ANB provjerava je li Jolović prijetio Stijepoviću "otvaranjem lobanje"

“Zakonom o ANB i pratećim podzakonskim aktima jasno su definisana prava, dužnosti i odgovornosti službenika ANB"
92 pregleda 0 komentar(a)
ANB, Foto: Arhiva "Vijesti"
ANB, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 23.08.2011. 08:15h

Službenici Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) provjeriće tvrdnje Žabljačanina Miloša Stijepovića da mu je visoko pozicionirani službenik te institucije Velimir Jolović prijetio riječima “otvoriću ti lobanju, iza mene stoji država“.

Kako je “Vijestima” potvrđeno u kabinetu direktora ANB-a Vladana Jokovića, Agencija je upoznata sa slučajem i na njemu se radi.

“Zakonom o ANB i pratećim podzakonskim aktima jasno su definisana prava, dužnosti i odgovornosti službenika ANB, te su shodno tome svi pripadnici Agencije obavezni poštovati standarde i pravila profesionalnog ponašanja“, saopštili su iz te institucije za “Vijesti“.

Stijepoviću je prije mjesec dana, kako je ranije ispričao za “Vijesti“, visoko pozicionirani službenik Agencije prijetio da će mu otvoriti lobanju

Aktivisti NVO Inicijativa mladih za ljudska prava, kako je saopšteno iz te organizacije, odmah nakon što ih je Stijepović obavijestio o cijelom slučaju, kontaktirali su ANB, Unutrašnju kontrolu i Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Od njih su zatražili utvrđivanje činjeničnog stanja i eventualno pokretanje disciplinskog postupka protiv Jolovića i policajaca umiješanih u slučaj.

Opstrukcije u policiji

Stijepoviću je prije mjesec dana, kako je ranije ispričao za “Vijesti“, visoko pozicionirani službenik Agencije prijetio da će mu otvoriti lobanju, strpati ga u sanduk i raditi sa njim šta god hoće, uz obrazloženje da iza njega stoji država, a sve zbog toga što je navodno čuo da ga ovaj ogovara po gradu.

“Simptomatično je da tužilac nije kao dokaz uvažio listing poziva koji nedvosmisleno dokazuje da me je Jolović zvao"

Stijepović se, kako je ispričao “Vijestima“, zbog takvih prijetnji obratio policiji, gdje je naišao na niz opstrukcija, dok je osnovni državni tužilac Milivoje Tomčić prijavu odbacio uvažavajući svjedočenje dvojice službenika ANB-a Miroslava Kovačevića i Bratislava Joknića, kojima je Jolović šef.

“Simptomatično je da tužilac nije kao dokaz uvažio listing poziva koji nedvosmisleno dokazuje da me je Jolović zvao dva puta za sat vremena tog dana, niti da na osnovu lociranja telefona sa baznih stanica mobilnih operatera utvrdi da li su njih trojica bili u istom društvu. U posjedu sam informacija da nijesu”, tvrdi Stijepović.

Da li tako radi ANB?

Tužilac je, kako tvrdi, prihvatio navode Jolovića da je on taj kome je prijećeno, što su potvrdili njegovi podređeni, koji su, kako piše u zvaničnom dokumentu tužilaštva, bili tu i slušali.

Dopisi Savjetu i Unutrašnjoj su poslati zbog, kako je objasnio, opstrukcija na koju je naišao u policiji

“Nikome nijesam prijetio, niti sam znao njegov broj, Jolović je zvao mene. S druge strane, niko nije htio da mi objasni kako je moguće da neko sa nekim razgovara a druga dvojica slušaju, da li ANB tako radi”, kazao je Stijepović.

Dopisi Savjetu i Unutrašnjoj su poslati zbog, kako je objasnio, opstrukcija na koju je naišao u policiji.

Pisao Lukšiću i Brajoviću

”Sat nakon Jolovićevih prijetnji, zvao me je policijski inspektor Vladan Smolović, koji me je obavijestio da je ovaj podnio prijavu protiv mene, jer sam navodno ja njemu prijetio.

"Sumnjivo mi je i to što do dana današnjeg ne znam šta je sa tom prijavom"

Smolović nije želio da primi moju prijavu, jer navodno nije na poslu, što je uradio drugi policajac.

Sumnjivo mi je i to što do dana današnjeg ne znam šta je sa tom prijavom, a svakog dana idem u policiju gdje mi govore da dođem sjutra”, ispričao je Stijepović.

Sumnjajući u objektivnost službenika državnih institucija, Stijepović je dopise o svom slučaju poslao i premijeru Igoru Lukšiću i Ministru unutrašnjih poslova Ivanu Brajoviću.

Bonus video: