Nastavljeno suđenje za zločin nad civilima u Kaluđerskom lazu

Stojanović navodi da mu se pripisivalo da je imao saradnju sa Momirom Bulatovićem i SNP-om, što u iskazu demantuje
158 pregleda 0 komentar(a)
Kaluđerski laz, Foto: Arhiva Vijesti
Kaluđerski laz, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.03.2012. 09:22h

Davanjem mišljenja vještaka medicinske struke hirurga dr Milivoja Stijovića i čitanjem zaspisnika o saslušanju svjedoka majora Slavoljuba Stojanovića pred specijalnim vijećem bjelopoljskog Višeg suda, kojim predsjedava sudija Drago Konatar, juče je nastavljen glavni pretres optuženima za ratni zločin protiv civila počinjen u Kaluđerskom lazu u proljeće 1999.

Za taj zločin zamjenik specijalnog tužioca za organizovani kriminal Milosav Veličković tereti tadašnjeg komandanta bataljona Prvog podgoričkog korpusa potpukovnika Predraga P. Strugara (52) kome se sudi u odsustvu, komandira čete Momčila V. Barjaktarovića (57), Petra M. Labudovića (52), Aca D. Kneževića (46), Branislava I. Radnića (44) Bora D. Novakovića (34), Mira M. Bojovića (45) i Radomira M. Đuraškovića (48) koji se od avgusta prošle godine, nakon tri godine provedenih u pritvoru, brane sa slobode.

Na početku zapisnika govori se o političkoj podjeli između Mila Đukanovića i Momira Bulatovića, angažovanju brigade čija je komanda bila u Beranama u zoni svoje odgovornosti

Saslušanje je obavio predsjednik vijeća sudija Konatar u prisustvu tužioca Veličkovića i advokata Gorana Rodića, Slobodana Novakovića i Veska Zečevića, a domaćin je bio istražni sudija Višeg suda u Beogradu Milan Bilparić.

Maratonsko čitanje zapisnika

Prije jučerašnjeg maratonskog čitanja zapisnika, koje je sa polučasovnom pauzom trajalo od 12 do 16 časova, advokat Rodić je sugerisao da se odbrani dostavi CD sa video tonskim zapisom da bi se "uvjerili da ja zapisnik vjerodostojno prenijet".

Na početku zapisnika govori se o političkoj podjeli između Mila Đukanovića i Momira Bulatovića, angažovanju brigade čija je komanda bila u Beranama u zoni svoje odgovornosti i saradnji sa lokalnim upravama u Beranama, Andrijevici, Plavu i Rožajama.

Stojanović navodi da mu se pripisivalo da je imao saradnju sa Momirom Bulatovićem i SNP-om, što u iskazu demantuje i ističe dobru saradnju sa tadašnjim predsjednikom Opštine Berane Svetom Mitrovićem.

Dok je predsjednik vijeća čitao zapisnik svjedok Stojanović je "počeo da se prisjeća nekih detalja i kritičnog događaja koji se desio u Kaluđerskom lazu 18. aprila 1999. godine"

"Mislim da je Strugar zdravstveno oslabio i da je imao komplikovanu operaciju, a upoznat sam da je imao korektnu saradnju sa predsjednikom rožajske Opštine Nusretom Kalačom. Za vrijeme ratnih dešavanja na Kosovu bio sam u neprekidnom kontaktu sa podređenim oficirima i nijesam čuo od njih da su stradali albanski civil",iznio je Stojanović, a navodi se u zapisniku.

Dok je predsjednik vijeća čitao zapisnik svjedok Stojanović je "počeo da se prisjeća nekih detalja i kritičnog događaja koji se desio u Kaluđerskom lazu 18. aprila 1999. godine". Ponovio je nekoliko puta da se ne može sjetiti ko i kada ga je obavijestio o tom događaju.

"U zoni odgovornosti desio se vanredni događaj i dejstvovala je “ šiptarska diverzantsko-teroristička grupa”. Otvorena je vatra prema našim položajima u rejonu jednog mosta u Kaluđerskom lazu i naši su uzvratili. Imalo je žrtava među ljudima koji su bili povezani sa “šiptarskim teroristima”. Pukovnik Jovanović, potpukovnik Strugar i ja sjutradan smo ušli u selo i kod mosta sam ugledao jednu mrtvu babu.Taj događaj bi se mogao tretirati kao razmjena vatre, a nikako kao borbeno dejstvo", navodi Stojanović.

Advokat Rodić je prigovorio zapisniku o saslušanju i iskazu svjedoka koji se razlikuje od odbrane njegovog klijenta.

Glavni pretres se nastavlja 28. marta, kada se očekuje i završetak dokaznog postupka.

Zar sumnajte u riječ jednog oficira

Stojanović je kazao da poslije dolaska vojnih istražnih organa "nijesu pretresali ništa dublje u selu".

"U kući jednog doktora u blizini mosta na jednoj padini nađeno je nekoliko leševa. Žrtve su vjerovatno ranije ubijene jer se od zadaha nije moglo prići do njih. Ne mogu se izjasniti da li je bilo 5-6 leševa a bili su poređani u jednoj sobi na podmetačima nalik na strunjače. Jedan stari je čini mi se davao znakove života. Dozvoljavam mogućnost da se radi o starijim osobama u 70-tim godinama", iznio je svjedok.

Na uporno insistiranje sudije,nije se nogao izjasniti o broju leševa. Na opasku sudije o broju žrtava i kući u kojoj su nađeni, svjedok je u jednom momentu rekao "zar sumnjate u riječ jednog oficira", a u jednom momentu je odgovorio sudiji,da ga ne vezuje za brojeve.

Iznio je, "da mu je žao svake žrtve, majka kuka sa svih strana, ali, rat je takav". Odgovarajući na pitanje o prisustvu paravojnih formacija u zoni odgovornosti, svjedok je iznio da o tome bolje zna pukovnik Jovanović.

Na pitanje,da li je povodom događaja u Kaluđerskom lazu, bilo ko pozvan na individualnu odgovornost, svjedok je odgovorio“zašto bi t o je bila stvar istražnih organa“. Tokom izlaganja svjedok je iznio niz opaski na račun Nusreta Kalača označivši ga kao „tvorca velikog zla koji se nanosio građanima sjevera Crne Gore "a koji je u njemu vidio "srbo četnika"".

Bonus video: