Medenica: Postupak u slučaju Šćekić predugo traje

To ne odgovara ni pravnom poretku, ni sudstvu, ni tužilaštvu", rekla je Medenica
108 pregleda 0 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Vesna Medenica, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 30.01.2012. 12:43h

Sudski postupak u slučaju ubistva policijskog funkcionera Slavoljuba Šćekića dugo traje, što nikome ne odgovara, ocijenila je predsjednik Vrhovnog suda Vesna Medenica.

"Mnogo traje postupak i tako dugo trajanje postupka ne odgovara nikome, niti članovima porodice žrtve, a ni onima koji su optuženi. To ne odgovara ni pravnom poretku, ni sudstvu, ni tužilaštvu", rekla je Medenica novinarima, nakon svečanog polaganja zakletve novopostavljenih vještaka.

Ona je kazala da će učiniti sve i da je propusta, očigledno, bilo.

"Ali nadam se da će u konačnom i ta presuda imati svoju pravosnažnost".

Upitana čijih je propusta bilo, Medenica je kazala da postupak dugo traje i da bi o tome trebalo praviti analizu.

Upitana da li je dio sudske prakse da sudije ili predsjednici sudova telefonskim pozivom obavještavaju porodicu o sudskoj presudi, što je ona, prema pisanju medija, uradila u slučaju Šćekić, kada je oca ubijenog pozvala i kazala da je "pala osuđujuća presuda optuženima za njegovo ubistvo", Medenica je objasnila da je pozvala Miraša Šćekića nakon što je tražio prijem kod nje više puta.

Prema riječima Medenice, Šćekić je tražio prijem kod nje u više navrata, ali je ona bila odsutna.

"Kad sam došla sekretarica mi je prenijela da me tražio, i ja sam, uvažavajući poziciju te porodice, njegov bol i dugo trajanje postupka, što se nikako ne može opravdati, rekla da ga pozove da vidim zašto je tražio prijem. On je rekao "je li istina da je ova presuda ukinuta", ja sam imala saznanja, i rekla – da, istina je, presuda je ukinuta", pojasnila je Medenica.

Ona je kazala da na sjednicama Sudskog savjeta nije moglo da se raspravlja o eventualnim greškama bivšeg sudije Slavke Vukčević kada je taj slučaj u pitanju, jer je Vukčević u međuvremenu dostavila zahtjev za razrješenje, što joj je Ustavom omogućeno.

"Sudskom savjetu su u takvim slučajevima ruke vezane, ne može raspravljati o krivici", zaključila je Medenica.

Apelacioni sud ukinuo je prvostepenu presudu okrivljenim za ubistvo Šćekića kojom su Saša Boreta, Ljubo Bigović, Ljubo Vujadinović i Milan Šćekić osuđeni na 120 godina zatvora. Taj predmet je treći put vraćen Višem sudu.

Bonus video: