Hrvatskoj prva bronza

Nakon dva zlata, hrvatski rukometaši osvojili su i jednu bronzu na Olimpijskim igrama u Londonu – u meču za treće mjesto, Hrvatska je savladala Mađarsku 33:26 (19:14).
6 komentar(a)
Rukometaši Hrvatske, Foto: Beta AP
Rukometaši Hrvatske, Foto: Beta AP
Ažurirano: 12.08.2012. 12:04h

Nakon dva zlata, u Atlanti 1996. i Sidneju 2004. godine, hrvatski rukometaši osvojili su i jednu bronzu na Olimpijskim igrama u Londonu – u meču za treće mjesto, Hrvatska je savladala Mađarsku 33:26 (19:14).

Jedino je početak meča bio izjednačen, ali je prvog vođstva u 9. minutu (5:4) Hrvatska do kraja meča više nije ispuštala prednost, koja je u prvom poluvremenu išla do šest golova (18:12, 19:13), a u nastavku i do devet razlike u 54. minutu (31:22). Mađari su u drugom poluvremenu uspjeli samo da priprijete u 43. minutu (23:20).

Najefikasniji u pobjedničkom timu bio je Ivan Čupić sa osam golova. Blaženko Lacković je postigao sedam iz isto toliko pokušaja, Domagoj Duvnjak šest, a Manuel Štrlek pet.

Mađare je predvodio Gergelj Harsanji sa sedam golova, i to sve u prvom poluvremenu.

"Svaka medalja na Olimpijskim igrama je medalja, ne treba joj gledati u zube. Šteta zbog onog u polufinalu s Francuzima, ali našli smo snagu i vratili se. Htjeli smo da se iskupimo. Nije bilo lako, pogotovo prvih 15 minuta. Čestitke svima. Znam da me nije bilo kako trpjeti dva mjeseca. Stvarno sam srećan zbog mojih igrača, ali i zbog sebe i navijača. Ovo je rekord Hrvatske na Olimpijskim igrama, šesta medalja. Od srca čestitam svim našim sportistima u Londonu", rekao je hrvatski selektor Slavko Goluža.

Rukomet i nakon Londona ostaje najtrofejniji hrvatski muški sport, sa 11 medalja na velikim takmičenjima. Osim tri olimpijska odličja, Hrvati imaju i titulu prvaka svijeta 2003. u Portugalu, tri srebra sa SP, te još dva srebra i dvije bronze na evropskim prvenstvima, posljednju u januaru ove godine u Srbiji.

Mađari su i peti put u svojoj istoriji ostali bez olimpijske medalje, jer su ponovo izgubili meč za treće mjesto, kao 1936, 1980, 1988. i 2004. godine.

U finalu će o titulu odlučivati aktuelni šampion Francuska i Švedska, od 16 časova.

Bonus video: