MDIF i Štirija: Ovo je pravilo nakon izjava Đukanovića, niko nije iznenađen

"Ovaj napad je ozbiljna prijetnja nezavisnim medijima u Crnoj Gori. To je poruka da bi stvari mogle da imaju smrtni ishod sljedećeg puta, i međunarodna zajednica i lokalne vlasti moraju da shvate to upozorenje ozbiljno"
4 komentar(a)
Harlan Mandel, Foto: Arhiva "Vijesti"
Harlan Mandel, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 09.05.2018. 10:56h

Američki fond MDIF i austrijska grupacija Štirija oštro su osudili napad na novinarku "Vijesti" Oliveru Lakić i apelovali na nadležne da urade sve što je moguće da osiguraju da ovaj zločin ne prođe nekažnjeno.

Lakić je ranjena sinoć ispred svog stana u Podgorici.

"Ovaj napad je ozbiljna prijetnja nezavisnim medijima u Crnoj Gori. To je poruka da bi stvari mogle da imaju smrtni ishod sljedećeg puta, i međunarodna zajednica i lokalne vlasti moraju da shvate to upozorenje ozbiljno", kazao je Harlan Mandel, izvršni direktor MDIF.

On je podsjetio da su prije manje od mjesec dana upozorili da visoko zapaljiva retorika predsjednika Mila Đukanovića, uoči aprilskih izbora, legitimiše fizičke napade na na novinare.

"Ovo je pravilo u Crnoj Gori nakon sličnih izjava Đukanovića i niko ne može da kaže da je iznenađen", dodaje Mendel.

MDIF i Štirija podsjećaju da je Lakić poznata po istraživačkom novinarstvu koja je detaljno izvještavala o kriminalnim grupama u Crnoj Gori i da ovo nije prvi napad koji je doživjela, i da su iako je zbog prebijanja prije šest godina počinilac osuđen, nalogodavci ostali nepoznati.

"Vijesti i zaposleni su doživjeli više od 25 fizičkih napada, eksplozije, brojne verbalne napade i finansijsko remećenje, a počinioci prolazili gotovo nekažnjivo, dok niti jedan nalogodavac nije pronađen. Dok god je nekažnjivo naručivanje takvih napada, dok god crnogorska vlast nastavlja da postiče nasilje nad novinarima bez posljedica, ovo nasilje neće stati. Prepoznajemo i pozdravljamo hrabrost i posvećenost gospođe Lakić i drugih novinara "Vijesti" koji nastavljaju da otkrivaju kriminal i korupciju u Crnoj Gori, uprkos brojnim napadima i prijetnjama. Pozivamo lokalne vlasti i međunarodnu zajednicu da osiguraju da počinioci ovog gnusnog zločina i oni koji su ga naredili budu privedeni pravdi", zaključuje se u saopštenju kompanija koje su među vlasnicima "Vijesti".

Bonus video: