumatično iskustvo, koje je ostavilo posljedice na njihovu psihu.

Krivično vijeće sudije Višeg suda u Podgorici Vesne Moštrokol prihvatilo je predlog odbrane okrivljenog i odredilo psihijatrijsko vještačenje Bulatovića kojim će se utvrditi da li optuženi boluje od duševnih bolesti ili drugih poremećenosti, te da li je eventualni poremećaj kod njega postojao u vrijeme izvršenja krivičnog djela.

Bulatović je optužen da je krajem maja prošle godine, nakon kraće prepirke, hicem iz pištolja, sa umišljajem usmrtio Pejanovića u bašti lokala "Lido".

Vuković i Radojičić su ispričali da je Bulatović kao vođa patrole, radio s njima krajem 1992. i početkom 1993. godine na graničnom prelazu na Šćepan Polju, te da su iz tog perioda dobro upamtili događaj kada je 15,16 pripadnika paravojnih formacija RS ušlo na teritoriju Crne Gore.

Oni su objasnili da je tada procedura bila da svima koji pređu granicu privremeno oduzmu oružje, dok ne izađu iz zemlje.

“Mi smo im oduzeli 16 automatskih pušaka. Lično sam pregledao oružje i utvrdio da je u četiri puške bio metak u cijevi”, rekao je Vuković.

Oni su napomenuli da je 90 odsto tih vojnika koji su ih maltretirali tog dana kasnije odgovarali pred Haškim tribunalom zbog ratnih zločina, a većina njih i prije rata zbog ubistava

Njegov kolega Radojičić je dodao da su oni rekli da su došli da popiju piće da se opuste, da su nakon nekog vremena provedenog u kafani, došli na prelaz da uzmu oružje i da idu, ali da su se predomislili.

“Ušli su naoružani u kafanu, stajali za šankom i bili u vidno alkoholisanom stanju kada su nam rekli da sjednemo s njima da popijemo piće, što smo mi odbili. Tu je počeo haos”, rekao je Radojičić.

Vuković je rekao da kada je počelo provociranje oni nijesu reagovali, da su počeli da psuju, vrijeđaju i dovikuju Bulatoviću “ko si ti, šta ćeš, ubićemo te noćas”.

“Njihov glavni čovjek Gojko Janković uhvatio je Bulatovića za vrat, tu nastaje opšta gungula, čujem pucnjeve ispred objekta i nečiji glas koji govori da nas sve pobiju. Jedan od njih pokušao da ubije Bulatovića pištoljem, ja sam ga uhvatio za ruku i spriječio, u tom momentu me neko udario automatskom pukom u glavu”, naveo je Vuković.

On je dodao da je tada, iako ošamućen, vidio da njih sedmorica, osmorica udaraju Bulatovića čime su stigli, da je osjetio da mu je neko prislonio pištolj na čelo, nakon čega je izbačen napolje.

“Bulatović je bio u teškom stanju, čitav krvav, s povredama po glavi. Svi smo bili isprepadani i povrijeđeni. Ja sam tada htio da krenem za njima da ih sve pobijem, ali sam poslušao Zorana koji mi je rekao da ne idem”

“Ušao sam u prostoriju s druge strane objekta i dok sam bio tamo čuo kuvaricu koja moli da ne ubiju Bulatovića. Ne znam koliko je vremena prošlo, kada sam opet čuo glas koji govori “da ubijemo i ovoga”. Tada sam pomislio da je Zoran već mrtav, a da ni meni nema spasa”, ispričao je Vuković.

Radojičić, koji je ispričao da je uspio da izađe iz kafane u trenutku kada je nastao haos, te da se ispred gurao sa jednim od njih koji je i pucao iznad njega, jer se okliznuo na led, naveo je da nije vidio kako maltretiraju Bulatovića, ali da je kasnije vidio da je sav rasječen i krvav, što je potvrdio i Vuković.

“Bulatović je bio u teškom stanju, čitav krvav, s povredama po glavi. Svi smo bili isprepadani i povrijeđeni. Ja sam tada htio da krenem za njima da ih sve pobijem, ali sam poslušao Zorana koji mi je rekao da ne idem”, naveo je Vuković.

Na pitanje zamjenika višeg državnog tužioca Ljiljane Lakić kada su sačinili službenu zabilješku o tom događaju oni su rekli da su to učinili odmah sjutradan, jer te večeri nijesu bili u stanju da je napišu.

Radojičić je dodao da je Bulatović nedjelju dana ranije jednoj gospođi oduzeo pištolj koji je htjela da unese, za koju su kasnije saznali da je bila u vezi sa nekim od pripadnika paravojne formacije

Na prethodnom pretresu Lakić je imala primjedbe na pročitane službene zabilješke, jer su sačinjene u oktobru prošle godine, zbog čega su i pozvani svjedoci Vuković i Radojičić.

Oni su napomenuli da je 90 odsto tih vojnika koji su ih maltretirali tog dana kasnije odgovarali pred Haškim tribunalom zbog ratnih zločina, a većina njih i prije rata zbog ubistava.

Suđenje se nastavlja šestog novembra.

Motiv oduzeti pištolj?

Na pitanje advokata okrivljenog Zdravka Begovića šta je mogao biti motiv za ovakvo ponašanje vojnika iz RS, Vuković je naveo da oni nijesu bili ničim izazvani, te da je motiv mogao biti što su policajci i što su časno i pošteno obavljali svoj posao.

Radojičić je dodao da je Bulatović nedjelju dana ranije jednoj gospođi oduzeo pištolj koji je htjela da unese, za koju su kasnije saznali da je bila u vezi sa nekim od pripadnika paravojne formacije, što je mogao biti motiv za napad na njih.

Bonus video: